mj18 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Witam. Mam dylemat , co waszym zdaniem będzie lepszym wyborem? Nieznam się dokładnie na Raid'zie dlatego mam pytań: Czy jest możliwość połączenia części dysków w jedno czy tylko całość? np że po 20gb z każdego będzie jedną partycją 20gb, a reszta już normalnie. Czy można łączyć partycje dysków, aby system widział je jako jedno? Czy takie kombinacje wpływają negatywnie na bezpieczeństwo danych? Dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Jesli dobrze pamietam ( cyferki mi sie gubia ) to RAID 1 jest bardzo dobry jesli chodzi o szybkosc ( dane sa zapisywane na 2 dyskach jednoczesnie w taki sposob ze jesli cyfry od 0 do 9 uporzadkowane mialbys zapisac to na jedym dysku bylyby zapisane parzyste a na drugim nieparzyste )... Natomiast jesli chodzi o bezpieczenstwo to gorzej bo jak jeden dysk padnie to na drugim mamy polowe danych... Natomiast RAID 0 to back-up w czasie pracy tzn na obu dyskach w jednym czasie zapisywane sa te same dane ( ale dysk jest widziany jako 160 Gb - tzn drugiego dysku chyba w ogole nie widzi w systemie )... Bezpieczenstwo super , szybkosc gorzej :) Jesli sie pomylilem z literkami ( 0 / 1 jesli chodzi o RAID-a to prosze o poprawienie mnie )... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 No właśnie chyba odwrotnie jest :) Lepiej brać w takim razie 2x160. A co do partycji? To moge podzielić tą całą partycje która powstanie z dwóch dysków na kilka mniejszych? Dzieki za pomoc. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) Po zapuszczeniu RAIDa w biosie kontrolera system operacyjny "widzi" jeden duzy dysk i mozna z nim robic robic to co z pojedynczym dyskiem. Oczywiscie mowimy o opcji 0. Jezeli nie obrabiasz duzych strumieni video i podobnych rzeczy to odpusc sobie - lepiej brac jeden dysk z nowej serii np. barka 7200.10 Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez sensei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja mam RAID 0 na 2x 160 i powiem szczerze, ze teraz bym bral 1 dysk wiekszy. Nie masz wcale tak duzo wolniej (inaczej: nie zauwazysz znacznego przyspieszenia przy RAID0 w codziennej pracy, ulamki sekund), wieksza zawodnosc RAID0 (jak cos padnie, to wszystkie dane papa) oraz wieksza glosnosc/zuzycie pradu przy 2 dyskach. Oraz cena ;) Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) Zniechęciliście mnie :] Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez mj18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Ale jesli zalezy Ci na bezpieczenstwie to zawsze masz RAID 1 :) Jeden dysk ( odpukac ) padnie , to zawsze drugi ma caly backup :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) Na raid-0 czuć wyraźnie różnicę w ładowaniu gier tudzież rozpakowywaniu archiwów rara... Ale jednak problematyczność też jest, z dyskiem do kolegi nie pójdziesz. Cięzko jednoznacznie ocenić. Sam stoję teraz przed dylematem, jechałem na dwóch 160tkach Hitachi w raid-0, kompa sprzedaję i szykuje się na coś nowego - i nie wiem, czy brać po raz kolejny 2x 250gb w raid-0 czy też po prostu jednego Hitachi 7K500... Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez Cruel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Dysków i tak raczej niebęde wyjmował, a jak by mi się gry szybciej ładowały to byłbym zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zawsze można 2 dyski bez raida. Na 1 system (bez pagefile), na 2-gim pagefile. Reszta wedle woli. Jest szybciej niż przy 1 dysku a bezpieczniej niż przy raidzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 szybciej jest i to zauwazalnie szczegolnie przy ladowaniu gier i innych duzych plikow jedyna lipa to podczas zmiany mobo bo wtedy wszystko idzie w pip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...