-=YoGi=- Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 probowalem wypuscic dzisiaj moje na 960, ale niestety sie nie udalo. nie mialem za wiele czasu, zeby pokombinowac, ale zobaczymy pozniej. moze poluzuje alfy, to cos pojdzie lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) W sumie dymy ma racje, jakby nie było, procek moze ograniczac znacznie te pamiatki.. ehh Edytowane 1 Marca 2008 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 mam pytanko - moze ktos zrobic test tych pamieci bez zadnego OC? (tzn procka rowniez) mam sprzet teraz na ust fabrycznych, tzn e4500 2,2 GB 11x200, ram idzie w 800 4-4-4-12 (ultry), w everescie wychodzi: 5800 read / 3600 write / 4100 copy cos troszke mi sie to nie podobaja takie wartosci, nie za slaby ten wynik? w/g biosu chodza w dualu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻuRu Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Kupilem ostatnio Black Dragon 2x1gb cl4 800Mhz 2.0v. Zamontowalem je w moim kompie: mobo p5b bios 1803 procek E4500@2,93Ghz 65nm vcore 1,3125 zasilacz chieftec 450w grafa 8600gt niekrecona pamieci black dragon 4-4-4-12 800mhz testowalem na 2,0; 2,05; 2,1v cl4 i cl5 Procek byl testowany 2x po 10h w prime95 i nie bylo bledow Pamieci ok 3h memtest86+ zero bledow A jednak podczas korzystania z kompa czesto dostaje blad odczytu z pamieci i jakis adres jest podawany(rozny za kazdym razem). Niestety screena nie zlapalem, zamykam i pracuje dalej komp.... Czy to jakis problem z pamiecia? Jak to sprawdzic :/ memtest86 nic nie wyrzuca. EDIT: zlapalem blad, nie na mojej maszynie tylko w pracy na innym kompie(lol) czy ja roznosze jakas chorobe? :) Edytowane 6 Maja 2008 przez ŻuRu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) Posiadam GEIL ULTRA (2x1024MB) CL4 800 MHz. Timingi 4-4-4-12. Problem w tym, że komputer nie działa normalnie, a najczęściej w ogóle nie rusza, jeśli dzielnik ustawię na większy niż 1:1. Udawało mi się uruchomić jakoś na 1:1,25, ale zazwyczaj pojawiał się blue screen, chociaż udało mi się kilka razy puścić Super PI na 16M (screen). Ale to wyjątki. Napięcie dawałem na 2,34 V (max), ale też nic. Podsumowując, komp pracuje stabilnie tylko na dzielniku 1:1. Edytowane 9 Maja 2008 przez sasser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Teraz jest trochę inaczej. Komputer działa prawie normalnie, ale resetuje się, gdy jest obciążony. W tej chwili dzielnik jest na 1:1,25 (2,34 V i 431,5 MHz), ale przy nieco mniejszym napięciu też tak było. Orthos po paru minutach wywala błąd. Czy to oznacza, że pamięci do niczego się nie nadają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Możliwe, że są walnięte. Oddaj na gwarę. Ja próbowałem na dzielniku 2:3 chodzą lajtowo 450 mhz przy 2,1v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkoz11 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Czy ktoś wie co może być przyczyną zaniżonego taktowania? Moja płyta to GA-M56S-S3, w BIOSIE mam ustawione taktowanie pamięci na DDR 800, napięcie na 2,1V, a procesor jest ustawiony na standardowe 13x200... Edytowane 30 Czerwca 2008 przez tomkoz11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) chodzi ci o to ze mimo ze ustawiasz w biosie 400 to wszystko inne w winie wykazuje @333 ? bo jesli tak to tez tak mam niestety te pamięci, nie dość ze potrzebuje wysokiego napiecia 2,3-2,4 to jeszcze musisz trafić w timingi ze by je puscic na 400 przy niższej czest procka nizszym mnożniku jest pozliwosc ze ci pojda na 400 mi sie juz nei chcaialo zworki wyciagac ciagle wiec zostawilem je na 333 oto ostanie efekty, PI 32MB przeszedł ale orthos juz wywalal bledy.. dzisiaj memtesta zostawie;) a to już mniej ciekawe.. i mam pytanie czy orthos moze wywalac te błedy bo mam zmodowanego xpsp2, czy poprstu jest to blad pamieci? BTW: na GB GA-M56S-S3 sobie za duzo nie pokrecisz, tez miale zamiar ja kupic, i wybrałem foxconn'a na a690g.. Edytowane 30 Czerwca 2008 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmO83 Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) Pamiatki kupione miesiac temu i jak narazie nie mam z nimi problemu na codzien hulaja na 900/4-4-4-12 z ciekawosci chcialem zobaczyc czy pujda na ponad 1000. Macie tez mniejszy wynik w puper pi 1m pod vista niz pod win XP?? Edytowane 6 Lipca 2008 przez EmO83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 EmO83 jakie napiecie na mem na skrinie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 u mnie nawet na 950 MHz (5-5-5-15-24) i 2.35V nie idą stabilnie musiałem zwiększyć dzielnik i teraz mam tylko 712MHz (4-4-4-12) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmO83 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 To co na screnie to + 0,2V :D i full stabilne widocznie trafilem na dobra serie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Mam komplet 2x 1GB tych pamięci + Gigabyte P35C-DS3R i jedyne co moge powiedzieć, to... ZAŁAMKA. :mur: Po zmianie sprzetu szczerze nienawidzę tego komputera, pracuję na tym 3 dni, a mam ochotę wyjąć tercet proc+mobo+ram i wywalić przez okno. :( Problemy są na standardowych taktowaniach i timingach. Podkręcanie... nie próbuję, bo i bez niego jest taki horror, że komp jest nieużywalny. :( Mialem to samo. Geile poszly do sprzedazy po 1tyg uzytkowaniu. Przesiadlem sie na Cruciale i problem zniknal. Moze nie mialem az takich problemow na standardowych taktach i timingach, ale powyzej 820 nie szly. Napiecie powyzej 2.2V w biosie dawalo co najwyzej szybszy BSOD. Nie polecam tych pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Mialem to samo. Geile poszly do sprzedazy po 1tyg uzytkowaniu. Przesiadlem sie na Cruciale i problem zniknal. Moze nie mialem az takich problemow na standardowych taktach i timingach, ale powyzej 820 nie szly. Napiecie powyzej 2.2V w biosie dawalo co najwyzej szybszy BSOD. Nie polecam tych pamieci. Mam takowe pamięci co prawda nabyte z rok temu na gb ds3r i jestem bardzo zadowolny zero problemów, pamięci mi chodzą na 440 4-4-4-12 i 2.1v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 słuchajcie na forum geil, które jest tymczasowo zamknięte (przenoszą coś) ktoś miał taki sam problem, z dragon'em,evo, ultra itp admin, doradził podnieść napięcie na NB, u mnie problem zniknął, sami zobaczcie;) zrobie zaraz memtesta dla pewności, a i mam wlaczone optimal i tweak tez cały czas może dlatego sypał orthos błedami wczesniej;) zaraz powylaczam te opcje i przetestuje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Ostatnio przekonałem się, że na 100% pamięci są walnięte: Mam jednak pytanie: czy możliwe, że przez moje kombinacje kości uleły zniszczeniu? I na co zwracać uwagę, żeby nie doszło ponownie do takiej sytuacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 @Trancvission U mnie wyłączenie Optimal Performance, Auto Tweak Performance, Bank Swizzle Mode trochę pomogło zwiększenie napięcia na NB nie dało nic - pamięci nadal nie chcą działać na 950 @5-5-5-18 Acha, napięcie powyżej 2.25V powoduje jeszcze większą niestabilność... Inna sprawa, że mam obecnie 4x1GB, więc OC z pewnością się pogorszyło, ale nie wierzę by HyperX'y 1066 miały problemy z osiągnięciem takiego taktowania... Może kontroler w procu nie wyrabia Trancvission, mamy prawie takie same mobasy, więc liczę na kooperację ;) @sasser Uszkodzić mogłeś tylko dając za wysokie napięcie. Nie przekraczaj