Skocz do zawartości
wozaq

Wc By Wozaq

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletnie jej nie slychac, wibracje jak to w pompce, ciezko mi powiedziec, nie mialem z zadna inna do czynienia, ale wystarczy gabka i nic nie czuc. Badzo pomaga obrotowy wylot, dzieki czemu mozna sobie ja ulozyc niemal jak sie chce. Ja jestem bynajmniej zadowolony, jedyne co moze ewentulanie przeszkadzac to troche rozlozysta konstrukcja (dlugi wlot i wylot) przez co moze sie nie wszedzie zmiescic.

EDIT

Przy okazji moge co nieco powiedziec o temperaturkach w idle (wszystko posmarowane Ceramique, 2xAkasa na ok. 850obr./min):

NB

bylo na zalmanie + Akasa 44-46st

jest 34-36st czyli spadek o okolo 10st

GPU

bylo na Accelero X1 48-50st

jest 38st czyli spadek tez mniej wiecej o 10st

Proc

Tu jest najciekawsze bo DFI (SG) u mnie lubi najbardziej pokazywac temp rzedu 38st, czy to na AC czy teraz na WC :) Wiec lepiej temp wziac z coretemp, i tak...

bylo wlasnie 38st w SG

jest tez 38st LOL

przy czym coretemp pokazuje okolo 34st, ale porownania nie mam, bo na AC coretemp nie odpalalem...

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minęło trochę czasu, więc co nieco musiało się pozmieniać w budzie :D

Pokrótce wymienię tutaj co zmieniło się w WC i w środku budy:

Dołączona grafika

Zrobiłem wreszcie zamocowanie na pompkę, wykorzystując cztery śruby i fabryczne punkty mocowania w pompce. Jest ona teraz po prostu nasuwana na śruby, wszystko wytłumione gąbką, pompka też obklejona, żeby zbytnio nie rzucała się w oczy :) Dzięki temu nic mi się nie wala na dole i mogę spokojnie przenosić kompa. Dodatkowo zlikwidowałem wlot na dole budy i zamiast tego zainstalowałem jednego Papsta w miejscu koszyka na dyski.

Dołączona grafika

Większość budy została wyklejona matami Spire. Zlikwidowałem też jedna wentylator z tyłu.

Dołączona grafika

Wykorzystałem też blaszkę z Accelero do chłodzenia pamięci na GTXie, radiatory to Coolermaster. Teraz jest dużo chłodniej :-P

Dołączona grafika

Akasy na chłodnicy są teraz przykręcone przez gąbkę, jest dużo mniej wibracji. Widać też trójnik :)

Dołączona grafika

Dla zainteresowanych, zdjęcie XG1 zamontowanego w poziomie, bo poprzednio nie było tego zbytnio widać :-P

Dołączona grafika

I zdjęcie całości, jak też widać, trzecia Akasa powędrowała nad grafikę, zamontowana na gąbce i przytrzymywana wężem :-P

I to by było narazie wszystko :D

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej to była przyczyna:

Dołączona grafika

Rozszczelnił się Cube na NF4, nie wiem jak długo to się działo, ale widać, że się powoli sączyło :-| Wczoraj to pełno powietrza miałem. Sam się dziwię, że jeszcze wszystko działa. Musiałem wszystko rozebrać i i uszczelnić i poskładać na nowo. Na razie jest chyba OK, zobaczymy po kilku dniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po wielu perypetiach, zawinionych i niezawinionych przez mnie, na co złożyło się między innymi:

a)przedziurawienie chłodnicy

b)zalanie połowy płyty głównej

c)zgubienie mojego zamówienia na chłodnicę w x4pro

d)jak się odnalazło to powiedzieli, że nie mają i nie będą mieli przez dłuższy czas

e)dziurawa chłodnica przysłana z PC-TUNING

f)cały proces reklamacyjny

g)kłopoty z kurierem bo niby im się samochód zepsuł

h)i ostatecznie: kłopoty z odpowietrzeniem wszystkiego...

...co zajęło łącznie ponad 3 tygodnie, miło mi zaprezentować Wam ostateczną na tę chwilę wersję chłodzenia na C2D :D

Więcej fotek dam jak mi się aparat naładuje :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zmiany:

-nowa chłodniczka NexXxoS XTREME a na niej 3x AKASA

-własnej roboty radiatorki na mosfety (pocięzty box z AMD)

-nowy Cube na NB, stary powędrował na SB

-kątowe złączki na grafice

-nowy system chłodzenia pamiątek na grafice (dwie blaszki z dwóch stron, jedna oryginalna, druga z Accelero)

-nowe odpowietrzenie

-i przez te 3 tygodnie oczekiwania maznąłem budę w środku i z tyłu na czarny mat :D

Czekam na opinie :wink:

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poł GPU-NB koszmar, daj jedną prostą na GPU i będzie ok.

Duuuużo pracy nad kablami ;)

I schowaj jakoś te katody, aha czy to jest izolacja na dolnej krawędzi budy :?: :P

Ale radiatorki na mosfety fajne.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wozaq, na grafie zamiast kątowej złączki od NB daj prostą, skrócisz wąż i pozbędziesz się tego wygibasa. Kable i katody faktycznie nie wyglądają najlepiej w takim stanie, tą górną mógłbyś wrzucić pod belkę pod zasilaczem. No i ta izolacja na dolnej krawędzi...

Fajne chłodzenie mosfetów, też pociachałem większe radiatory. Ogólnie robi się coraz lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... połączenie NB GPU tak źle nie wygląda w rzeczywistości, tam jest raptem mały łuk. Prostej złączki nie dam z jednego powodu, na boku, na plexie jest wentyl nad grafą i wężyk będzie się wgryzał w wentyl, albo się załamie... Odnośnie katod to bez założonego boku to to tak wygląda że wiszą gdzie popadnie, jak się bok założy to ich nie widać aż tak, kabli też ;) Odnośnie tej taśmy na dole :D to to służy temu żeby przy zakładaniu boku nie porysować za bardzo budy, bo akurat stoi ona w takim miejscu, że jest małe pole manewru.

Poczekam na wieczór jak będzie ciemniej to zapodam więcej zdjęć, i w UV i ogólnie w całości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały apdejt.

Doszła ostatnio bardzo popularna rzecz na forum :) Tak, tak... O-Tank! Tylko z braku miejsca postanowiłem go wyrzucić na tył budy, zresztą rez nie jest do oglądania tylko do odpowietrzania (teraz cały proces zajął mi raptem 15min co w porównaniu do odpowietrzania przez trójnik to... nie ma porównania :wink:) W układzie pływa różowe borygo z demineralką.

I taka mała rada: jak ktoś będzie qpował taki sam rez to radzę sprawdzić czy jest oring pod denkiem, bo u mnie chińczyki widać zapomniały dać jeden i się pociło na gwincie. Przełożyłem z górnego i jest ok :D

Ze 3 fotki...

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, już po raz któryś mnie się o to ktoś pyta :D Nie wiem, jedyny na forum mam tą pompkę? :wink: działa, fajna bo może jako kolanko w ukladzie służyć a nie jak Laing, tańsza niz Laing, na 12v jest cichutka no i można króćce jakie się podoba wkręcać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie O-Tanka to chyba całą serie tak zwalili bo już naliczyłem trzy osoby bez oringa w denku <_< ja nie miałem oringa w denku z króćcami a w zakrętce miałem, przełożyłem i gitara

Odnośnie Lainga to zakładasz TAKIE cudo i Laing zamienia sie w kolanko oraz jednocześnie w b. ładny element układu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi