Skocz do zawartości
Conti

Piny W Rj 11

Rekomendowane odpowiedzi

Wielka prośba.

Okazało się, że kabel telefoniczny do domu został położony jeszcze przed czasami rj11 i standardowych kolorów. W kablu tym są przewody o kolorach:

- biały

- biały

- niebieski

- czerwony

Wygląda na to, że w obu białych jest to samo i w kierunku "-" lub "0", natomiast w obu kolorowych też jest to samo i na "+".

Dodatkowo 1-wsze gniazdko jest starego typu (duże) i dziwnie podłączone - tzn oba białe razem pod jeden pin, czerwony i niebieski razem pod 2-gi pin.

Zakupiłem już nowe gniazdka (RJ11) i przewody. Ale tutaj pojawiła się wątpliwość - czy dobrze podłączyłem kable. Aktualnie mam tak "ustawione", że na wtyczce od strony modemu (także telefonu) jest na kablu czerwonym "-", ale coś brak synchronizacji :-( .

Co by było prościej - może ktoś wyjąć wtyczke z telefonu lub z modemu i sprawdzić napięcia w tej wtyczce dla kabli: zielonego i czerwonego.

Napięcia skaczą są od ~20V (jak ktoś dzwoni) do ~60 V (więc miernik trzeba ustawić powyżej 60V)

Chodzi mi pod którym kablem (kolorem) ma być "-" a pod którym "+" we wtyczce wtykanej do modemu / telefonu.

Szukałem w googlach - znalazłem rozkład kolorów we wtyczce, oraz, że czerwony i zielony są kablami sygnałowymi.

Znalazłem też 1 schemat wg. którego wynikałoby, że pod czerwonym ma być "-" a pod zielonym "+". Troche to dziwne, dlatego proszę o sprawdzenie.

P.S.

A może nie ma to znaczenia co jest pod którym z tych dwóch kabli ??

W takim przypadku również proszę o info !!.

P.S.2

Zaryzykowałem, jak na razie działa i wygląda na to, że nic nie uszkodziło się.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi