Skocz do zawartości
Torwald

Oplaca Sie Zmienic 2x512mb Na 2x1gb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie, konfig w podpisie ;]

Komp obecnie wykorzystywany do net+filmy, od pazdziernika do czerwca ma ciekawsze zajecia (modelowanie 3D - SolidEdge, gry - tez 3D :P)

Zastanawiam sie tez nad zmiana proca, ale to juz inna bajka.

No i jesli zmieniac to na co ? Nie mam ochoty jednak ladowac fury kasy w ram, chce to zrobic mozliwie bezbolesnie dla portfela ;] No i ofkoz musi smigac toto na 1:1 z procem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli chcesz 2x1gb to napewno nie zaszkodzi, a czy pomoże? - raczej nieznacznie, niezauważalnie ;] Ale zawsze masz ten zapas 2GB pod nowego procka, chyba że w przyszłości się będziesz przesiadał na DDR2 :) Niebolesna cena dla twojego portfela, to jaka? : >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebolesna = sprzedaje te 2x512 Geil, za ta kase kupuje 1GB i jeszcze mi zostaje kasa ;]

Za sztuke wzialbym co najmniej 150zl, wiec jedna kostke 1GB chcialbym znalezc za jakies 200-250zl (niekoniecznie Geil ;] bo one chodza po ~400zl za sztuke) To jest wogole realne ? :D

Edytowane przez Torwald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja także polecam zmiane platformy, tazikk dobrze gada, asrock + venice 3000+ to bardzo dobry zestaw, a za swoj sprzet jeszcze cos dostaniesz bo puki co sA jeszcze w cenie (??), tam zamontujesz sobie 1 lub 1,5gb ramu i bedziesz mial wypas a przyszlosciowe 64bit tez bedzie co moze sie przydac jak jakas dobra wersja visty zagosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiane platformy planuje juz na AM2, dlatego chce jeszcze troche wyciagnac z tego co mam. Za rok, moze wiecej, jak sie AM2 rozkreci, bedzie wiekszy wybor prockow, ceny spadna - wtedy sie przesiade na 64bity, dyski SATAII, PCI-E i tym podobne wynalazki ;]

Narazie w gre wchodzi sprzedaz jedynie proca i ramu, wiecej nic nie chce zmieniac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiane platformy planuje juz na AM2, dlatego chce jeszcze troche wyciagnac z tego co mam. Za rok, moze wiecej, jak sie AM2 rozkreci, bedzie wiekszy wybor prockow, ceny spadna - wtedy sie przesiade na 64bity, dyski SATAII, PCI-E i tym podobne wynalazki ;]

Narazie w gre wchodzi sprzedaz jedynie proca i ramu, wiecej nic nie chce zmieniac...

za rok to juz AM3 bedzie dobrze rozkrecone, a 939 nie bedzie produkowane... ceny ostatnimi czasy bardzo spadly i takich spadkow dlugo juz nie zobaczymy, beda spadac ale teraz jzu powloli a nie jak bylo ze np AMD X2 spadaly o 50%

moze jednak warto rozgladnac sie za uzywanym sprzetem?

a jak juz napewno nie to polecam zrobic moda na mostku na procku i zrobic z niego athlona to w wiekszosci zastosowan da Ci wiecej anizeli 2gb ramu, noi mysle ze oc na 2ghz nie skonczylo sie jego? jak tak to radzilbym poszukac jakiegos sempa one dobrze sie krecily 2.4 osiagaly a tak duzo chyba bysnie doplacil... no ale to tylko takie pomysly...

ps bawilem sie katana Cu i wiem ze duzo potrafi ;)

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie jest OK. Zeby go wyzej wykrecic musialbym zejsc z FSB, zreszta w OC juz daaaawno sie nie bawilem...

Moda z mostkiem probowalem, ale jakos procnie chcial wstac, wiec dalem sobie spokoj.

Jak juz mowilem, zmianai platformy nie wchodzi w gre - musialbym wymienic wszystko a na to kasy nie mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z fsb raczej chyba nie trzebaby bylo zchodzic, bios merlina z programowym L12 modem jesli dobrze pamietam i takie tam wspomagaczami i plyta powinna poleciec conajmniej 240 bez zadnych modow

przez rok bawilem sie ta plyta i potrafi naprawde duzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta plyta, pytanie ile pociagnie proc i ramy...

ramy masz na hynixach? ale najlepiej sprawdz to bedziesz wiedzial jak je krecic, bo trafiaja sie tam infineony a raz na milion winbondy, ale to napewno dla niech nie granica, a procem mialem przyjemnosc sie bawic i 2ghz przewaznie robia lekko, ile teraz bierze volt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy musialbym pozbawic HS zeby sie dowiedziec jaka to kosc (no chyba ze jest inny sposob... (jedna jest z 2002 week 7, druga 2005 week 24)

Proc jedzie teraz jak w podpisie na 1.6V

z cpu-z naprzyklad mozesz zczytac kod producenta, po nim latwiej mozna poszukac na google co to jest w srodku

ale najlepiej bylo by sciagnac te radiatorki, mocno sie trzymaja ;) ale da sie, mialem takie memki ale wlasnie na winbondach i nawet dloogo nie wiedzialem a szukalm po sklepach :P az sie zczailem ze sam mam

przewaznie laduja tam infineony i hynixy czyli jakies 99%, albo sprawdzac jakie timingi lubia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cpuz odczytuje tylko z jednej kod, 20020725, czyli jakby nie bylo date produkcji. Na jednej kosci mam naklejke gwarancyjna, wiec zdjecie chlodzenia nie bedzie takie latwe...

W necie powinien byc gdzies spis z jakich kosci korzystali w danym okresie produkcji, nie ? ;]

Timingi pamiatek:

Manufacturing date Week 06/Year 02 Week 24/Year 05

Timings table

Frequency (MHz) 166 200 166 200

CAS# 2.0 2.5 2.0 2.5

RAS# to CAS# delay 4 4 3 3

RAS# Precharge 4 4 3 3

TRAS 7 8 5 6

Edytowane przez Torwald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, no to trzeba by poszukac, google musi pomoc ;)

pamietam ze dane z naklejki producenta s/m cos tam cas tam bodajze tez bylo to wazne... no ale szukaj,

ew sprawdzaj powiedzmy na 3.4.4.10 max mhz'ow i zchodz z timingami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, podobno z naklejek mozna sporo wyciagnac info, zaraz chyba lookne co i jak...

Ok, z naklejek odczytalem co nastepuje:

PN 1361 SN5028985

i

P/O 22593010031

To sa dane z dwoch kosci, cyferek z kodow kreskowych nie podaje...

Obie kosci maja oznaczenie GE512 3200B i chyba na tym powinienem oprzec swoje poszukiwania...

Edytowane przez Torwald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi