Skocz do zawartości
sthEn

Dyski Siadają Czy Płyta Głowna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu mam problem z kompem. Podczas pracy slysze jak mi ktorys z dysków tak dziwnie strzeli (takie 'cyk') i w tym momencie zwiecha kompa + blue screen. Sprawdzalem blad ktory wyskakuje na stronie microsoftu, jednak nie istnieje w ogole bazie danych (zapomnialem juz co to za blad, jakis czas temu mialem spisany jeszcze). Dziwne jest to, ze czasami przez pol dnia nie moge uruchomic nawet kompa bo sie wali juz przy uruchamianiu windowsa, natomiast wystarczy ze odepne i podepne jeszcze raz tasme dyskową i potrafi dzialac bezblednie przez kolejne 2 dni. Tasmy zmienialem juz 3 razy, i zawsze po paru dniach w koncu wroci. Mialby ktos jakies sugestie?

Zasiłka - Delta 350W, w 100% wystarczy (napiecia mierzone miernikiem, i sa absolutnie w porzadku), wiec nie pisac mi o zmianie zasiłki :D

edit --> istnieje moze programik do testowania dysków jak np SP2004 dla procków?

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program Active SMART albo EVEREST odczytuje wartości SMART'a.

Wszystko co tam będzie napisane wklejasz tu.

EDIT: HD Tune też ma taką możliwość. Dodatkowo w HD Tune możesz zrobić ERROR SCAN (nie Quick Scan tylko pełny)

Edytowane przez satoshie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się wydaje bo ultra ata crc error oznacza, że występują błędy powstałe przy przekazywaniu danych miedzy dyskiem a kontrolerem.

Current Pending Sector Count -> wartość 1 też oznacza jakieś błedy na dysku.

Są tam jeszcze dwie rzeczy, ale nie wiem za co są odpowiedzialne. Zaraz pogoogluje. Skorzystaj z tego HD Tune i zrób skanowanie dysku nr 1

Edytowane przez satoshie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem tasme na taka, ktorej jeszcze nie uzywalem i dalej to samo... zaraz odpale to HD Tune :)

W tym HD Tune zapewne odpalic "Error scan", a nie Benchmark? ;D

edit... zrobilo jakies 50% testu i znalazlo jeden bledzik... zobaczym jak tam do konca bedzie...

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyj HDD Regenerator. Zrob sobie dyskietke bootujaca. Znaczy sie ten program ci zrobi. Wystartuj PC z tej dyskietki i postepuj zgodnie z instrukcjami ;] Wersja shaerware ;] pozwala na naprawienie tylko 5 pierwszych napotkanych bledow. Z tego co widze ty masz tylko jeden blok uszkodzony wiec nie ma problemu. Kiedys go użyłem bo mialem bady na hdd i sie naprawialo ponad godzine jak nie wiecej. Juz dokladnie nie pamietam. A moj dysk to tylko 40 GB :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi