tomek106 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Speedfan pokazuje mi temperatury z 4 czujników. Niewiem od czego jest Temp1 i Temp3. Niepokoi mnie Temp3 bo pokazuje 123 stopnie Celciusza :? Temp 2 jest na 100% od procesora. Może ktoś ma pomysł od czego może być ta Temp1 i Temp3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) temp 3 - niczego :D temp 1 i dwa pewnie NB i proc Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek106 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 jak może pokazywać temperature niczego? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Mi np. 3 temperatury nie pokazuja niczego (czytaj pokazuja zupelne bzdury) :lol: Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez deadfrog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek106 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Pytanie troche z innej beczki, bo widze że deadfrog masz pentagrama i go szlifowałeś. Ja sobie zamówiłem na procesor Arctic Freezera 7 PRO i z tego co czytałem i widziałem na zdjęciach to w nim podstawka za dobrze wyszlifowana też nie jest. Tylko tak się zastanawiam czym to szlifować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Speedfan pokazuje mi temperatury z 4 czujników. Niewiem od czego jest Temp1 i Temp3. Niepokoi mnie Temp3 bo pokazuje 123 stopnie Celciusza :? Temp 2 jest na 100% od procesora. Może ktoś ma pomysł od czego może być ta Temp1 i Temp3? Myśle że temp1 to zasiłka albo czujnik na mb a temp3 to nb lub grafa (dla pewności zawsze możesz sprawdzić palcem niezawodna metoda :D ) :lol: B-) Nie cytujemy obrazków Domik Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Myśle że temp1 to zasiłka albo czujnik na mb a temp3 to nb lub grafa (dla pewności zawsze możesz sprawdzić palcem niezawodna metoda :D ) :lol: B-) W zasilaczach nie montują czujników temp, a 123c to za dużo jak na NB/VGA w idle. Zły odczyt i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek106 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) ta Temp3 to chyba rzeczywiście zły odczyt, po uruchomieniu kompa na nowo SpeedFan pokazuje 5 stopni :lol: Chipset (Intel 945P) jest chłodzony radiatorem i jak się go dotknie to jest dużo bardziej gorący niż radiator na procesorze. Także te 39 stopni też nie bardzo do niego pasują... Po ponownym uruchomieniu SpeedFan'a, program na Temp3 pokazuje spowrotem 123 stopnie... Wydaje mi sie że te 123C to może być właśnie temperatura NB... znalazłem w specyfikacji Intela, że maksymalna temperatura tego chipsetu może wynosić 150 stopni. A jak się dotknie tego radiatora na chipsecie to jest naprawde gorący... Co wy na to? Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez tomek106 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4Rx Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 A u mnie Temp 3 ma -1C a kompa w lodowce nie trzymam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Jak by miał 123 stopnie to napewno byś go nie dotknął bo by miał czerwony kolor(od ciepła). A tak serio pisali ci już, że to temperatuta niczego w SpeedFanie często pokazuje takie temperatury na niezainstalowanych czujnikach (np. ja mam na jednym z nich -48 mimo, że nie chłodzę freonem). Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Czyli olac temperature nr.3 :D. Ja mam caly czas temperature proca w speedfanie 25* - zaraz po wlaczeniu i po 5 gadzinach w sp2004 tez heheh A! tomek106 odpowiedzialem ci na pw :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek106 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Czysto teoretycznie. Bo temperatura jak jest mierzona to na rdzeniu. i jakby nie patrzeć radiator nie ma takiej temperatury jak sam rdzeń. Jak się dotyka radiatora na procesorze, który ma w tej chwili 50C (i to nie tylko speed fan tak pokazuje ale także w BIOSIE i oprogramowanie ASUSA), to jest co najwyżej ciepły, a radiator na chipsecie naprawdę gorący. Jestem ciekawy czy wartości pokazywane przez SpeedFana zaczęły się zmieniać gdy na radiator dmuchałby jakiś wentylatorek. Nie moge tego niestety teraz sprawdzić, bo nie mam żadnego wentylatora... Ale pojade zaraz, kupie jakiś wentylatorek, przetestuje i napisze wam czy się coś zmieniło :) Jeszcze zostaje kwestia tej Temp1, bo wychodzi na to że nie może to byc od NB. Więc czego? deadfrog - dzięki bardzo za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Poprawka mi speedfan pokazuje temp3 chociaż takowego czujnika niemam :lol: :lol: :lol: 10C :lol: :lol: :lol: . Jednak odczyt chyba jest błedny albo wogle prog zmyśla :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Czysto teoretycznie. Bo temperatura jak jest mierzona to na rdzeniu. i jakby nie patrzeć radiator nie ma takiej temperatury jak ...... Jeszcze zostaje kwestia tej Temp1, bo wychodzi na to że nie może to byc od NB. Więc czego? Proste wyłącz kompa wlącz za 20 minut i zobacz czy też będzie tyle samo. Albo jak nie chce ci się czekać zapuść jakiś benchmark np.3dmark i zobacz czy urosło chociaż jeden stopień jeśli nie to wszystko jasne. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Mi SpeedFan pokazuje prędkość Fan2=25'960 obrotów :lol2: Co do temp3 to u mnie jest temp. NB, temp1 pierwszy rdzeń, temp2 drugi rdzeń, temp4 jest zmyślona (0*C) :D i jeszcze mam temp. core. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Wlasnie. Czego temparature mierzy core i jak to ma sie do temperatury normalnej proca? Wczesniej w speedfanie tego nie bylo... U mnie odziwo pomimo niedzialajacego czujnika "normalnego" od cpu core dziala i pokazuje chyba wlasciwy odczyt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 żeby zlokalizowac temperature procesora ( która to niby ma w nim być temp ) najprościej zapuścić speedfan później odpalić prime 95 po czym wlączyć w nim torture test i obserwować speedfan - temperatura która wzrośnie o ok 10 stopni to procesor ( czy tam termometr w sockecie w okolicy procesora ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 U mnie Temp 3 pokazuje 3* :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek106 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 ten czujnik Temp3 to rzeczywiscie sciema, bo on tak ciagle pokazuje te 123C :P Temp1 niewiadomo wogóle od czego jest, zapuściłem 3DMark05 i ta temperatura nie zmieniła się o ani 1C... Dzisiaj dostałem Arctic Freezera 7 PRO i jest świetny :) kręci się 800 rpm a temperaturka na procku 50C :) Czekam teraz na wtorek na zamówionego Zalmana VF700Cu na grafike i będzie cichutko :) Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...