Skocz do zawartości
mj18

Dylemat Seagate 320gb Czy 2x160gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dylemat , co waszym zdaniem będzie lepszym wyborem? Nieznam się dokładnie na Raid'zie dlatego mam pytań:

Czy jest możliwość połączenia części dysków w jedno czy tylko całość? np że po 20gb z każdego będzie jedną partycją 20gb, a reszta już normalnie.

Czy można łączyć partycje dysków, aby system widział je jako jedno?

Czy takie kombinacje wpływają negatywnie na bezpieczeństwo danych?

Dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze pamietam ( cyferki mi sie gubia ) to

RAID 1 jest bardzo dobry jesli chodzi o szybkosc ( dane sa zapisywane na 2 dyskach jednoczesnie w taki sposob ze jesli cyfry od 0 do 9 uporzadkowane mialbys zapisac to na jedym dysku bylyby zapisane parzyste a na drugim nieparzyste )... Natomiast jesli chodzi o bezpieczenstwo to gorzej bo jak jeden dysk padnie to na drugim mamy polowe danych...

Natomiast RAID 0 to back-up w czasie pracy tzn na obu dyskach w jednym czasie zapisywane sa te same dane ( ale dysk jest widziany jako 160 Gb - tzn drugiego dysku chyba w ogole nie widzi w systemie )... Bezpieczenstwo super , szybkosc gorzej :) Jesli sie pomylilem z literkami ( 0 / 1 jesli chodzi o RAID-a to prosze o poprawienie mnie )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zapuszczeniu RAIDa w biosie kontrolera system operacyjny "widzi" jeden duzy dysk i mozna z nim robic robic to co z pojedynczym dyskiem. Oczywiscie mowimy o opcji 0. Jezeli nie obrabiasz duzych strumieni video i podobnych rzeczy to odpusc sobie - lepiej brac jeden dysk z nowej serii np. barka 7200.10

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam RAID 0 na 2x 160 i powiem szczerze, ze teraz bym bral 1 dysk wiekszy. Nie masz wcale tak duzo wolniej (inaczej: nie zauwazysz znacznego przyspieszenia przy RAID0 w codziennej pracy, ulamki sekund), wieksza zawodnosc RAID0 (jak cos padnie, to wszystkie dane papa) oraz wieksza glosnosc/zuzycie pradu przy 2 dyskach. Oraz cena ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na raid-0 czuć wyraźnie różnicę w ładowaniu gier tudzież rozpakowywaniu archiwów rara... Ale jednak problematyczność też jest, z dyskiem do kolegi nie pójdziesz. Cięzko jednoznacznie ocenić.

Sam stoję teraz przed dylematem, jechałem na dwóch 160tkach Hitachi w raid-0, kompa sprzedaję i szykuje się na coś nowego - i nie wiem, czy brać po raz kolejny 2x 250gb w raid-0 czy też po prostu jednego Hitachi 7K500...

Edytowane przez Cruel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybciej jest i to zauwazalnie szczegolnie przy ladowaniu gier i innych duzych plikow

jedyna lipa to podczas zmiany mobo bo wtedy wszystko idzie w pip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi