Skocz do zawartości
baartt

Fujitsu Siemens Amilo V8010 Celeron 1.4/1/400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to moj pierwszy post na tym forum.

Czytalem sporo o podkrecaniu prockow Intela FSB400 na FSB533.

Posiadam Celerona 1.4/1/400. I teraz pytanie? W ktorym miejsu na plycie znajduje sie Clock Generator, bo zaden program (CpuFSB, Everest, SpeedFan, SysTool) nie wykrywa mi a chcialem programow zmienic FSB z 100 na 133. Probowalem modwiring ale komputer nie wstawal wiec chce sprawdzic czy podnoszac FSB programowo zadziala.

Dziekuje i pozdrawiam

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

to moj pierwszy post na tym forum.

Czytalem sporo o podkrecaniu prockow Intela FSB400 na FSB533.

Posiadam Celerona 1.4/1/400. I teraz pytanie? W ktorym miejsu na plycie znajduje sie Clock Generator, bo zaden program (CpuFSB, Everest, SpeedFan, SysTool) nie wykrywa mi a chcialem programow zmienic FSB z 100 na 133. Probowalem modwiring ale komputer nie wstawal wiec chce sprawdzic czy podnoszac FSB programowo zadziala.

Dziekuje i pozdrawiam

Bartek

na 116 MHz go podkęcisz systoolem, to jest szczyt możliwości tych Celeronów M z FSB 400 MHz w podkręcaniu programowym

możesz też spróbować tzw. "drutmoda" wtedy będzie 133 MHz

może masz ICS 95 14 13

EDIT:

A oprócz tego temat był wiele razy poruszany, choćby przeze mnie, więc mogłeś poszukać.

Edytowane przez seboxxl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 116 MHz go podkęcisz systoolem, to jest szczyt możliwości tych Celeronów M z FSB 400 MHz w podkręcaniu programowym

możesz też spróbować tzw. "drutmoda" wtedy będzie 133 MHz

może masz ICS 95 14 13

EDIT:

A oprócz tego temat był wiele razy poruszany, choćby przeze mnie, więc mogłeś poszukać.

drut mod nie dziala w zadnym wypadku, komputer sie wlacza, slychac wiatrak i nic wiecej. nie idzie, pojawia sie tylko czarny ekran.

natomiast w systoola jest dosc dziwny objaw, otoz gdy robie test dochodzi spokojnie do FSB 116 jednak gdy chce ustawic suwakiem na jakas wartosc (np 105) to on ja ustawia i automatycznie cofa mi na 99,75!!! i tak za kazdym razem z kazda wartoscia. Wyglada jakby fsb bylo gdzies na stale zablokowane programowo.

niestety podany przez Ciebie ICS nie dziala z moim Celeronem, uzywam natomiast ICS 95 41 27

Moj procek to Celeron M 1.4GHz 360J. SL8ML.

Edytowane przez baartt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drut mod nie dziala w zadnym wypadku, komputer sie wlacza, slychac wiatrak i nic wiecej. nie idzie, pojawia sie tylko czarny ekran.

natomiast w systoola jest dosc dziwny objaw, otoz gdy robie test dochodzi spokojnie do FSB 116 jednak gdy chce ustawic suwakiem na jakas wartosc (np 105) to on ja ustawia i automatycznie cofa mi na 99,75!!! i tak za kazdym razem z kazda wartoscia. Wyglada jakby fsb bylo gdzies na stale zablokowane programowo.

niestety podany przez Ciebie ICS nie dziala z moim Celeronem, uzywam natomiast ICS 95 41 27

Moj procek to Celeron M 1.4GHz 360J. SL8ML.

jeśli dzieje się tak jak piszesz - wskakuje z powrotem na 99,75 to wychodzi na to że zły clockgen wybrałeś.

Jeszcze ten spróbuj:

ICS 95 25 05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli dzieje się tak jak piszesz - wskakuje z powrotem na 99,75 to wychodzi na to że zły clockgen wybrałeś.

Jeszcze ten spróbuj:

ICS 95 25 05

probowalem, ten natomiast blednie odczytuje dane, nic, testowalem juz wszytskie clockgeny z systoola i zaden nie dziala, chyba fsc ma jakas blokade, daje sobie spokoj i kupie po prostu inny procek znaczy centrino sonome.

pozdrawiam i dzieki za rady

bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi