Skocz do zawartości
jojoro

Chieftec Dragon vs cisza

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dzisiaj dostałem swego długo oczekiwanego DA01SLD i jestem świeżo po przenoszeniu całego mojego sprzętu z wysłużonego Codegena, z chęcią więc podzielę się moimi wrażeniami.

Nie będę się wgłębiał w szczegóły, które można znaleźć na stronie moded-kompz, a skupię się jedynie na istotnych wadach obudowy, o których w tym artykule nie wspomniano, lub wspomniano ale nie wierzyłem w nie :)

1. Na początek - obudowa waży naprawdę 18kg i jest ogromna! Widziałem wiele obudów, ale nie przypuszczałem, że może być ona aż tak duża i ciężka. Ludzie, zamawiajcie tylko przesyłkę kurierem, bo ja musiałem to osobiście odebrać na poczcie. Fakt, była masa śmiechu gdy 3 panienki taszczyły tego klamota, a ja potem z ojcem wynosiłem to wielkie pudło... jednak mogę spokojnie przeżyć bez takich rozrywek.

2. W pudle nie ma zadnej instrukcji. Trzeba samemu zgadywać do czego służą te 'małe plastikowe' (jak się okazało to były szyny do napędów), jak je mocować, jak zdejmowac panel przedin itp.

3. Mocowanie lewego dolnego kołka w górnym panelu przednim to koszmar. Dziadostwo siedzi tak mocno, że prędzej ułamiesz cały panel niż go zdejmiesz. Trzeba uzyć pomocniczego narzędzia np zaślepki (śledzia) żeby panel w odpowiednim miejscu podważyć.

4. Maniacy wyciszania nie będą zachwyceni. Mój stary codegen był cichszy! Chodzi nie tylko o sam zasilacz, ale i o obudowę która przenosi najmniejszy chałas i drgania. Mamy na szczęście masę miejsca na wykładanie gąbkami, co będzie raczej niezbędne.

5. Z Zasilacza odchodzi wtyczka 3pin z kablami żółty/czarny. Zastosowanie niewiadome.

6. Dodane metalowe kółko. Zastosowanie niewiadome - kłania się brak instrukcji.

7. wentylator boczny nie ma możliwości regulacji prędkości obrotowej. Podłącza się go przez zwykłą przelotkę 4pin, przez co nawet Fanmate nie można w prosty sposób założyć. Trzeba robić/kupić przejściówkę.

8. Zasilacz nie ma w spodniej części otworów wentylacyjnych.

9. Mimo że obudowa jest ogromna, to w połowie jest przedzielona solidną stalową ramką, przez co miałem ogromne problemy z zamocowaniem coolera Zalmana! W Codegenie było znacznie lepiej. Tutaj praktycznie zrobiłem to na siłę i modlę się aby podstawka się nie wyrwała z PCB.

10. Montaż kart rozszerzen to następny koszmarek. Można przeboleć to że nie ma mocowania na zaciski, lub szybkośróbki, ale przynajmniej nie powinno sprawiać problemów przy wkręcaniu śróbek wkrętakiem. Niestety krawędź obudowy jest zbyt szeroka i trzeba trzymać śrubokręt pod pewnym kątem, co utrudnia całą operację.

Podsumowanie. IMHO obudowy te są przereklamowane i jak na swoje możliwości. Warto zainwestować jedynie w sam zasilacz, który jest dość cichy i bardzo dobrze trzyma napięcia. Warto się na nią skusić jeśli chcemy stosować chłodzenie wodne (dużo miejsca w górnej części obudowy), lub mamy bardzo dużo napędów.

Maniacy ciszy powinni jednak wiedzieć o tym że obudowa ta przenosi nadmiernie wibracje, bez dodatkowego chłodzenia procesor grzeje się bardziej niż w codegenach itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o jeszcze jednym. Zasilacz nie ma 'przelotki' do podłączenia monitora. Dla mnie to wada, gdyż mam już całą listwę zapełnioną na max, a teraz gdy monitor muszę podłączyć do tej listwy to muszę wyłączyć albo skaner, albo drukarkę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o jeszcze jednym. Zasilacz nie ma 'przelotki' do podłączenia monitora. Dla mnie to wada, gdyż mam już całą listwę zapełnioną na max, a teraz gdy monitor muszę podłączyć do tej listwy to muszę wyłączyć albo skaner, albo drukarkę :(

gdzie kupiles ? za ile ? jaki zasilacz !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sam zasilacz to trzyma napięcia następująco:

Vcore (1.75) = 1.71 - 1.79 (spore wahania)

3.3V = 3.36 - 3.38

+5V = 5.03 - 5.05

+12V = 12.00, ale zaraz po włączeniu było 12.30 :). Ale jak się zasilacz rozgrzał to jest dokładnie 12.00 :)

odnośnie pkt. 5 to ten kabelek może da sie podłączyć do sensora obrotów na płycie. Bosz. Ja chcę instrukcję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj dostałem swego długo oczekiwanego DA01SLD i jestem świeżo po przenoszeniu całego mojego sprzętu z wysłużonego Codegena, ... IMHO obudowy te są przereklamowane i jak na swoje możliwości...

ad. 1 ciezar to plus - gruba blacha a nie papier jak w Codegenie

ad. 2 fakt za ta kase instrukcja powinna byc - wkoncu nie kazdy wczesniej mial prawdziwa obudowe ;)

ad. 4 dziwne wszystkie Chieftec'ki i Antec jaki slyszalem byly ciche - wlasne ze wzgledu na brak rezonansu (gruba blacha, dokladne wykonanie) - moze jakos niedokladnie pozakladales te prowadnice dla napedow i to one klekocza :?:

ad. 5 do podlaczenia do MoBo do gniazdka PWR_FAN zeby mozna bylo zczytywac ilosc obrotow wentylatora

ad. 6 opaska feromagnetyczna zeby przez nia przeciagnac kabelki Power, Reset itd (a przynajnmije tylko o takim zastosowaniu slyszalem)

PS a tego ze Codegen lepszy chyba nie mowisz powaznie - porownywalem kilka modeli Codegena z Chieftec/Antec imoje wrazenia tego nie da sie porownac - jakby porownywac Poloneza i jakies BMW

pochwal sie co za rewealcyjny model Codegena miales - moze jeszcze takiego nie widzialem a chcetnie rozszerze swoja wiedze w tym zakresie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W moim Codegenie miałem identyczną grubą blachę.

4. Niby jak mogłem źle założyć prowadnice? Mam cd-rw lite-on i on tak mocno nie hałasuje, jednak gdy przyłożę rękę do obudowy podczas odczytu z płytki 48x to wyczuwam drgania obudowy. Natomiast gdy płytkę przełożę do DVDrom hitachi to przy prędkości 12x cała obudowa (plastik z przodu i boki) wpadają w taki rezonans, że aż zęby bolą.

W Codegenie było lepiej

5. Sam już do tego doszedłem, ale dzięki :)

6. Thnx. I co ma za zadanie ta opaska? Jak dla mnie to jest kawał zbednego żelastwa :)

Oczywiście mój Codegen nie miał bajerów w stylu wyjmowanego koszyczka na HDD, kilku miejsc na wentylatory i prowadnic. Miał też zasilacz trzymający napięcia na poziomie 3.25, 4.8, 11.7. Jednak Blacha była gruba (1 mm), zasilacz cichy (regulacja obrotów), zdejmowany panel przedni (dół). Tu gdzie dragon ma uchylane drzwiczki panelu tam w codegenie były drzwiczki z przeźroczystego plastyku. Nie miałem najmniejszych problemów z zamocowaniem Zalmana (spora odległość od zasilacza). Niestety nie wiem jaki to model. Z przodu pisze tylko SP1 superpower. Obudowa jest srebrna i dałem za nią 350zł.

Jak rzucisz linkiem do katalogu obudów to ci ją pokazę.

Mogę też ci ją sprzedać jeśli chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałbym. Czy tę prędkość obrotową went. w zasilaczu można regulować? Bo ja non-stop mam 1650rpm

nie jezeli masz zasilacz z serii HPC-xxx-xxx to one maja wlasny uklad regulujacy predkosc w zaleznosci od obcaizenia - zreszta sam zauwazyles ze we wtyczce brak czerwone goprzewodu - zolty to zczyt, czrny to masa zeby dzialal uklad odpowiedzilny za zczyt (musi miec jakis punkt odniesienia)

... Niestety nie wiem jaki to model. Z przodu pisze tylko SP1 superpower. Obudowa jest srebrna i dałem za nią 350zł.

Jak rzucisz linkiem do katalogu obudów to ci ją pokazę.

Mogę też ci ją sprzedać jeśli chcesz.

najpierw pokaz co to za cudo :)

jak mi sie "spodoba" to odezwe sie na priv :)

http://www.codegengroup.com/

http://www.rubikon.com.pl/Codegen/Codegen.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Codegen już nie produkuje tych obudów. Żaden z pokazanych tam modeli nie jest moją obudową.

W sumie najbardziej podobny do mojej obudowy jest typ 6025

http://www.rubikon.com.pl/Codegen/6025.html

Różnica jest taka, że moja obudowa jest w jednolitym, srebrnym kolorze (tak jak chieftec), przeźroczysty panel zakrywa wszystkie zaślepki 5.25'', obudowa jest wyższa (ma dodatkowe miejsce na FDD).

Jak będziesz kiedyś przejeżdzał przez Krośniewice (skrzyżowanie dróg A1 i A2) to wpadnij do mnie. Niestety nie mam cyfraka, więc zdjęc nie wykonam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahhahaha nie no jojoro normalnie rzuciles mnie na kolana z tym ze codegen byl lepszy..... :D 8O , wiesz ja jakos nie mialem problemow z montazem zalmana na procu, jak sie umie to wszystko jest git..., a ta poleczka jest na przyklad na zwoje kabli od zasilacza zeby sie nie walaly, w ogole ona jest swietna jak ma sie duzo kabli w budzie np od katod itp itd, w ogole smiesza mnie te twoje problemy z trzymaniem srubokreta pod pewnym katem itp, jesli to jest dla ciebie problem to ja wymiekam..., chyba nie dorosles do tej obudowy, proponuje powrot do zajebistego codegena :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahhahaha nie no jojoro normalnie rzuciles mnie na kolana z tym ze codegen byl lepszy..... :D  8O , wiesz  ja jakos nie mialem problemow z montazem zalmana na procu, jak sie umie to wszystko jest git..., a ta poleczka jest na przyklad na zwoje kabli od zasilacza zeby sie nie walaly, w ogole ona jest swietna jak ma sie duzo kabli w budzie np od katod itp itd, w ogole smiesza mnie te twoje problemy z trzymaniem srubokreta pod pewnym katem itp, jesli to jest dla ciebie problem to ja wymiekam..., chyba nie dorosles do tej obudowy, proponuje powrot do zajebistego codegena  :D

zgadzam sie !

mnie i tak jojoro nie przekonaly twoje argumenty i tak na wakacjach sobie qpie taka bude :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no... widzę, że ktoś poruszył czuły punkt, u posiadaczy obudów chieftec i im podobnych!

Zachowujecie się jak dzieci, albo jak podczas wojny amd vs. intel czy nVidia vs. Ati !!!

PROPONUJĘ ABY MODERATORZY ZAMYKALI TEMATY, GDZIE TAKIE KŁÓTNIE ODCHODZĄ!

Moim zdaniem autor wytknął całkiem poważne wady, waga wcale nie musi przekraczać 15 kg, żeby wskazywac jakość wykonania (obudowy aluminiowe jakoś tyle nie ważą, a są znacznie lepsze). Brak instrukcji to spore niedopatrzenie, no i pozostałe problemy.

A argumenty w stylu, "chyba nie dorosles do tej obudowy", są żałosne! (Holman, wstydziłbyś sie). Widać, każdy kto nie całuje swojej obudowy na powitanie, oraz nie wychwala jej pod niebiosa, to nie dorósł do posiadania takowej... ech... ludzie, ludzie... jak o Codegenie bluzgi idą, to tylko przyklaskujecie, ale jak powiedzieć słowo o cudownej obudowie za 600zł, to zaraz zaczną obrażać... wstyd!

Za te pieniądze, absolutnie każdy powinien dostać produkt świetny!

Codegen może i nie jest idealny, ale to obudowa jak każda inna, tylko, że kosztuje 3 razy mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, Holman się wkurzył :)

Oczywiście że ogólnie rzecz biorąc chieftec jest lepszy, jednak pisałem ze:

1. Mój codegen był zrobiony z blachy podobnej/takiej samej grubości

2. Zalman - naprawdę się nie mieścił. Brakowało jakichś 3-4mm. Być może na mojej płycie MSI socket jest przesunięty trochę do góry niż w innych płytach, ale to już powinno być w konstrukcji obudowy uwzględnione. Gdyby tą półeczkę przesunąć o 1cm wyżej to nie byłoby żadnego problemu. Oczywiście, półeczka jest niezwykle przydatna, sam mam tam poupychane kable, ale powinna być o 1 cm wyżej.

3. Problem ze srubokrętem nie jest duży, jeśli chcesz przykręcić jedną kartę. W przypadku mocowania ramienia do zalmana gdy trzeba nim dociskać 3 śledzie kart już nie jest tak różowo. W tej klasie obudowy powinni rozwiązać to lepiej (np zaciski zamiast śrubek, lub wycięcie otworów dla śrubokręta)

4. Mam DVD który wpada w duże drgania, które przenoszą się na obudowę. W codegenie drgania były mniejsze tylko dlatego, że napęd był bezpośrednio przykręcony do koszyka. W Chieftecu rozwiązaniem byłoby pokrycie prowadnic gumą, która wytłumi drgania.

Generalnie nie rozumiem twego oburzenia. Proponuję drobne zmiany konstrukcyjne obudowy, które zwiększyłyby jej komfort użytkowania, a ty się unosisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahaha, alez ja sie wcale nie wkurzylem i wcale nie caluje swojej obudowy na powitanie, ani tym bardziej nie jest to moj czuly punkt, mam zupelnie inne czule punkty, i wcale sie nie obrazilem :), rozbawily mnie tylko te chybione i naciagane argumenty przeciwko chieftecowi, a to ze napisalem ze mozna nie dorosnac do tej budy to prawda, te budy sa imho dla tych co chca modowac i ostro kombinowac z kompem, dopiero przy modzie docenia sie pewne drobne szczegoly konstrukcji, oczywiscie ze buda ma pewne niedociagniecia (o zreszta ktorych wspomnial jojoro) ale to jest nieporozumienie zeby porownywac ja do codegena bo to big lol wychodzi wtedy, poprawa bledow konstrukcyjnych ok ale nie stwierdzanie ze codegen jest lepszy bo to niepowazne, ale przytaczanie teraz argumentow przeciwko codegenowi to strata czzsu i nie bede tego robil, na szczescie zyjemy w wolnym kraju i kazdy moze sobie wybrac czy woli chiefteca czy codegena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no... widzę, że ktoś poruszył czuły punkt, u posiadaczy obudów chieftec i im podobnych! 

...

ja raczej widze ze ktos poruszyl Twoj czuly punkt - zawsze gdzie ktos wypowie sie pochlebnie o obudowie Chieftec musi sie znalezdz wypowiedz pewnego kontestatora M ktory bedzie porbowal udowodnic ze Codegen to to samo co Chieftec tyle ze tansze

zadam jeszcze raz pytanie na ktore nie odpowiedziales przy okazji innej kontestacji obudow Chieftec - ile obudow Chieftec/Antec widziales na zywo, ile z nich miales sposobnosc porownac z tanszymi obudowami nie tylko Codegen ale i innych firm :?:

ja akurat miale mozliwosc porownania i powiem ze jakbym mial zrobic liste niedorobek w obudowach do 200-250zl to nie liczyla by ona 4 pkt (jak u kolegi jojoro dokladnie naliczylem 4 wady wsrod 10 pkt) ale co najmniej kilkanascie

a co do wagi to nie pisz ze obudowy z Alu. waza mniej - mowa o obudowach ze stali - wiec juz nie mieszaj lepiej :!:

a i nie moge sie po czesci zgodzic z Toba Holman :P

te obudowy wcale nie sa dobre tylko dla ludzi modujacych swoje budy, one sa dobre dla zwyklych uzytkownikow rowniez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie ukrywałem swojej opinii na temat obudów chiefteca, i nigdy nie zapominam napisać tego co o nich sądze biorac udział w dyskusji na temat tychże obudów.

No, a czyż Codegen nie jest tym samym co Chieftec (obudową, sic!) tylko tańszym? Jeżeli się mylę, to niech mnie diabli, jeżeli jest inaczej....

Na to pytanie, odpowiedziałem już kilkakrotnie, a że rzadko je ktoś zadaje, to pozwalam sobie pomijać powtarzanie się w tej kwestii, ale niech będzie: Chiefteców miałem we własnych rękach dokładnie tyle samo co Codegenów, i opieram swoje argumenty na tym co czytałem i widziałem w recenzjach oraz w dyskusjach takich jak ta. Na osłodę dodam, że Codegeny też mi sie nie podobają, ale nie lubię stronniczości w wypowiedziach.

Skoro ludzie używają argumentu, że przyrównywanie Codegena do Chiefteca nie ma sensu, to niech to działa w obie strony i nie porównują ciągle zalet Chiefteca do wad Codegena, ponieważ to dwa zupełnie inaczej plasujące się na rynku produkty. Ja zawsze zaznaczam, że to sa obudowy, tylko różniące się ceną, za którą naprawde powinno się wyzbyć wszelkich wad. Chieftec to produkt górno-rynkowy i jako taki powinien być oceniany.

Jeżeli znalazł się użytkownik, który nie jest w pełni zadowolony ze swojego, niebagatelnego wydatku, to znaczy, że jest miejsce na poprawki tam, gdzie już dawno powinny być rozwiązane, a to są wady, o których należy mówić, a nie wyśmiewać.

Jeżeli ktoś zauważył, że chieftec słabiej tłumi hałas niż poprzedni model Codegena, to należy się przyjrzeć konstrukcji obu obudów, a nie wyśmiewać użytkownika mówiąc, że <span style="color:red;">[ciach!]</span>o wie i nie dorósł do posiadania "takie fajnej obudowy" i najlepiej niech wraca tam skąd przyszedł, a to właśnie bardzo wyraźnie dźwięczy w waszysz wypowiedziach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jeżeli ktoś zauważył, że chieftec słabiej tłumi hałas niż poprzedni model Codegena, to należy się przyjrzeć konstrukcji obu obudów, a nie wyśmiewać użytkownika mówiąc, że <font color="#FF0000">[ciach!]</font> wie i nie dorósł do posiadania "takie fajnej obudowy" i najlepiej niech wraca tam skąd przyszedł, a to właśnie bardzo wyraźnie dźwięczy w waszysz wypowiedziach...

calosc OK

ale odniose sie do cytowanego kawalka :!:

1. ja nikogo nie wysmiewalem - napisalem nawet w 1 odpowiedzi ze pewnie chodzi o niedokladnie zalozone prowadnice od napedow - to samo bylo w przypadku Enlightow - o ile pamietam 1 kumpel poradzil sobie z tym w ten sposob ze jakos silikonem odizolowal/przykleil te prowadnice do koszyczka 5.25 i juz tak bardzo nie "telepia"

2. poczytaj uwaznie - to co zostalo uznane za wade obudowy okazalo sie wada napedu DVD bo to on wpada w wibracje a nie powinien - za ze sztywne przykrecenie napedow do obudowy jest skuteczniejsze niz montowanie na "szynach" to wiadomo - wiec mozna sie spierac czy te "szyny" to minus (slabsze tlumienie drgan) czy plus (wymiana napedu bez grzebania w budzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś zauważył, że chieftec słabiej tłumi hałas niż poprzedni model Codegena, to należy się przyjrzeć konstrukcji obu obudów, a nie wyśmiewać użytkownika mówiąc, że <font color="#FF0000">[ciach!]</font> wie i nie dorósł do posiadania "takie fajnej obudowy" i najlepiej niech wraca tam skąd przyszedł, a to właśnie bardzo wyraźnie dźwięczy w waszysz wypowiedziach...

1. ja juz wyzej napisalem co w moim mniemaniu znaczy "dorosniecie do obudowy", wiec zejdz juz z tego bo trafiasz w proznie, obudowe (jak wszystko kompa) tez kupuje sie majac na uwadze pewne cele np. modowanie lub upchniecie wc, wiec jak ktos tego jeszcze nie lapie (nie mowie o jojoro zeby nie bylo klotni juz) tzn ze nie dorosl do pewnego poziomu uzytkowania hardware bo nie potrafi doknac rachunku zyskow i strat przy kupnie np chiefteca

2. a teraz najade na kwestie glosnosci i DVD bo juz mnie meczy przytaczanie tego argumentu, ja tez mam dvd x 40 i jakos nic mi nie brzeczy ani nie wibruje, to jest raczej kwestia jakosci napedu niz obudowy, nawet 118 kg obudowa wpadnie w wibracje jak ma sie kiepskiej jakosci wibrujace dvd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makonar ma racje w 100%.

Naprawde boli jak sie wyda kase na bude okolo 600 pln a niektorzy jeszcze wady w niej widza.

To co beda mowili posiadacze termaltake`ow za 1000 pln ?

Ze dla nich chieftec to jak codegen tylko drozszy :D

Bardzo szanuje takie wypowiedzi gdzie mozna tez ponarzekac na swoj sprzet. Jest to bardzo obiektywne i wreszcie mozna wysluchac troche minusow tych najlepszych obodow na swiecie.

Obudowa widocznie koledze jojoro nie przypasila bo ma inna plyte gl. niz Ty Holoman i dlatego w jego przypadku widac kolejny minus tej budy.

Swoja droga jak sie dowiedzialem, ze wazy 18 kg (jakos wczesniej nie zwracalem na to uwagi) to sie przerazilem, a potem z politowaniem wyobrazilem sobie przemieszczanie jej lub obracaniu do roznych celow (ja to robie bardzo czesto).

A brak instrukcji montazu to karygodna wtopa.

I nie wiem dlaczego ludzie mowia, ze codegeny maja blache jak papier. Ona ma grubosc taka sama jak ten 18kg chieftec - 0,2mm roznicy, a z 12kg wiecej.

To, ze taka ciezka obudowa drga to tez zle swiadczy o niej. Niektorzy maja moze lepsze napedy cdrw, cdrom i nie wydzielaja takich drgan jak u jojoro. Co nie tlumaczy wady obudowy, ktora powinna to wytlumic.

Na takie wady kazdy by zwrocil uwage w codegenie i smial sie z nich ale nie widzi, ze obudowy sa 3x tansze. I od produktu za 600 pln wymagalbym o wiele wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaeres: 1. tylko ze ta blacha w codegenach i chiefach jest troche innej jakosci 2. zeby podnosic 18kg trzeba miec troche raczek a nie jakies patyczki 3. instrukcji montazu do obudowy imho potrzebuja tylko jakies totalnie niekumate jednostki (to najlagodniejszy eufemizm jaki moglem wymyslic)

ok jak dla mnie EOT bo dalsza rozmowa mija sie z celem

a teraz z zupelnie innej beczki:

ludzie sprzedawajcie chiefteci i kupujcie condongeny !!!, condongen power !!!, co dwa condongeny to nie jeden chieftec!!! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buehuehue.... ostatnio rozkładałem swojego Codegusia ;) w celu oczyszczenia wszystkich jego zakamarków. Cóż, o mało mi się nie rozleciał, taka to doskonała konstrukcja. A już najlepsza jest blacha, z której wykonane jest wnętrze budy. Nie wiem z czego ona jest dokładnie, ale na pewno można by z niej robić origami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe Holo, spoko :D:D:D

Najlepiej tak zakonczyc ta dyskusje.

Jaka moze byc blacha innej jakosci ?

Dodatki tytanu tam sa czy olowiu ?

Po co instrukcja ? Jak widac niektorzy nie wiedza po co jest jakies koleczko (juz sie z tym spotkalem nie raz). Jakbym to widzial pierwszy raz to tez pewnie bym nie pokapowal odrazu. Ostatnio skladalem meble bez instrukcji i tez sie dalo (ale o wiele dluzej). Swiadczy o firmie i jego produkcie.

I nie mowie, ze codegen jest lepszy. Ale na pewno nie jest 3x gorszy proporcjonalnie do ceny.

Podkreslam, ze swoje zastrzezenia opieram na doswiadczeniach uzytkownikow a nie z kosmosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze taka ciezka obudowa drga to tez zle swiadczy o niej. Niektorzy maja moze lepsze napedy cdrw, cdrom i nie wydzielaja takich drgan jak u jojoro. Co nie tlumaczy wady obudowy, ktora powinna to wytlumic.

argument tak samo trafiony jakbys powiedzial:

kupilem obudowe Chieftec i cooler z wentylatorem Delta jest tak samo glosny jak byl zamontowany w Codegenie

i teraz zastanow sie czy to wina obudowy czy glosnego wentylatora, a akurat w kazdej obudowie z prowdnicami/szynami do napedow 3.5 rozdygotane CDROM'y, DVDROM'y beda halasowaly (chyba ze zamowisz obudowe z olowiu wtedy podejzewam ze bedzie cisza) i to nie wina obudowy

a co do niemoznosci przemieszczania - slyszal kolega o takim starym wynalazku jak kolo = 4 kolka zalatwiaja sprawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem stara obudowe noname z pionowym zasilaczem (zreszta jeszcze lezy gdzie w piwnicy :P ). Jak ustawilem obroty coolera na okolo 3800 to zaczela niemilosiernie brzeczec. A te akurat obroty sa dla mojego procka najodpowiedniejsze. Wieksze nie chlodza juz lepiej (no moze o 1`C po pol godziny) a jak dam nizej to temp. wzrasta. Teraz w nowej budzie juz tak nie mam. Wiec dala rade wytlumic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu sie tak podniecacie tymi Chieftecami - poza zasilaczem Chiefteca to nie widze zadnej rewelacji wskazujacej na absolutna wyzszosc nad np buda firmy Tracer - (czytalem recke ostatnio gdzie Chieftec dal zasilacz do budy bodajze L&C lol:, w srodku tez zadna rewelacja )

Solidniejsza blacha???? Zalezy z jaka buda porownywac - jesli no name za 20 zl to pewnie ze tak :PP

Ostatnio kupilem dwie budy Tracerka Magnetic oraz Tracera "z raczka" i sa solidnie wykonane bez zadnych rezonansow , blacha alu jest sztywna i solidna, w srodku obieg chlodzenia swietny, montaz i demontaz banalny :)

No i maja swietny design mily dla oka :)

Zasilacze to nie szczyt wydajnosci (byly dosc lekkie, ale za to z solidnymi radiatorkami uzebrowanymi pod elementy przelaczajace) - na moim sprzecie trzymaly napiecia OK :)

Jednym slowem sa wg mnie b.dobre - brakowalo mi tylko mocowania bocznych paneli na zatrzask (bez pomocy srubokreta), napedow na sankach, zaslepek na tylni panel i wydajnego zasilacza - to co posiada moj Enlight :)

Gdybym polaczyl bude Tracera i Enlighta w jedno to wyszlaby buda idealna do moich potrzeb - nawet moj Enlight ma pewne uchybienia :/

Za swojego Enlighta dalem 299 zl a jak patrze na Chiefteca to cena ok 500 zl, wiec zastanawiam sie po cholere przeplacac skoro Enlight stosuje tez swietne rozwiazania jak wysuwane zatoki pod napedy, tunel pod wentylator i solidna blache :)

Co do Codegena to maja pasqdny design wiec unikam jak ognia juz na starcie :)

P.S. "Ktos napisal ,ze instrukcja do budy niepotrzebna :P

A ja powiem ,ze to swiadczy o producencie i dystrybutorze :P

Jak chcialem pierwszy raz rozebrac mojego Enlighta bez instrukcji to pol godziny siedzialem i nie moglem wydedukowac jak dobrac sie do srodka :P Zrezygnowany siegnalem po instrukcje i sie okazalo, ze w dolnej czesci przedniego panelu nalezy nacisnac taki dzinks ukryty (trzeba tam lape wsadzic i nacisnac) to wtedy sciagamy przedni panel i sciagamy oslone :) Wcale nie takie proste i intuicyjne :P "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jak ustawilem obroty coolera na okolo 3800 to zaczela niemilosiernie brzeczec...

dobra niech Ci bedzie :)

tak BTW co to jest 3800 rpm - zapodaj 7000 rpm to pogadamy ;)

Max co moge na swoim coolerze to 5300 rpm.

Mowilem juz, ze jak dalem wiecej niz 3800 to przestawalo bo "wychodzil" z rezonansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj dostałem swego długo oczekiwanego DA01SLD i jestem świeżo po przenoszeniu całego mojego sprzętu z wysłużonego Codegena, z chęcią więc podzielę się moimi wrażeniami.

Nie będę się wgłębiał w szczegóły, które można znaleźć na stronie moded-kompz, a skupię się jedynie na istotnych wadach obudowy, o których w tym artykule nie wspomniano, lub wspomniano ale nie wierzyłem w nie :)

1. Na początek - obudowa waży naprawdę 18kg i jest ogromna! Widziałem wiele obudów, ale nie przypuszczałem, że może być ona aż tak duża i ciężka. Ludzie, zamawiajcie tylko przesyłkę kurierem, bo ja musiałem to osobiście odebrać na poczcie. Fakt, była masa śmiechu gdy 3 panienki taszczyły tego klamota, a ja potem z ojcem wynosiłem to wielkie pudło... jednak mogę spokojnie przeżyć bez takich rozrywek.

2. W pudle nie ma zadnej instrukcji. Trzeba samemu zgadywać do czego służą te 'małe plastikowe' (jak się okazało to były szyny do napędów), jak je mocować, jak zdejmowac panel przedin itp.

3. Mocowanie lewego dolnego kołka w górnym panelu przednim to koszmar. Dziadostwo siedzi tak mocno, że prędzej ułamiesz cały panel niż go zdejmiesz. Trzeba uzyć pomocniczego narzędzia np zaślepki (śledzia) żeby panel w odpowiednim miejscu podważyć.

4. Maniacy wyciszania nie będą zachwyceni. Mój stary codegen był cichszy! Chodzi nie tylko o sam zasilacz, ale i o obudowę która przenosi najmniejszy chałas i drgania. Mamy na szczęście masę miejsca na wykładanie gąbkami, co będzie raczej niezbędne.

5. Z Zasilacza odchodzi wtyczka 3pin z kablami żółty/czarny. Zastosowanie niewiadome.

6. Dodane metalowe kółko. Zastosowanie niewiadome - kłania się brak instrukcji.

7. wentylator boczny nie ma możliwości regulacji prędkości obrotowej. Podłącza się go przez zwykłą przelotkę 4pin, przez co nawet Fanmate nie można w prosty sposób założyć. Trzeba robić/kupić przejściówkę.

8. Zasilacz nie ma w spodniej części otworów wentylacyjnych.

9. Mimo że obudowa jest ogromna, to w połowie jest przedzielona solidną stalową ramką, przez co miałem ogromne problemy z zamocowaniem coolera Zalmana! W Codegenie było znacznie lepiej. Tutaj praktycznie zrobiłem to na siłę i modlę się aby podstawka się nie wyrwała z PCB.

10. Montaż kart rozszerzen to następny koszmarek. Można przeboleć to że nie ma mocowania na zaciski, lub szybkośróbki, ale przynajmniej nie powinno sprawiać problemów przy wkręcaniu śróbek wkrętakiem. Niestety krawędź obudowy jest zbyt szeroka i trzeba trzymać śrubokręt pod pewnym kątem, co utrudnia całą operację.

Podsumowanie. IMHO obudowy te są przereklamowane i jak na swoje możliwości. Warto zainwestować jedynie w sam zasilacz, który jest dość cichy i bardzo dobrze trzyma napięcia. Warto się na nią skusić jeśli chcemy stosować chłodzenie wodne (dużo miejsca w górnej części obudowy), lub mamy bardzo dużo napędów.

Maniacy ciszy powinni jednak wiedzieć o tym że obudowa ta przenosi nadmiernie wibracje, bez dodatkowego chłodzenia procesor grzeje się bardziej niż w codegenach itd.

1. Kup se laptopa on wazy mniej.

2. Ja nie mialem tego rodzaju problemow widocznie za malo kompow skrecales a producent wie ze tej obudowy laik nie kupi bo za droga :P

3. To samo bylo w mojej ale wystarczy dobrze scisnac i wychodzi bez bolu.

4. LoL ja mialem bude - jakisz shit (duzo lepszy od codegena bez dod 80 mm wiatrakow a w moim chieftecu mam 4 x 80 mm + tt volcano i jest ciszej niz tamta buda

5 Nie wiem nie sprawdzalem ale chyba Power Fan do monitora obrotow

6. A tez mam i tu popieram nie wiem po co to!

7 Nie mam go wiec nie odpowiem.

8. Bo ich nie potrzebuje (przynajmniej w tym co mam w podpisie) zasilacz jest 1 klasa napiecia po kilkudziesieciu godzinach bezprzerywanej pracy trzyma extra.

9. Bez ramki buda byla by malo stabilna (producent przewidywal moze ze to buda dla extreme a/c albo wc)

10. A to nie wiem w moim Chieftec-u DA-01B-D wszystko idzie gladko i bezbolesnie. igdy tak szybko nie powkrecalem kart rozszezen :)

Fajny ten tekst o wibracjach moze te modele bardziej kolorowe sa inne :) no nic pozdrawiam i obudowe (of course Chieftec DA-01B-D) jak najbardziej polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...