Skocz do zawartości
DanLipman

Gigabyte Ga-m57 Sli S4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem płyty Gigabyte GA-M57 SLI S4. Chciałbym troche popodkręcać ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać. Płyta ta jest bardzo "dziwna" albo ja nie mam pojęcia o kręceniu. Mianowicie w biosie w Inteligent Tweakerze występują tylko takie opcje jak:

- szyna procesora

- szyna PCI-E

- mnoznik procesora

oraz napięcia:

- cpu voltage

- HTT voltage

- memclock voltage

- pci-e voltage.

Czy mógłby mi ktoś w związku z tym wyjaśnić kilka rzeczy na temat podkręcania? Jakieś porady byłyby mile widziane. Procesor jaki siedzi w środku to Athlon 64 3200 AM2, pamięć 2 x 1024 Geil 533/ 4 4 4 12, grafika GF 7600GT. Niesty wydajność w 3D markach jest bardzo niewielka (niewiele większa od wydajności mojej poprzedniej konfiguracji - Athlona 2000+ XP, 512 Kingston 333, GF6600GT agp). Jeszcze raz proszę o pomoc w podkręceniu proca oraz pamięci na tej płycie.

Przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale.

Edytowane przez DanLipman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sterowniki najwpierw a potem:

- szyna procesora - o około 20 % więcej, jak odpali to zwiększaj o 5mhz aż winda zacznie się wieszać, potem zwiększ napięcia >>

- szyna PCI-E - zostaw jak jest

- mnoznik procesora - też zostaw

oraz napięcia:

- cpu voltage - do 1.5

- HTT voltage - bez zmian

- memclock voltage - o 0.1v więcej jak jest

- pci-e voltage- bez zmian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi