Gość nairda Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Witam ! Dostaję internet od lokalnego providera. Rozdzieliłem go routerem na 2 kompy - do stacjonarnego po kablu i do laptopa po wi-fi. Router ma nat więc jako tako jestem "schowany" ale czytałem że provider może namierzyć że są 2 kompy min po wartościach TTL. Trzeba niby zmienić te wartości. Więc chciałbym zapytać gdzie, jak i na co zmienić. będę wdzięczny za info pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 witam kupic "odpowiedni" router, lub zrobis to na sofcie winda albo linux jak napisales to nie jest jedyny sposob na "pajeczarzy" ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 no właśnie ale jak to zrobić w windzie?? A może mógłbyś mi też powiedzieć co do innych sposobów jak to zrobić ?? narazie działam tak od 3 dni i jeszcze mnie nie namierzyli ale wolę byc ubezpieczony na wszelki wypadek. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 no właśnie ale jak to zrobić w windzie?? A może mógłbyś mi też powiedzieć co do innych sposobów jak to zrobić ?? narazie działam tak od 3 dni i jeszcze mnie nie namierzyli ale wolę byc ubezpieczony na wszelki wypadek. pozdrawiam Rozumiem, że w umowie jest wzmianka o tym czy provider pozwala Ci dzielić łącze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 podejrzewam ze provider nie bedzie sie czepial ze podzieliles lacze na 2 kompy chyba ze podzielisz na powiedzmy 8 i zrobisz kafejke internetowa to wtedy sie pewnie doczepi ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 tzn w umowie nie ma nic o tym że nie można dzielić łącza ale jak byłem tam w firmie zapytać czy mogłbym podzielić net na 2 kompy to powiedzieli że owszem ale oni to robią i muszę zapłacić za instalacją a potem jeszcze co miesiąc dopłacać do abonamentu więc podziękowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 A w regulaminie usługi? Rozczaruję Cię, nawet jeśli zmienisz wartość TLL dalej bardzo łatwo namierzyć rozdzielanie połączenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 nigdzie nie ma żadnego regulaminu - nie dostałem go ani przy umowie, ani nawet nie ma na stronie. Wiem że można wykryć rodzielone łącze a ttl to jeden z szybszych sposobów stąd czekam aż ktoś mi powie jak to zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 nairda ale jeśli dzielisz łącze w obrębie lokalu gdzie dostarczana jest usługa to możesz spokojnie mieć dwa kompy i nie kombinować z ich ukrywaniem. Po za tym, jak sam wspomniałeś provider nie zawarł w umowie punktu, wedle którego jesteś zobowiązany do uiszczania dodatkowych opłat. No chyba że jak wspomniał sasajas chcesz w domu zrobić sobie kafejke :D Ja mam u siebie dwa stacjonarne pc'ty i trzy notebooki i od 4 lat jak korzystam z neta nigdy nie miałem problemu. A mój provider dobrze wie o tym... --- Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 ok w takim razie narazie zostawiam ten temat. Ewentualnie przypomnę się jak zaczną się jakieś problemy. Póki co jest ok. pozdrawiam !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 witam zmiana TTL nie jest skuteczna ale... usypia admina :P HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters zmien na 129 albo na linuksowy 65 :P jak nie masz, to nowy ciag DefaultTTL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 tzn mam to wprowadzić konkretnie do samego parameters tak ? ( bo on zawiera jeszcze podkatalogi). No więc wprowadziłem do parameters - nic o ttl tam nie było więc dodałem nowy ciąg defaultTTL i teraz mam mu wpisać tą wartość 129 tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) witam tia 129 zeby sprawdzic: pusc pinga na loobacka start uruchom cmd i w wierszu wpisz: ping 127.0.0.1 P.S. DefaultTTL REG_DWORD 0x00000081 (129) Edytowane 7 Października 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 więc : wchodzę na parameters i w tamtych wartościach ( z prawej strony) daje nowy - wartość dword i nazywam ją DefaultTTL. Dalej daję modyfikuj, wstawiam tam wart 81 i już mam taki ciąg jak napisałeś: DefaultTTL REG_DWORD 0x00000081 (129). Jednak jak daję ping to wciąż pisze że ttl jest 128. Coś robię jeszcze źle ?? ( i tak dzięki za wyrozumiałość). Nawiązując jeszcze do zabezpieczeń to udało mi się odpalić WPA. Tylko nie jestem pewien kilku rzeczy więc jeszcze spytam ( to po niemiecku a nie mam słownika więc tak domyślnie tylko...) : opcje: 1.Authentifizierung: - Pre-shared key lub 802.1x . Mam zaznaczone pre shared ale nie wiem co to jest. Jakieś uwieżytelnianie ? 2.Pre-shared key Typ : Kennsatz (8-63 Zeichen) lub Hex (64 digits). Też mam zaznaczone to pierwsze ale teź nie wiem co to. Jakies szyfrowanie? Może coś wywnioskujesz z samych tych opcji. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 witam jesli chodzi o router to OK zaznaczone ( wpisz fraze jakas trudna do brutalforce, np: zdanie z jakiejs ksiazki od tylu - nie tylko literki !!! :P )- to samo musisz wpisac na kompie nie wiem dlaczego masz dalej 128 ^^ jesli zrobiles jak napisalem to powinno byc OK: zmien na jakikolwiek inny i zobacz czy ping daje inny czas zycia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 witam ! już zadziałało, wczoraj poprostu nie przeresetowałem kompa po wprowadzeniu tych zmian dla ttl. Więc dziś rano załączyłem, sprawdzam raz jeszcze i wartość ttl wynosi już 129. dzięki za pomoc! pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...