AdaS. Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Witam! Za dwa tygodnie kupuje swojego pierwszego laptopa (nareszcie), lecz nadal nie wiem ktorego wybrac... Sony Vaio FE21H czy FE21M ? Czy waszym zdaniem warto dolozyc 100 Funtow do wersji M ? Laptopy te roznia sie tylko: - dyskiem (H) 100GB 5400 (M) 160GB 4200 :-| - karta grafiki (H) Go 7400 256MB TurboCache (M) Go 7600 128MB po prostu :) - bateria (i tu nie wiem ktora jest lepsza...pewnie C :D ) (H) VGP-BPS2B (M) VGP-BPS2C I tu powstaja kolejne pytania: Czy roznica miedzy 5400 a 4200 jest drastyczna? I jak ma sie wydajnosc karty GF Go 7600 "128" :!: ?? Czy te 128MB mniej wiele zmieni? Niestety w necie informacji/testow tych Sonek jest niewiele (a jak juz sa to na niemieckich stronach) Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Roznica w predkosci dysku bedziesz widzial nawet bez puszczania zadnych benchmarkow : 4200 po prostu zamula system. Taka prawda. Co do kart graficznych to GF7600 bedzie na bank duzo szybszy niz 7400 z 256MB Turbocache. Wiec twoj wybor sprowadza sie do dylematu : szybszy dysk i gorsza grafa czy wolniejszy dysk i szybsza grafa. Ja bym sie sklanial ku temu drugiemu rozwiazaniu bo wolny dysk zawsze mozesz zmienic a grafy juz nie. No chyba ze nie grasz to wtedy bierz szybszy dysk i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS. Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 No wlasnie co do tego GF Go7600 128 (!!) nie jestem taki przekonany, bo na roznych zagranicznych forach wyniki tego modelu byly beznadziejne...ale nie wiem jak jest na prawde...zobacz sam TU wyniki wachaja sie od 2900p do 3700p w 3DMarku 2005 :? a ciekawe jak jest na nowych sterach.. To juz 7400 ma ~1800p <-- czyli taki Radeon 9600pro Grac bede raczej w GTA SA, KOTOR 1&2 Jedi Academy, HL2... Co wiecej, w TYM topicu adamosp2 twierdzil, ze dysk 160GB jest wmontowany na stale :-| ...sam juz nie wiem... Gdyby to byla wersja 256MB (czyli ciut lepsza od X1600) to wzialbym M-ke bez zastanawiania, ale martwi mnie wlasnie to 128MB :/ Zreszta jesli dysk jest wolny to tez beznadziejnie...chcialbym tylko wiedziec, jak czuc roznice podczas normalnej pracy w Windowsie + internet? net & muza & video = 70% gry = 30% ciezko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) Zreszta jesli dysk jest wolny to tez beznadziejnie...chcialbym tylko wiedziec, jak czuc roznice podczas normalnej pracy w Windowsie + internet?podczas normalnej pracy mega strasznie nie jest, ja mam w acerku 4200 i system o dziwo jest w miare zwazy. wade, jaka jest niska predkosc, widac tylko kopiujac duze ilosc danych przez lan[700mb=2 minuty], miedzy partycjami lub sciagajac jakis stuff z neta [miedzy partycjami osiagam do 8mb/s, torrent powyzej 6,5-7mb/s nie chcial niestety smigac] Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez tukamon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS. Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) Tukamon a jak mocna jest roznica, porownujac miedzy dyskiem w Acerku 4200 a Samsungiem 7200 w desktopie? Wolniejszy dysk mocno zamula? (mowie o windzie + net, bo przy kopiowaniu mp3, filmow itd to moge poczekac;) Edit: Dodam ze lubie miec duuzo otwartych okien... Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez AdaS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Po 1 : ta strona z wynikami kart graficznych sie nie sugeruj, wyniki tam sa dziwne, ja nie wiem skad oni je biora. GF 7600 128 powinien byc slabszy od X1600, ale tylko nieznacznie. Wg benchow w 3dm05 przegrywa, ale w 06 juz sa na rowni a nawet lekko GF idzie do przodu (wprawdzie mowa o wersjach 256 ale mega duzych roznic tutaj nie bedzie). Napisales ze bedziesz grac w HL2 czyli rozumiem gry oparte na tym silniku a skoro tak to sugerowalbym GF7600, bedziesz miec wtedy wolny dysk no, ale majac wybor jednak wolniejszy dysk jest "mniejszym zlem". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS. Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Bo widzisz, 7600 256MB ma bez OC w 3DMarku 05 ok. 4200p a z tego co wyczytalem na jakis zagranicznych forach to wersja 128MB ma tylko ~3000p :-| ....czy to mozliwe? Przeciez np. miedzy Radeonem 9800Pro 128MB/256MB roznica jest znikoma. Dla poprawy humoru TUTAJ pan o nicku "pakosc" pisze: "8890 - Sony Vaio VGN-FE21M z NVIDIA® GeForce™ Go 7600 128Mb DDR2 (standardowe ustawienia karty)" <--- taki wynik w 3DMarku 2003 to juz milo :D HL2 tak, ale przede wszystkim GTA & KOTOR :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Kotor bedzie smigal az milo na 7600, sam ostrze sobie zeby na Sith Lordow a u mnie na X1600 chodzi w 1280x768, AAx6+AFx16 bez problemu. Ten wynik co podales jest bardziej zblizony do tego czego mozna sie spodziewac, 4200 to wlasnie taki wynik jaki powinien byc. X1600 (3900-4300 @ stock). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 z takim "normalnym" uzytkowaniem nie ma problemu, do momentu gdy nie trzymam 30 okienek w ff [>250mb pamieci zre ] i nie przeskakuje sobie alt-tabem miedzy nimi i np. herosami 5 mam akurat szajsunga 7200 w stacjonarce obok i jesli nie wlacze czegos w 3d nie ma roznicy w uzytkowaniu. ps. ja bym bral wersje "M" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaS. Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 "jesli nie wlacze czegos w 3d nie ma roznicy w uzytkowaniu" mowisz o czasie wczytywania miedzy levelami? Bo majac 1GB ramu chyba nie bedzie ciac podczas samej gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 chodzi o przeskakiwanie gra<=>www Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...