zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Mamy na mieszkaniu podlaczona siec w ktorej sygnal jest roprowadzany przez switcha.Ale jest problem dogadania sie z adminem w sprawie odblokowania portow.Nie wiem czy nie umie czy poprostu jest jakis poj...Ale zaproponowal nam wyjscie, kupno routera i jakies przekierowanie ip.Tylko nie wiem jaki router.Moglibyscie cos zaproponowac w miare przystepny cenowo i napisac cos o konfiguracji tego.Bardzo prosze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Jeżeli chcecie zwykły, tani i w miarę porządny router to polecam DLinka DI-604. Można go dostać za około 60-70 zł (używany). Prosta konfiguracja (jak we wszystkich DLinkach). Jeżeli możecie wydać trochę więcej grosza to naprawdę warto kupić Motorolę WR850G. Nową można dorwać za około 170 zł. Możliwościami zdecydowanie wygrywa z wszelkimi routerami do 500 zł (może poza WRT54GL). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Jeżeli chcecie zwykły, tani i w miarę porządny router to polecam DLinka DI-604. Można go dostać za około 60-70 zł (używany). Prosta konfiguracja (jak we wszystkich DLinkach). Jeżeli możecie wydać trochę więcej grosza to naprawdę warto kupić Motorolę WR850G. Nową można dorwać za około 170 zł. Możliwościami zdecydowanie wygrywa z wszelkimi routerami do 500 zł (może poza WRT54GL). Zależ mi na tym żebyśmy za bardzo nie wchodzili sobie w droge tzn.jesli ja odpale p2p to na drugim kompie zeby mzona bylo sobie pograc po sieci i odwrotnie.I najwzniejsze nie bedzie jakis problemow z portami,Natem i cholera wie z czym jeszcze?? Edytowane 18 Września 2006 przez zwierzak07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Jeżeli chcesz ściągać i równocześnie chodzić spokojnie po WWW lub grać na 2 kompie to koniecznie router z QOS czyli w grę wchodzi tylko Motorola (do 200 zł). Jeżeli teraz macie switch, to po wpięciu routera zrobi się NAT, ale właśnie po to jest przekierowywanie portów... Nie wiem zabardzo jaka jest topologia tej sieci, ale skoro ten admin mówi, że router z forwardingiem załatwi sprawę to nie ma się co bać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Co do motoroli to nie potrzeba mi bezprzewodowego routera,mam juz kable puszczone po mieszkanie.Powiedzial ze nas przekieruje na zewnetrzne IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Motorola oprócz wifi ma też 4 porty LAN. Co do przekierowywania, to chodzi mu o to, że teraz (na switchu ma was kilku), a tak po zastosowaniu routera będzie was widział jako jedno IP i tylko ten adres będzie musiał przekierowywać dla portów P2P. Oczywiście wy też będzieicie musieli sobie porty przkierować na motoroli... Edytowane 18 Września 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) A nie ma czegos bez Wifi,bo to chyba tylko niepotrzebnie podnosi cene.No tak bo twierdzi za bedzie otwieral porty dla wszystkich to mu pieprzy cala siec(a ja mu bede pisal za kazdym razem jak chce jakis port bo ja znam liste wszystkich mi potrzebnych :mur: ).A nie bedzie problemow z przkierowniem portow u nas.Jak jest z konfiguracja?? Edytowane 18 Września 2006 przez zwierzak07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) U was nie będzie problemów z konfigiem. Ta motka jest najtańszym routerem ze sprawnym QOS. (soft DD-WRT) Nic tańszego nie kupisz... WiFi można wyłączyć, żeby przypadkiem ktoś niepożądany się wbił do sieci. Edytowane 18 Września 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) No to qrde mam dyleamat bo albo wezme motorole i bede dalej z tym adminem wspołpracowal.Albo ma sie do mnie zglosic gosc w sprawie podlaczenia neta radiowka,daja router doplacam tylko 10 zlotych miesiecznie za podzial sygnalu sami wszystko konifguruja.A za instalcje biora tylko 200 zlotych.A msyalem ze kupie cos za okolo 100 sprzedam switcha i bede mial po problemie malym kosztem. B-) Edytowane 18 Września 2006 przez zwierzak07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Zależy jakie parametry ma mieć to łącze z radiówki, bo jeżeli takie same jak macie teraz lub deko lepsze to bez sensu jest dawać 200 zł za instalację i jeszcze o 10 zeta więcej miesięcznie... Edytowane 18 Września 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Teraz mam 8192/512 kb/s a w radiowce biore opcje 1024/1024 kb/a w nocy(od 1.00 do 10.00) mam dwa razy szybciej.W tym momencie place za 2 kompy 75 zlotych docelowo bedzie 4 i zaplace 120.A w radiowce 85 zlotych za 4 z przydzielonym zew IP i Hubem DC:) No i zawsze moge sprzedac switcha i kabel ktorym mnie podlaczyl Tylko nie moge znalezc nigdzie tej motoroli nawet jakbym sie zdecydowal Edytowane 18 Września 2006 przez zwierzak07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Wcale nie trzeba routera z QOS, wystarczy na każdym kompie zrobić netlimitera i nikt nie będzie narzekał. A tani routerek ze swichtem to np. planet xrt-401B; no i prosty w konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...