janisz19 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Posiadam sprzet taki jak widac w sygnaturze.Chcialem troche podkrecic sprzet lecz to dopiero poczatki z podkrecaniem wiec mam pare pytan.Z tego co wiem moja plyta ma zablokowana szyne pci i agp wiec nie mam sie co przejmowac zmiana fsb,czy mam racje? Podkrecanie kompa zaczalem od pamieci.nie sa to jakies kingstony czy cus. zdjecie z info o moim ramie timing ramu mam ustawiony na auto-4-4-8 lecz ja zmieniam na 2,5-3-3-8.czy robie dobrze.zmieniajac timing ramu taktowanie ramu zwieksza mi sie na 143mhz (czy tak moze byc).czy moge zrobic cos lepiej?aha i czy podkrecenie zwyklego celerona 2,2 dam mi jakos wiecej mocy czy to beda "puste MHz" Edytowane 31 Lipca 2006 przez janisz19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 ten celek nawet do pisania w wordzie się nie nadaje - jedź w FSB co 5mhz w góre, rób spi 16m i tak w kółko aż się wywali - wróć do poprzedniego ustawiania i puśc test sp2004 - jeśli się nie wywali - zostaw tak jak jest (testuj 8 i więcej godzin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz19 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) powiadasz ze do pisanai w wordzie sie nie nadaje wiec jest sens go podkrecac?bedzie widoczny jakis efekt?i czy te ustawienie czasu pamieci na 2,5-3-3-8 jest dobre?podkreslam ze nie sa to extra kosci ram.aaaa i co to jest spi 16m? Edytowane 31 Lipca 2006 przez janisz19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 powiadasz ze do pisanai w wordzie sie nie nadaje wiec jest sens go podkrecac?bedzie widoczny jakis efekt?i czy te ustawienie czasu pamieci na 2,5-3-3-8 jest dobre?podkreslam ze nie sa to extra kosci ram.aaaa i co to jest spi 16m? wymień zasilacz, bo na tym to w o/c się nie pobawisz... spi 16m = super pi = szukaj w google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Jak widze po everescie to są corsairy pc3200 to napewno nie badziew, na tych timingach napewno będą chodzić bo celek ma szynę 100FSB a twoje pamięci 200 więc pamięciami się nie przejmuj :wink: bo i tak nigdy na tym celku nie przekroczysz granicy 200FSB a mozesz zmienić bez problemu timingi na 2-3-3-6, a po podkręceniu będą puste Mhz i marna będzie z tego korzyść... edit widze na na drugiej kości pc2700 więc daj te timingi na 2.5-3-3-6 ale i tak ich nie przekręcisz na tym celku... Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Podkręcając takiego celka otrzymujesz puste mhz więc nie ma zabardzo sensu podkrecac pozatym na tym asrocku to chyba za wile nie wykrecisz ale kto wie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz19 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 tylko ze jak zrobie fsb na 115 i zmienie timingi w pamieciach na 2,5-3-3-8 to uzyskuje lepsze wyniki w spi16 i w testach everestu (chodzi tu o testy pamieci) niz na podstawowych ustawieniach.uwazacie wiec ze mimo to sa to puste MHz i kompletnie nic mi nie dadza??.i mam pytanie:czy moje pamieci wytzymaja jak zmieni cl z 2,5 na 2???doradzcie moze jakas zmiana w timingu pamieci jesli mozecie.a tak wogole moja plyta nie daje mozliwosci zmiany napiecia pamieci i cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 kazdego proca warto podkrecac, a gadanie o pustych mhz to.... krec ile pojdzie, zobacz jakietimingi beda najlepsze, zmian na cl2 i zobaczyc czy bedzie stabilnie, jak nie wstanie to clearcmos i na nowo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 To że osiąga lepsze wyniki w spi to logiczne aczkolwiek w grach czy benchmarkach nie odczujesz różnicy, co do pamieci to zalezy moga wytrzymac a moga nie, musisz sam sprawdzic a jak nie to dołórz im +0,1v :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 tylko ze jak zrobie fsb na 115 i zmienie timingi w pamieciach na 2,5-3-3-8 to uzyskuje lepsze wyniki w spi16 i w testach everestu (chodzi tu o testy pamieci) niz na podstawowych ustawieniach.uwazacie wiec ze mimo to sa to puste MHz i kompletnie nic mi nie dadza??.i mam pytanie:czy moje pamieci wytzymaja jak zmieni cl z 2,5 na 2???doradzcie moze jakas zmiana w timingu pamieci jesli mozecie.a tak wogole moja plyta nie daje mozliwosci zmiany napiecia pamieci i cpu. To że osiąga lepsze wyniki w spi to logiczne aczkolwiek w grach czy benchmarkach nie odczujesz różnicy, co do pamieci to zalezy moga wytrzymac a moga nie, musisz sam sprawdzic a jak nie to dołórz im +0,1v :D czasami na prawde warto czytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz19 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 to mamd ac te pamieci na 2.5-3-3-6 mimo iz jedna z pamieci mam pc2700 bo surix zasugerowal sie tym ze mam pamieci pc3200 a ja mam jedna kosc 2700 a druga 3200.wiec krotko i zwiezle.zmienic ogolem timing pamieci na 2.5-3-3-6 czy moze 2.5-3-3-7.co proponujecie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Zmieniaj na pewno jakiś to wzrost wydajności da a niema wogóle żadnego ryzyka, jak się zwiesi to czyścisz bios i próbujesz najlepsze i stabilne ustawienia, przetestuja na 2-3-3-6 jak pójdą i nie zacznie wolniej liczyć 16m to zostawisz jest wiele możliwości :wink: Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 czasami na prawde warto czytac. sory nie przeczytałem dokłądnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 to mamd ac te pamieci na 2.5-3-3-6 mimo iz jedna z pamieci mam pc2700 bo surix zasugerowal sie tym ze mam pamieci pc3200 a ja mam jedna kosc 2700 a druga 3200.wiec krotko i zwiezle.zmienic ogolem timing pamieci na 2.5-3-3-6 czy moze 2.5-3-3-7.co proponujecie??? zejz jak najnizrj zobacz czy bedzie stabilnie i zobacz co jest najwydajniejsze. proste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz19 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) no wiec tak...ustawilem timing pamieci na 2-3-3-7,probowalem ustawic na 2-3-3-6 ale wyniki w testach byly doslownie znikome.testy pamieci robie w everescie.czyli odczyt,zapis,memory copy i czas oczekiwania pamieci.podkrecilem procka z 2,2 na 2,744.procek dziala na szynie 125fsb a pamieci chodza na 166,3MHz.jak narazie nie robilem testu memtestem z pod dosa bo nie mialem gdzie plytki wypalic ani tez nie obciazalem systemu prime95 (zrobie to dzis przez noc).zrobilem tez testy w Super PI 1m i 16m.wyniki sa nastepujace :P 1m: 1m30,906s 16m: 40m14,406s wiem ze te wyniki to porazka ale powiedzcie czy jak na tego procka to dobrze :> aha i mam pytanie.do jakiego momentu moge krecic procka...chodzi o to ze DRAM:FSB Ratio jest 4:3 wiec jak zwiekszam FSB podskakuja tez MHz ramu a nikt chyba nie chce by sie im cos stalo.informacje o kosciach ramu sa na samym poczatku postu. Wyniki testuw w Everescie: Jednym slowem mam jedno wzne pytanie...czy nadal uwazacie ze sa to puste MHz???????? Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez janisz19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Nie sprawdzaj wydajnosci przez everesta - imo powniejszy jest superpi, np 4m (nie za dlugi, nie za krotki). Proca krec ile wlezie, jak przestnie byc stabilny w prime to daj ddr:fsb 1:1 i zobacz czy to wina procka czy pamieci, jjak pamici to sprawdz ile max moze procek wtedy ustaw ktorys z dzielnikow i rone timingi i sprawdzaj ktroe ustawianie bedzie najlepsze. Prockowi ani pamieciom sie nic nie stanie. Dla proca im wiecej mhz tym lepiej oczywoscie, dla pamieci musisz sprwdzac rozne ustawiania dzielnikow (rowne mhz) z roznymi kombinacjami timingow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...