Skocz do zawartości
Old Peter

Sound Blaster Audigy 4 Eax I Wirtualizacja Dźwięku Na Słuchawkach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie taka tania karta na wiadomym serwisie aukcyjnym: Sound Blaster Audigy 4 EAX (~164zł). Głównie interesuje mnie jej bezproblemowość instalacji pod XP, obiecana jakość i dynamika dźwięku, teoretyczny brak szumów. Odsłuch wyłącznie na słuchawkach.

To, czego nie mogę nigdzie znaleźć, to wrażenia z odsłuchu materiału 5.1 albo Dolby Prologic czy nawet zwykłego stereo na słuchawkach w systemie CMSS 3D. Domyślam się, iż jest to przetwarzanie psychoakustyczne HRTF, jak Virtual Dolby czy Dolby Headphone, ale ile w tym prawdy, a ile marketingowego bełkotu, nie wiem.

W skrócie, chodzi o jak najwierniejszą symulację, a dokładniej oszukanie mózgu iż dźwięk dobiega nie ze słuchawek, a z 2, 4 czy 6 głośników (ilość głośników nie ma większego znaczenia, dochodzą ewentualnie tylko "tylne" źródła dźwięku). Dolby Headphone moim zdaniem sprawdza się doskonale - zastanawiam się tylko czy lepiej kupić zewnętrzny koder systemu DH ze słuchawkami HQ-2300D, czy może sama w/w karta Audigy z systemem CMSS 3D sprawdzi się w grach, odsłuchu muzyki i filmach równie dobrze ? Ktoś ma, używa, testował ?

Edytowane przez Old Peter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi