Skocz do zawartości
Gość Bio

Ta Sama Firma Różna Prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak... zastanawiałem się nad mailem do mojego providera, gdyż płacąc 60zł mam łącze 512 kb/s a kolo z innego osiedla także płacąc 60zł ma 1mbit łącze (ta jest, ściąga 2x więcej, czasami nawet 2,5 raza) Czy mam wymagać od providera aby mi także dał ten 1 mbit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz w umowie gwarantowane pasmo 1mbit to tak, jeżeli nie to ISP bedzie Cię miał w ... sam Wiesz gdzie :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ISP ma prawo odciazyc siec jesli u Ciebie dziala gorzej niz u kolegi z tym samym pakietem na innej przecznicy. Inaczej sprawa wyglada jesli kolega ma umowe na inny protokół. Stary - ETH zazwyczaj jest drozszy od nowego - PPPoE. Proponuje przesledzic strone providera lub popytac dokladniej kolege i do admina. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze a może kolega podpisywał umowe wcześniej ? I wtedy mieli takie a nie inne warunki. Czytałes co podpisałes ? Masz w umowie gwarancje pasma ? Czy może usłyszałes do 1 mbit ale niegwarantowane i podpisałes ?

Jeżeli w umowie nie masz nic o gwarancji pasma to sobie możesz pisac i pisac i katowac admina i tak to nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepszym przykladem sa nasi dębiccy providerzy - MT-Net i Saite

W 1 firmie podpisujesz umowe na prędkość ustaloną, np. 256 Kbps, w 2 zaś dlugo predkosc oscylowala kolo 1 mbita. Gdy zwolni nawet do 64 kbps to władza Saite nie musi nic robic w tym kierunku zeby dzialalo jak 1 Mbit poniewaz nikt nie podpisywal umowe na taka predkosc. W MT-Necie uzytkownik musi, przynajmniej ma prawo domagac sie dostarczanej predkosci poniewaz na nia podpisal umowe. I w tym przypadku ISP MUSI mu zapewnic predkosc umowną.

Edytowane przez Kabul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak kabul jest tak. Tylko że nikt nie zmusza do podpisywania umowy np. w Saite jak komus nie pasuje to że jest nie gwarantowane. A w mt powodzienia miałem ponad 2 lata i jakoś tego co w umowie było nie widziałem nigdy ! Nie wiem jak jest teraz ale od 2 lat mam saite i jakos nie nazekam za 36 zł / miech transferki w okolicach minimum 150 kilo max to 600 -700 jakos nie mam powodu do niezadowolenia.

Wiesz to musi to też ich z lekka nie boli nie pasuje to dowidzenia. No ale koniec tej dyskusji bo sie off top robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi