sucker Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Witam Mam taki problem ze jezeli wlacze jakakolwiek gre to po powrocie do windy jest czarny ekran i widac tylko myszke. Caly komputer dziala prawidlowo czyli mozna uruchomic inne aplikacje ale ekran jest czarny. Gdy jeszcze raz uruchomie gre(ma czuja) to obraz wraca do normy czyli widac gre ale po powrocie do windowsa ponownie black-out. Mial ktos kiedys podobny problem? Jak rozwiazac go? Przeistalowalem juz stery do grafy ale nie pomoglo. Chyba zostaje mi postawienie windy od nowa. komp: MSI P965 Neo 2x512MB DDR2 667MHz TwinMos PIV 531 GF Galaxy 7300GT 128MB Winfast TV 2000XP Expert Audigy2 2xHDD(1xSATA Samsung, 1xWD) Wszstko dziala w zasadzie idealnie poza tym blackoutem. Nie wiem co moze to powodowac. Wydaje mi sie ze moze k. graficzna szaleje? Komp nie podkrecony. Strasznei denerwujace to jest bo po kazdej grze musze restartowac kompa(przy restartowaniu na chwile obraz wraca do normalnosci ale co z tego jak juz trwa reset). Help :cry: Edytowane 19 Września 2006 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Przeinstalowałeś sterowniki, a próbowałeś z innymi? Pamiętaj, że zanim zainstalujeszinnemusisz wyczyścić system z tych starych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Tak probowalem z innymi. Wczesniej odinstalowalem stare, restart kompa, instalacja nowych. Jak znajde chwile czasu to przeinstaluje winde ala narazie brak czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 To za mało. Smo odinstalowanie z systemu nie usuwa sterowników z Plików INI i System32. Musisz usunąć je Driver Cleanerem czy jakos tak. Poza tym sprawdź w BIOSie jakmasz ustawione przydzielanie IRQ dla karty graficznej (bodajże Assign IRQ for VGA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) To taka opcja tez wystepuje w przpadku PCI-E? Sprawdze to. No i zauwazylem ze grafa i muza maja przydzielone to samo przerwanie(IRQ 16) moze to jest przczyna problemu? EDIT: W biosie nie znalazlem przdzielanie irq dla grafy. EDIT2: Pod IRQ16 mam jeszcze przypisany kontroler ATA, USB i PCI-E Root Port, PCI-E Root Port 1. EDIT3: Po przeniesieniu audigy pod inny slot i szybkim tescie problem jak narazie zniknal. Muza ma juz wlasne IRQ(nie dzieli go z grafa). Jak wroce to zrobie wiekszy test czy wszystki oki. narazie problem zawieszony ale temat jescze nie zamkniety bo wole sprawdzic na wiekszej ilosci gier niz na jednej. EDIT4: Jednak ponownie wystapil problem. Chyba renstal bedzie potrzebny aby wykluczyc bledy programowe. EDIT:5 Mam dwa podejrzenia. Pierwsze to monitor. Mam LCD i po wgraniu sterownikow(wczesniej windosowskie) na chwile problem zniknal. Drugie to jakis program pracujacy w tle. W 3Dmarku05 wyskakuje mi blad przy filrate ze "display window lost focus" co w/g faq futuremark znaczy ze jakis program pracuje w tle i moze przemowac kontrole nad obrazem. Chyba bez reinstalki windy sie nie obejdzie :( Edytowane 19 Września 2006 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...