baartt Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Witam, to moj pierwszy post na tym forum. Czytalem sporo o podkrecaniu prockow Intela FSB400 na FSB533. Posiadam Celerona 1.4/1/400. I teraz pytanie? W ktorym miejsu na plycie znajduje sie Clock Generator, bo zaden program (CpuFSB, Everest, SpeedFan, SysTool) nie wykrywa mi a chcialem programow zmienic FSB z 100 na 133. Probowalem modwiring ale komputer nie wstawal wiec chce sprawdzic czy podnoszac FSB programowo zadziala. Dziekuje i pozdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Witam, to moj pierwszy post na tym forum. Czytalem sporo o podkrecaniu prockow Intela FSB400 na FSB533. Posiadam Celerona 1.4/1/400. I teraz pytanie? W ktorym miejsu na plycie znajduje sie Clock Generator, bo zaden program (CpuFSB, Everest, SpeedFan, SysTool) nie wykrywa mi a chcialem programow zmienic FSB z 100 na 133. Probowalem modwiring ale komputer nie wstawal wiec chce sprawdzic czy podnoszac FSB programowo zadziala. Dziekuje i pozdrawiam Bartek na 116 MHz go podkęcisz systoolem, to jest szczyt możliwości tych Celeronów M z FSB 400 MHz w podkręcaniu programowym możesz też spróbować tzw. "drutmoda" wtedy będzie 133 MHz może masz ICS 95 14 13 EDIT: A oprócz tego temat był wiele razy poruszany, choćby przeze mnie, więc mogłeś poszukać. Edytowane 21 Września 2006 przez seboxxl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baartt Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) na 116 MHz go podkęcisz systoolem, to jest szczyt możliwości tych Celeronów M z FSB 400 MHz w podkręcaniu programowym możesz też spróbować tzw. "drutmoda" wtedy będzie 133 MHz może masz ICS 95 14 13 EDIT: A oprócz tego temat był wiele razy poruszany, choćby przeze mnie, więc mogłeś poszukać. drut mod nie dziala w zadnym wypadku, komputer sie wlacza, slychac wiatrak i nic wiecej. nie idzie, pojawia sie tylko czarny ekran. natomiast w systoola jest dosc dziwny objaw, otoz gdy robie test dochodzi spokojnie do FSB 116 jednak gdy chce ustawic suwakiem na jakas wartosc (np 105) to on ja ustawia i automatycznie cofa mi na 99,75!!! i tak za kazdym razem z kazda wartoscia. Wyglada jakby fsb bylo gdzies na stale zablokowane programowo. niestety podany przez Ciebie ICS nie dziala z moim Celeronem, uzywam natomiast ICS 95 41 27 Moj procek to Celeron M 1.4GHz 360J. SL8ML. Edytowane 22 Września 2006 przez baartt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 drut mod nie dziala w zadnym wypadku, komputer sie wlacza, slychac wiatrak i nic wiecej. nie idzie, pojawia sie tylko czarny ekran. natomiast w systoola jest dosc dziwny objaw, otoz gdy robie test dochodzi spokojnie do FSB 116 jednak gdy chce ustawic suwakiem na jakas wartosc (np 105) to on ja ustawia i automatycznie cofa mi na 99,75!!! i tak za kazdym razem z kazda wartoscia. Wyglada jakby fsb bylo gdzies na stale zablokowane programowo. niestety podany przez Ciebie ICS nie dziala z moim Celeronem, uzywam natomiast ICS 95 41 27 Moj procek to Celeron M 1.4GHz 360J. SL8ML. jeśli dzieje się tak jak piszesz - wskakuje z powrotem na 99,75 to wychodzi na to że zły clockgen wybrałeś. Jeszcze ten spróbuj: ICS 95 25 05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baartt Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 jeśli dzieje się tak jak piszesz - wskakuje z powrotem na 99,75 to wychodzi na to że zły clockgen wybrałeś. Jeszcze ten spróbuj: ICS 95 25 05 probowalem, ten natomiast blednie odczytuje dane, nic, testowalem juz wszytskie clockgeny z systoola i zaden nie dziala, chyba fsc ma jakas blokade, daje sobie spokoj i kupie po prostu inny procek znaczy centrino sonome. pozdrawiam i dzieki za rady bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...