Skocz do zawartości
99tomcat

Przeprogramowywanie Spd- Istnieje Taka Mozliwośc?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Mam ramki 533 latające ponad specyfikacje 800 i chetnie przerobil bym je na 667. do tego kupiłem memki ddr2 400 i tutaj też chetnie zmienił bym specyfikacje na wyzszą. Istnieje taka mozliwośc? Gdzei takie coś mozna by zrobić? jest to opłacalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny progs, tylko bawił się ktoś tym? czytam tak sobie o wsadzaniu kosci pod napięciem to mi sie włos jezy na glowie :D

noa el jak ustawione są już manualne tajmy to powinny kostki ruszyc i mozna by je przeprogramowac...

acha i to demo :-|

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny progs, tylko bawił się ktoś tym? czytam tak sobie o wsadzaniu kosci pod napięciem to mi sie włos jezy na glowie :D

noa el jak ustawione są już manualne tajmy to powinny kostki ruszyc i mozna by je przeprogramowac...

acha i to demo :-|

Bawilem sie tym - jesli masz Data Sheet modulow nie ma problemu z przeprogramowaniem SPD.

'Klikanie' W ciemno odradzam.

Ramu nie musisz pod napieciem wsadzac - wystarczy plyta, na ktorej zabootuja na defaultowych ustawieniach, zgranie SPD, edycja Thaiphoonem lub Hexeditem, wgranie, restart i po krzyku.

W ten sposob przerobilem swoje D9DQW pc3200 najpierw na pc5300, pozniej na pc6400.

Jak najbardziej istnieje taka mozliwosc, a korzysci sam ocenic mozesz po przeprogramowaniu. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie,.co do opisu kosci to są to d9- moduly microna więc nie powinno być problemu. gorzej to znależć najlepioej gotowe ztrzuty z innych memek bo to 256mb :-|

To podeslij zrzut spdka defaultowego + dokladne oznaczenia Microna i po klopocie.

Jesli masz 2 moduly z roznych tygodni - podrzuc obydwa.

Btw moje smigaja przy 2.4v na 4-4-4-8 przy 500mhz - system kompletnie niezoptymalizowany pod wyscigi btw ;]

Nic tylko polowac na takie kostki.

Dołączona grafika

Edytowane przez malleus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podeslij zrzut spdka defaultowego + dokladne oznaczenia Microna i po klopocie.

Jesli masz 2 moduly z roznych tygodni - podrzuc obydwa.

Btw moje smigaja przy 2.4v na 4-4-4-8 przy 500mhz - system kompletnie niezoptymalizowany pod wyscigi btw ;]

Nic tylko polowac na takie kostki.

[ img]http://img247.imageshack.us/img247/3435/500x7spi16m7m00sit3.jpg[/img]

naprawde ładne memeczki, ile robią max 16m na 2.4v?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde ładne memeczki, ile robią max 16m na 2.4v?

Sek w tym ze nie optymalizowalem systemu pod tym katem - szukam stabilnosci 24/7, a nie max wynikow.

Na razie bardziej skupialem sie na roznicach poprawy OC miedzy ustawieniami SPD zaleacnymi dla tych pamieci przez microna (-667/800 a -80E za sheet'em).

Jedno co mnie dziwi, przy V do 2.4 momentami drastycznie zmieniaja sie wlasciwosci oc i tak jak na razie ciekawsze ustawienia to:

355: 3-3-3-4-3-20-6-12-6-12

370: 3-3-3-4-3-25-12-12-12-12

450: 4-3-2-6-3-25-12-12-12-12

475: 4-3-3-8-3-35-12-12-12-12

495: 4-4-4-8-4-35-12-12-12-12

500: 4-4-4-8-4-35-12-12-12-12

i dalej na razie nie szukalem, memtest radzi sobie jeszcze z 510: 4-4-4-12-35-12-12-12-12

Pozostaje mi znalesc ustawienia stabilne dla 3-3-2-4, 4-3-2-4 i pozostale kombinacje ciasniejszych timingow.

Gdybym posiadal kosci dobrane do pracy w dualu OC wygladaloby jeszcze lepiej - zaobserwowalem dosyc spore rozbierznosci w wywalaniu sie memek przy roznych ustawieniach.

Z checia zapodalbym SPD z firmowych kostek zbudowanych w oparciu o D9DQW, ale poki co nie zdobylem takich - glownie chodzi mi o roznice opoznien serwowane przez producentow i dalsze zabawy z tym (tutaj ponownie jakis odzew, jesli ktos ma na stanie takie, mile widziany. )

Jeszcze wiele testow przede mna, zanim sprobuje swoich sil przy maxymalnej optymalizacji dla PI, ma to dla mnie najmniejszy priorytet - wynikami i tak nie zrownam sie z wyjadaczami z forum, a sciganie wlasnego cienia nie interesuje mnie. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sek w tym ze nie optymalizowalem systemu pod tym katem - szukam stabilnosci 24/7, a nie max wynikow.

Na razie bardziej skupialem sie na roznicach poprawy OC miedzy ustawieniami SPD zaleacnymi dla tych pamieci przez microna (-667/800 a -80E za sheet'em).

Jedno co mnie dziwi, przy V do 2.4 momentami drastycznie zmieniaja sie wlasciwosci oc i tak jak na razie ciekawsze ustawienia to:

355: 3-3-3-4-3-20-6-12-6-12

370: 3-3-3-4-3-25-12-12-12-12

450: 4-3-2-6-3-25-12-12-12-12

475: 4-3-3-8-3-35-12-12-12-12

495: 4-4-4-8-4-35-12-12-12-12

500: 4-4-4-8-4-35-12-12-12-12

i dalej na razie nie szukalem, memtest radzi sobie jeszcze z 510: 4-4-4-12-35-12-12-12-12

Pozostaje mi znalesc ustawienia stabilne dla 3-3-2-4, 4-3-2-4 i pozostale kombinacje ciasniejszych timingow.

Gdybym posiadal kosci dobrane do pracy w dualu OC wygladaloby jeszcze lepiej - zaobserwowalem dosyc spore rozbierznosci w wywalaniu sie memek przy roznych ustawieniach.

Z checia zapodalbym SPD z firmowych kostek zbudowanych w oparciu o D9DQW, ale poki co nie zdobylem takich - glownie chodzi mi o roznice opoznien serwowane przez producentow i dalsze zabawy z tym (tutaj ponownie jakis odzew, jesli ktos ma na stanie takie, mile widziany. )

Jeszcze wiele testow przede mna, zanim sprobuje swoich sil przy maxymalnej optymalizacji dla PI, ma to dla mnie najmniejszy priorytet - wynikami i tak nie zrownam sie z wyjadaczami z forum, a sciganie wlasnego cienia nie interesuje mnie. B-)

maxc 16m memek to chodzilo mi nie o czas, tylko o takty, bo nieczesto trafia sie ze memki chodza rowno ddr1000 do 16m ;) jestem ciekaw ile by zrobily na 2,7v.....

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobily by z jakies 500 3-2-2-x :lol:

W to troche watpie - standardowa pcb, do tego wolniejsze o jakies 20-30mhz przy podobnym V od D9DQT i tak jak pisalem - sa to losowo wybrane 2 moduly, a nie selekcjonowane do duala - moze przy 2.9V ;)

Edytowane przez malleus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi