Hija77 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Niedługo chciałabym kupić laptopa i już prawie od miesiąca czytam rózne opinie i im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Teraz chciałabym zapytać o dwie rzeczy: 1. Przede wszystkim chciałam dowiedzieć się jaki procesor będzie najlepszym wyborem (tak żeby wystarczał dla pracy biurowej i ewentualnie czasem do oglądania filmów) chciałabym żeby nie nagrzewał się za mocno i był wydajny ( a także cichy- ale nie wiem czy akurat głośnosć laptopa zależy od procesora ale chyba się z tym wiąże) 2. Mam już na oku lenovo 3000 n100 czy to dobry wybór? mam do przeznaczanie nie więcej niż 3 tys. nie wiem tylko jeszcze z jakimi specyfikacjami wybrać model ze względu na ten procesor. Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike757 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) Wiesz co, też się borykam z tym problemem i na początku też myślałem o tym Lenovo, ale chyba wrto trochę dopłacić za takiego HP nx7400 z Core Duo T2250 - http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...;ref=skapiec.pl - jest drugi jeśli chodzi o popularność na Skapiec.pl, zaraz po tym Lenovo. Celeron chyba nie ma Centrino, czyli ma większy pobór mocy, a co za tym idzie wiatraczek musi mocniej pracować - minus dla N100. Core Duo ma Centrino, czyli jest energooszczędny, a co za tym idzie jest słabszą "grzałką" i wiatraczek może chodzić wolniej/rzadziej. Do tego Core Duo jest, jak nazwa wskazuje, dwurdzeniowy, co podnosi wydajność. Częstość uruchamiania się wiatraczka i jego głośność zależą też od zdolności inżynierów-projektantów danego modelu, dlatego warto poczytać recki, choć poziom hałasu to wrażenie dosyć subiektywne. AMD chyba też ma w niektórych procach technologię oszczędzania energii (chyba PoweNow! to się nazywa). Jak dla mnie ciekawą propozycją jest Turion 64x2 ale niestety na polskim rynku nie ma zbyt wiele lapków z nim. Ja jeszcze niedawno zastanawiałem się poważnie nad tym HP-kiem ale poczekam jescze i zobaczę, co się stanie na rynku jak wejdzie Core 2 Duo. Jakoś mam apetyt na proca 64-bitowego, ale Core 2 Duo może się okazać za drogi i wtedy pewnie wybór padnie na Turiona 64x2 - mniej wydajnego od Core 2 Duo, ale za to w rozsądnej cenie. Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez mike757 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Celeron chyba nie ma Centrino, czyli ma większy pobór mocy, a co za tym idzie wiatraczek musi mocniej pracować - minus dla N100. Core Duo ma Centrino, czyli jest energooszczędny, a co za tym idzie jest słabszą "grzałką" i wiatraczek może chodzić wolniej/rzadziej. Do tego Core Duo jest, jak nazwa wskazuje, dwurdzeniowy, co podnosi wydajność.Mylisz troszke pojecia. Centrino to nazwa dla calej platformy czyli procka, chipsetu itd. Natomiast Core Duo to procesor (nazwa kodowa : Yonah) - składnik platformy Napa czyli nastepcy Centrino. Wiec jesli juz to Centrino ma Core Duo, a nie na odwrot. A i to jest bledne, bo Centrino 2 (zwane tez Sonoma) moze miec conajwyzej Dothana czyli po prostu Pentiuma M. To tyle, mam nadzieje, ze wszystko zrozumiale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hija77 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 dziekuje za to co napisałeś, co do tego lenovo to cały czas mam duuuże wątpliwości, ale tak: niestety nie mogę przeznaczyć wiecej niż 3tys. musiałabym wtedy poczekać jeszcze jakies 4 miesiące żeby dozbierać kaskę,a to dla mnie ciut za dużo, a druga rzecz to może trochę dziwna ale bardzo mi zależy żeby laptop miał wyjście s-Video a HP te w średniej klasie cenowej niestety go nie mają... a może jest możliwośc żeby dokupić jakąś specjalną przejściówkę czy cos takiego żeby mimo braku takiego wyjścia móc jakos podłączyć lapka pod telewizor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 http://www.agito.pl/index.php?pid=28935 tu masz HP z Turionem 1.8 czyli mniej wiecej Pentiumem M 1.73. Ma S-Video i nawet X300 wiec i jakies gierki powinny pojsc calkiem znosnie. Dokladasz niecale 200 PLN i masz konkretny juz sprzecik lacznie z DVDRW, WLANem, gigabitowym Lanem....a tak poza tym to nie jest dzial z pytaniami co kupic a na to powoli schodzi ten topic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hija77 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 a czy ten procesor będzie taki jak pisałam wcześniej? czyli nie będzie się za bardzo grzał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) a jak tak dodam - lekko off-dzialowo ze w tej cenie mozesz tez miec fsc amilo a 1650g z 15.4 matryca glare o calkiem dobrych parametrach (jedne z lepszych matryc w tych cenach) , dyskiem 80gb 5400, ati x200 i ciekawa funkcja silent mode - proc chodzi na 800mhz i wtedy wentylator sie wlacza raz na ruski rokna pre sekund , 24 mce gwarancji - zobacz w karen.com.pl Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez k a m e r e k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) http://sklep.koyto.pl/eSklep/prod?id=acer+4222nwlmi++030 aa co powiesz na too naprawde super sprzet z core duo 512 ram 80 dysk kamerka 1,3mpx... tylko too acer ale za ta kwote chyba nic lepszego sie nie wyrwie ??ewentualnie za stówke wiecej http://sklep.koyto.pl/eSklep/prod?id=acer+5102wlmi+++118 z dwurdzeniowym turionem x2 i 1024 ram'em ... Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez myslook Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike757 Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Mylisz troszke pojecia. Centrino to nazwa dla calej platformy czyli procka, chipsetu itd. Natomiast Core Duo to procesor (nazwa kodowa : Yonah) - składnik platformy Napa czyli nastepcy Centrino. Wiec jesli juz to Centrino ma Core Duo, a nie na odwrot. A i to jest bledne, bo Centrino 2 (zwane tez Sonoma) moze miec conajwyzej Dothana czyli po prostu Pentiuma M. To tyle, mam nadzieje, ze wszystko zrozumiale. No i jak tu sie w tym wszystkim połapać, zanim zroumiałem, co to jest Centrino to wszedł Napa :P :P :P Ale wszystko sie chyba sprowadza do tego, że Core Duo jest bardziej energooszczędny od Celerona, choć pewnie znowu mogę się mylić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...