kicol Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Witajcie!!! Tak się składa, że w nowym biurze musiałem połączyć 3 (na razie) komputery w lan i po podłączeniu wszystkich kabelków do gniazdek i komputerów na każdym z komputerów wyświetla się komunikat na temat braku lub ograniczonej łączności. :mur: Od razu mówię, że komputery się widzą - są w jednej grupie roboczej, działa udostępnianie plików i drukarek. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest powód wyświetlania się w/w komunikatu??? Jeśli chodzi o switch to jest taki 3com według opisu wynika, że nie trzeba go konfigurować... z góry dzięki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytas Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 sprawdz ustawienia kart sieciowych. Chodzi o przepustowoac. czy to jest 100 czy 10 czy FD czy HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicol Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 już w porządku dzisiaj przyporządkowałem adresy IP wszystkim komputerom w sieci i komunikat już się nie pokazuje... chodziło najprawdopodobnie o to, że switch sam z siebie nie przyporządkował (bo chyba tego nie robi) adresów a te były jakieś tam lub wcale ich nie było i dlatego wyskakiwał komunikat teraz wsio ok B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytas Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 przelacznik nie jest serwerem DHCP. przy okazji zakladania sieci poczytaj sobie o protokole DHCP - na pewno sie przyda ta wiedza do dalszego rozbudowywania sieci komputerowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...