dzido Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Witajcie, Mam gorącą prośbę o pomoc w konfiguracji sieci bezprzewodowej. Dane:sieć radiowa, osiedlowa.Do tej pory internet odbierany był na stacjonarnym kompie. Teraz kupiłem laptopaFuijtsu Siemens i chciałbym też na nim\korzystać z internetu. Kupiłem więc sobie router bezprzewodowy Netgear WGR614EE i za diabła nie mogę się połączyć bezprzewodowo z internetem. Przepisałem dotychczasowe ustawienia z kompa do routera i jest ok bo przewodowo wszystko działa (i komp i laptop).Napiszcie proszę o muszę po kolei zrobić żeby to zadziałało. Tylko proszę o pomoc jak dla laika. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Jeżeli internet chodzi na kablu, to znaczy, że go poprawnie skonfigurowałeś na routerze. Pozostaje tylko nawiązanie połączenia bezprzewodowego między routerem - AP, a Laptopem. Nie wiem jak wygląda menu w tym Netgarze, dlatego napiszę Ci ogólnie co musisz skonfigurować. 1. Wybierasz identyfikator sieci SSID (jest to nazwa twojej sieci). Musisz ją wpisać na routerze (prewnie gdzieś w zakłdce wireless). 2. Musisz wybrać tryb pracy routera jako AP (Access Point). 3.Powinieneś wybrać jakiś sposob zabezpieczenia twojej sieci. Ważne, żeby dany algorytm szyfrowania był zgodny z tym jakie obsługuje karta sieciowa w laptopie. Najlepiej wybierz coś między WPA PSK / WPA2. Wpisz sobie jakiś klucz. Na laptopie w zależności jaką masz kartę możesz zrobić konfigurację poprzez Windowsowy konfigurator sieci bezprzewodowej albo za pomocą dedykowanego oprogramowania do karty. Podczas konfiguracji będziesz musiał podać SSID sieci, wybrać rodzaj zabezpieczenia oraz wpisać klucz. Jeżeli nie masz włączonego na routerze DHCP, to muiszisz jeszcze przydzielić odpowiednie IP i maskę sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) chyba chodzi oto ze osiedlowke ma przez radio a nie po kablu a wtakim wypadku potrzebujesz jeszcze ap ktory bedzie w trybie klient. do ap podlaczassz router tylko jeszcze sprawdz na jakim kanale jest osiedlowka i ustaw na routerze kanal inny niz sasiadujacy z tym kanalem, bo inaczem bedzie sie kaszanic partyboy > 2. Musisz wybrać tryb pracy routera jako AP (Access Point). jesli tak wybierze to router nie bedzie dzielic lacza, tryb ustawic trzeba na gateway jak juz Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Hipoll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) partyboy > 2. Musisz wybrać tryb pracy routera jako AP (Access Point). jesli tak wybierze to router nie bedzie dzielic lacza, tryb ustawic trzeba na gateway jak juz Raczej nie, ja w swoim mam ustawione na AP i chodzi jak trzeba :) Oba poniższe tryby będą dobre... Access Point - komp, lub LAN podłączony do ap otrzymuje most (bridge) pomiędzy siecia przewodową a bezprzewodową Infrastructure - czyli praca z ap. W tym przypadku ap działa tak jak switch, każdy komp z kartą wi-fi komunikuje się z innymi poprzez ap. Wygląda to jak normalny FastEthernet, przy czym zamiast kabli mamy fale radiowe (topologia gwiazdy). Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) tylko ze mowa tu o 2 kompach a niejednym i nie mowa tu take o routerze ktory ma dzielic lacze Dane:sieć radiowa, osiedlowa to wkoncu ta siec osiedlowa jest na radiu czy na kablu? Access Point - komp, lub LAN podłączony do ap otrzymuje most (bridge) pomiędzy siecia przewodową a bezprzewodową Infrastructure - czyli praca z ap. W tym przypadku ap działa tak jak switch, każdy komp z kartą wi-fi komunikuje się z innymi poprzez ap. Wygląda to jak normalny FastEthernet, przy czym zamiast kabli mamy fale radiowe (topologia gwiazdy). access point po polskiemu punkt dostepowy - kompy lacza sie znim po radiu(uzyskuja dostep do punktu) bridge , multiple bridge - tutaj ten opis o mostkach przynajmniej tak mi sie wydawalo zawsze :) Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Hipoll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...