Conti Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Wielka prośba. Okazało się, że kabel telefoniczny do domu został położony jeszcze przed czasami rj11 i standardowych kolorów. W kablu tym są przewody o kolorach: - biały - biały - niebieski - czerwony Wygląda na to, że w obu białych jest to samo i w kierunku "-" lub "0", natomiast w obu kolorowych też jest to samo i na "+". Dodatkowo 1-wsze gniazdko jest starego typu (duże) i dziwnie podłączone - tzn oba białe razem pod jeden pin, czerwony i niebieski razem pod 2-gi pin. Zakupiłem już nowe gniazdka (RJ11) i przewody. Ale tutaj pojawiła się wątpliwość - czy dobrze podłączyłem kable. Aktualnie mam tak "ustawione", że na wtyczce od strony modemu (także telefonu) jest na kablu czerwonym "-", ale coś brak synchronizacji :-( . Co by było prościej - może ktoś wyjąć wtyczke z telefonu lub z modemu i sprawdzić napięcia w tej wtyczce dla kabli: zielonego i czerwonego. Napięcia skaczą są od ~20V (jak ktoś dzwoni) do ~60 V (więc miernik trzeba ustawić powyżej 60V) Chodzi mi pod którym kablem (kolorem) ma być "-" a pod którym "+" we wtyczce wtykanej do modemu / telefonu. Szukałem w googlach - znalazłem rozkład kolorów we wtyczce, oraz, że czerwony i zielony są kablami sygnałowymi. Znalazłem też 1 schemat wg. którego wynikałoby, że pod czerwonym ma być "-" a pod zielonym "+". Troche to dziwne, dlatego proszę o sprawdzenie. P.S. A może nie ma to znaczenia co jest pod którym z tych dwóch kabli ?? W takim przypadku również proszę o info !!. P.S.2 Zaryzykowałem, jak na razie działa i wygląda na to, że nic nie uszkodziło się. Edytowane 16 Września 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...