zalecanej granicy, a wszystko powinno być ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 @Marcin qps no u mnie pomogło i to bardzo, kiedy puściłem je na 980 granice ~ win nawet nie chciał sie uruchomić albo BSOD, również kombinowałem z timingami na 5-5-5-15 / 18 , o 4-4-4-12 nie wspominając, tak bylo kiedy mialem za niskie napiecie na NB teraz delikatnie podniosłem, i stabilny :) zmienialem tez szyne HT transport dawałem nawet mnoznik 4x, 5x co dawało już grubo powyżej 1000, ale problem ze stabilnoscia pozostał, napiecie przez dlugi okres czasu na pamieciach mialem 2,32 grzały sie nieziemsko, wczoraj ustawiłem i tak od wczoraj komp chodzi na tej konf jak wyżej do teraz, :) co do geil;a to zamierzam zamówić za kilka dni kolejna parkę 6400 Ultra 2x1gb, nie moge narzekac na nie ponieważ okolice 1000 na 333 robiły bez problemu:) .. warto podac na tym nieoficjalnym narazie forum geil, swoja konfiguracje + mobo i oni dobiora Ci i pomoga w timingach:) ja skorzystałem i problem zniknał:) nie mam nic do geil;a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 no tak, ale na goodramach nie musiałem szukać pomocy po forach, fruwały na 1200 ;D jakie masz napięcie na NB? Na HT też zwiększałeś? I dzielnik HT jeszcze zapodaj ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 @sasser Uszkodzić mogłeś tylko dając za wysokie napięcie. Nie przekraczaj zalecanej granicy, a wszystko powinno być ok Chodzi Ci o te 2,1 V, której jest napisane na kościach, czy o to, aby nie przekraczać 2,3 V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 niech ktoś mi powie jak mam uruchomić memtesta86+ bootowalnego na pendriv'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ja mam pamieci geil ultra 800 cl4 2x1gb i właśnie odebrałem je z gwarancji.2.3v, 987mhz(fsb 395) 4-4-4-12 orthos 2 godziny stabilnie. Everest Ultimate: Odczyt:9223mb/s Zapis:7116mb/s Czas Oczekiwania:47.8ns Proc pentium dual core e2140@3.158ghz Mobo:p5b Poprzednia seria była też dość dobra, może ciutek gorsza, ale niestety jedna kość poszła się kochać, a druga działała jak chciała, a teraz po przysłaniu z serwisu ciut lepiej się kręcą.2.3v przy chłodzeniu na pamięci nie jest już niebezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) czegos nie rouzmiem, bite 5h gold memory i zero błędów.. po tym czasie wyłączyłem to.. @Deathraw a czy przy napieciu 2,3V Twoje tez sie bardzo grzały, strasznie gorące aż dotknąć nie idzie;/ Edytowane 12 Lipca 2008 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Nie spokojnie mogę je dotknąć(są zimne rzekłbym), a wentyl(revolte light writer) tylko dół chłodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Jak zimne przy 2,3? chodzą Ci w dualu, jak masz je włożone (pamiec wolne pamiec czy pamiec pamiec, wolne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) W dualu(zajęty slot, pusty, zajęty, pusty).Na single channel przecież bym nie osiągnął takich wyników.Dobre działanie memek minęło bo coś mają problem ze wstawaniem, ale jakoś ruszają;p.Aha no i 2.3v to napięcie ustalone w biosie więc nie wiem ile rzeczywiście jest. Edytowane 13 Lipca 2008 przez Deathraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) aa.. no to może moje dlatego się bardziej grzeją, bo mam inaczej je włożone, wczoraj przesunąłem je o 2 sloty, nadal dual jakoś chlodniejsze sie zrobiły :) zaraz zrobie jeszcze memtesta:) po jakim czasie mam stwierdzic stabilnosc? Edytowane 13 Lipca 2008 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Rozumiem, że zalecane napięcie to 2,3 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 to jest maksymalne, zalecane przez producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...