DanLipman Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam, jestem posiadaczem płyty Gigabyte GA-M57 SLI S4. Chciałbym troche popodkręcać ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać. Płyta ta jest bardzo "dziwna" albo ja nie mam pojęcia o kręceniu. Mianowicie w biosie w Inteligent Tweakerze występują tylko takie opcje jak: - szyna procesora - szyna PCI-E - mnoznik procesora oraz napięcia: - cpu voltage - HTT voltage - memclock voltage - pci-e voltage. Czy mógłby mi ktoś w związku z tym wyjaśnić kilka rzeczy na temat podkręcania? Jakieś porady byłyby mile widziane. Procesor jaki siedzi w środku to Athlon 64 3200 AM2, pamięć 2 x 1024 Geil 533/ 4 4 4 12, grafika GF 7600GT. Niesty wydajność w 3D markach jest bardzo niewielka (niewiele większa od wydajności mojej poprzedniej konfiguracji - Athlona 2000+ XP, 512 Kingston 333, GF6600GT agp). Jeszcze raz proszę o pomoc w podkręceniu proca oraz pamięci na tej płycie. Przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale. Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez DanLipman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Na moje to ten sprzet pownien byc zancznie wydajniejszy od poprzedniego bez krecenia... A wiec wg mnie problemu nie warto rozwiazywac podkreceniem sprzetu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zainstaluj sterowniki najwpierw a potem: - szyna procesora - o około 20 % więcej, jak odpali to zwiększaj o 5mhz aż winda zacznie się wieszać, potem zwiększ napięcia >> - szyna PCI-E - zostaw jak jest - mnoznik procesora - też zostaw oraz napięcia: - cpu voltage - do 1.5 - HTT voltage - bez zmian - memclock voltage - o 0.1v więcej jak jest - pci-e voltage- bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanLipman Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Dzieki za podpowiedź, czy oznacza to, że ta płyta uniemożliwia zmianę taktowania pamięci oraz HT? Trochę dziwne. A jeśli można spytać to o jakie sterowniki chodzi, o te od płytty, czy software do podkręcania w windowsie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...