Skocz do zawartości
MaticompXP

Jamicon 710BP - woolniej?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam Gigabyte 7VA, Athlona 1800+ (0.18um) i na nim Jamicona 710BP. Ten jamicon ma jak to zwykle bywa termistat, który ustawia obroty wentylatora, tylko IMHO ma trochę przesadzoną skalę - w biosie gdy temperatura proca sięga 30*C to wentyl już kręci się >3000 RPM, czy to oby nie za dużo? Jak ciągnie 2100 - 2400 to jest cicho, ale powyżej 3000 to praktycznie odkurzacz, i trochę mnie to denerwuje... no a jeżeli wykaz temperatury z biosu nie kłamie (po 2 godzinach pracy, kompilacji softu, itp. temp ~40 *C) to wcale ciepło nie jest, i możnaby kosztem tych 52*C trochę zwolnić ten wiatrak... tylko JAK? kupić fanmate? Nie będzie jaj z wbudowanym termistatem? A może da się jakoś "softwareowo" bez dokupowania niczego?

Z góry dzięki

Mati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fanmatem może być jeden problem. Jak procek będzie na początku jeszcze chłodny to może się okazać, że napięcie (nałożą się fanmate i termistor) będzie za małe aby ruszyć wentyl. Najlepiej wyjmij kable od wentylatora z wtyczki (powinny być w niej takie nacięcia, wciskasz w nie mały śrubokręt, a drugą ręką ciągniesz za kabel) i podłącz na np. 7V (zwyczajnie przytknij kable od wentyla do wtyczki od dysku - czerwony went. do zółtego, czarny went. do czerwonego - tylko nic nie zewrzyj ;) ) Jak zakręci wentylem nawet gdy komp będzie jeszcze zimny to wszystko ok.

ps. Zresztą zawsze możesz jakoś wyprowadzić fanmate na zewnątrz obudowy. Przy starcie dasz maxa, a potem będziesz mógł zwolnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne na co musisz uważać, to żeby nie zewrzeć kabli. Zawsze możesz kogoś poprosić, żeby stabilnie przytrzymał molexa

(wtyczka od zasilania dysku)

[czerwony +5V, 2X czarny uziemienie (gnd), zółty +12V]

a ty ostrożnie przytknij kable od

wentylatora

[czarny went. uziemienie, czerwony went. +12V (normalnie różnica 12V)]

Jak przyłożysz:

+12 do +12

gnd do +5

to masz różnicę 7V

tylko ostrożnie i bez pośpiechu ;) mi za pierwszym razem udało się zewrzeć +5 z gnd, ale na szczęście zasiłka to wytrzymała (znaczy się od razu nie chciała wstać, ale jak wyjęłem na 2 minutki wtyczkę z gniazdka to potem wszystko poszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi