Skocz do zawartości
Gość nairda

Zmiana Wartości Ttl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Dostaję internet od lokalnego providera.

Rozdzieliłem go routerem na 2 kompy - do stacjonarnego po kablu i do laptopa po wi-fi.

Router ma nat więc jako tako jestem "schowany" ale czytałem że provider może namierzyć że są 2 kompy min po wartościach TTL. Trzeba niby zmienić te wartości.

Więc chciałbym zapytać gdzie, jak i na co zmienić.

będę wdzięczny za info

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ale jak to zrobić w windzie??

A może mógłbyś mi też powiedzieć co do innych sposobów jak to zrobić ??

narazie działam tak od 3 dni i jeszcze mnie nie namierzyli ale wolę byc ubezpieczony na wszelki wypadek.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ale jak to zrobić w windzie??

A może mógłbyś mi też powiedzieć co do innych sposobów jak to zrobić ??

narazie działam tak od 3 dni i jeszcze mnie nie namierzyli ale wolę byc ubezpieczony na wszelki wypadek.

pozdrawiam

Rozumiem, że w umowie jest wzmianka o tym czy provider pozwala Ci dzielić łącze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn w umowie nie ma nic o tym że nie można dzielić łącza ale jak byłem tam w firmie zapytać czy mogłbym podzielić net na 2 kompy to powiedzieli że owszem ale oni to robią i muszę zapłacić za instalacją a potem jeszcze co miesiąc dopłacać do abonamentu więc podziękowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdzie nie ma żadnego regulaminu - nie dostałem go ani przy umowie, ani nawet nie ma na stronie.

Wiem że można wykryć rodzielone łącze a ttl to jeden z szybszych sposobów stąd czekam aż ktoś mi powie jak to zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nairda ale jeśli dzielisz łącze w obrębie lokalu gdzie dostarczana jest usługa to możesz spokojnie mieć dwa kompy i nie kombinować z ich ukrywaniem. Po za tym, jak sam wspomniałeś provider nie zawarł w umowie punktu, wedle którego jesteś zobowiązany do uiszczania dodatkowych opłat.

No chyba że jak wspomniał sasajas chcesz w domu zrobić sobie kafejke :D Ja mam u siebie dwa stacjonarne pc'ty i trzy notebooki i od 4 lat jak korzystam z neta nigdy nie miałem problemu. A mój provider dobrze wie o tym...

---

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn mam to wprowadzić konkretnie do samego parameters tak ? ( bo on zawiera jeszcze podkatalogi).

No więc wprowadziłem do parameters - nic o ttl tam nie było więc dodałem nowy ciąg defaultTTL i teraz mam mu wpisać tą wartość 129 tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc :

wchodzę na parameters i w tamtych wartościach ( z prawej strony) daje nowy - wartość dword i nazywam ją DefaultTTL. Dalej daję modyfikuj, wstawiam tam wart 81 i już mam taki ciąg jak napisałeś: DefaultTTL REG_DWORD 0x00000081 (129).

Jednak jak daję ping to wciąż pisze że ttl jest 128.

Coś robię jeszcze źle ??

( i tak dzięki za wyrozumiałość).

Nawiązując jeszcze do zabezpieczeń to udało mi się odpalić WPA.

Tylko nie jestem pewien kilku rzeczy więc jeszcze spytam ( to po niemiecku a nie mam słownika więc tak domyślnie tylko...) :

opcje:

1.Authentifizierung: - Pre-shared key lub 802.1x . Mam zaznaczone pre shared ale nie wiem co to jest. Jakieś uwieżytelnianie ?

2.Pre-shared key Typ : Kennsatz (8-63 Zeichen) lub Hex (64 digits). Też mam zaznaczone to pierwsze ale teź nie wiem co to. Jakies szyfrowanie?

Może coś wywnioskujesz z samych tych opcji.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jesli chodzi o router to OK zaznaczone ( wpisz fraze jakas trudna do brutalforce, np: zdanie z jakiejs ksiazki od tylu - nie tylko literki !!! :P )- to samo musisz wpisac na kompie

nie wiem dlaczego masz dalej 128 ^^

jesli zrobiles jak napisalem to powinno byc OK:

zmien na jakikolwiek inny i zobacz czy ping daje inny czas zycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !

już zadziałało, wczoraj poprostu nie przeresetowałem kompa po wprowadzeniu tych zmian dla ttl. Więc dziś rano załączyłem, sprawdzam raz jeszcze i wartość ttl wynosi już 129.

dzięki za pomoc!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi