Skocz do zawartości
ModdingKing

Nowy blok full stress 35*C

Rekomendowane odpowiedzi

NO i po tescie jak chcieliscie wygrzewałem o wiele dłuzej

Parametry

pompka 750l/h

3l wody

chłodnica by miko

rurki 12/10 mm

wloty all 12/10 mm

temp wody poczatkowa 23*C końcowa 24,4*C

no i z MBM

oto link do strony z całym logiem podczas testu

MBM 5 Interval Log

jak widać max temp uzyskana podczas testu to 36*C ale to jak wyłączyłem wentylator na chłodnicy po włączeniu wentylatora w ciągu minuty wracała temp do 35*C

Ten blok jest COOLLL w IDLE mam 33*C max ale wiecie ze ilde to nie bezczynnosc całkowita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry

pompka 750l/h

3l wody

chłodnica by miko

rurki 12/10 mm

wloty all 12/10 mm

Jakiej firmy pompka, jaka pasta, jaki wiatrak na chłodnicy, na jakim napięciu, jaka temperatura w pomiesczeniu? :twisted:

Czy coś jeszcze istotnego pominąłem?

Acha, proc 0.13?

Bo po jego wejściu w ogóle skala temperatura procka a wydajność trochę się zdezaktualizowała. :wink:

Update: Qurcze, nie niepokoją Cię napięcia? Nie mówie o tych dwóch ostatnich kolumnach :wink: Ja mam ustawioną konfigurację napięć w MBM Sis950 / ITE8705F -5. Na ITE8705F -1 i innych też miałem takie szopki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry

pompka 750l/h

3l wody

chłodnica by miko

rurki 12/10 mm

wloty all 12/10 mm

i jak widać po opisie stary AMD z serii AGOIA :wink: 

Jakiej firmy pompka, jaka pasta, jaki wiatrak na chłodnicy, na jakim napięciu, jaka temperatura w pomiesczeniu? :twisted:

Czy coś jeszcze istotnego pominąłem?

Acha, proc 0.13?

Bo po jego wejściu w ogóle skala temperatura procka a wydajność trochę się zdezaktualizowała. :wink:

Update: Qurcze, nie niepokoją Cię napięcia? Nie mówie o tych dwóch ostatnich kolumnach :wink: Ja mam ustawioną konfigurację napięć w MBM Sis950 / ITE8705F -5. Na ITE8705F -1 i innych też miałem takie szopki.

Popka AqalEl 750l/h

temperatura pomieszczenia 25*C

Pasta termoprzewodząca THERMOPOX 75 AGS

na chłodnicy wiatrak 80 puszczony na 5V

Jeżeli macie jakieś jeszcze pytanka walić

A jeżeli chodzi o zasilacz no to i tak go zmieniam ale dopiero do nowej budy daje HK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn

Byłem na tej stronie miko i niestety niema ani tego bloku w ofercie ani chłodnicy

dziwna ta firma chyba niezalezy im na kasie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn 

Byłem na tej stronie miko i niestety niema ani tego bloku w ofercie ani chłodnicy 

dziwna ta firma chyba niezalezy im na kasie :evil:

wejdz w zamówienia i napisz ze chcesz kupić aktualizacja strony tele co wiem to jutro najprawdopodobniej na stronie masz dział Zamówienie tam pisz odrazu po to! Te produkty są jeszcze cieplutkie i na stronkę jeszcze nie dotarły ale są już w sprzedaży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze ale masz rozrzuty temperatury a napiecia to lepiej nie mowic. ;)

Troche mnie dziwi ze temperatura wody jest o 2* nizsza niz otoczenia. Troche to dziwne nieprawdarz? :lol: :wink:

Sadzac po tym jaka masz temperature wody to moj blok jest o jakies 5* gorszy od twojego. U mnie w idle jak sie temperatura ustabilizuje to zatrzymuje sie na 36* a dopiero potem bardzo wolno rosnie gdyz i woda sie ogrzewa :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info a propos chlodnicy:

Wyslalem mejla do miko i dowiedzialem sie ze chlodnica nie bedzie kosztowac 80 pln, tylko 90, zapewne dojdzie jeszcze do tego wysylka. Roznica miedzy tą chlodnica a chlodnica discotech/mate jest w tym ukladzie prawie zadna (conajmniej cenowo), bo w chlodnicy discotech/mate sa dolaczone 2 wiatraki 8x8 cm. Krotko mowiac, roznicy cenowej prawie nie ma. Jedyne czym sie roznia, to budowa i wydajnoscia. Zastanawiajac sie nad tym czy warto kupowac chlodnice MIKO tylko dlatego ze sie miesci w miejscu dla CDromu, jest chyba bez sensu, bo wydajnosc chlodnicy wewnatrz kompa bedzie duzo nizsza niz gdybysmy zamontowali ja na zewnatrz. To co przemawia za Discotech/Mate to fakt miedzianych rurek, ktorych miko nie posiada.

To tyle dywagacji, krotko mowiac, ktos musi to przetestowac, bo inaczej nikt nie bedzie wiedzial co jest lepsze. Apeluje, niech ktos zrobi test tych chlodnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem czy kupowac ten bloczek od miko,czy czekac na bloczek od Mate'a.. Wie ktos kiedy one sie wkoncu pojawia. Ciekawe jaka bedzie ich cena.

Pozdrawiam

BTW : Mam pytanie. Ile powinna wynosic temp. P4 3,06 GB w idle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prosbe Thorna:

powiedz jak to napiac by udowodnic że jest OK napisz pytanka ja na nie odpowiem na 100% pokazałem że BlackBox potrafi wiele ale co z tego jak zawsze jest cos nie tak bo ludziom brak jakis opisów ważny chyba jest rezultat jaka temp wiem wiem to za mało jak dla niektórych ale powiedz co ci opisać to ci powiem all pytania odnoścnie testu

Pisalem juz o tym w WaterBlock-i , porownanie rodzimych produkcji ?!. Zacytuje najwazniejsze, wiec jesli mozesz skomentowac ponizsze podpunkty w odniesniu do twojego bloku bede wdzieczny :wink:

Jezeli juz ma byc taki test, to musi on byc zrobiony porzadnie, a to wymaga ogromnego nakladu pracy. Po krotce powiem jak mniej wiecej powinien wygladac sensowny test blokow. Ponizsze odnosi sie do kazdego z 16 blokow. 

1. Blok powinien byc testowany przynajmniej 3 krotnie, za kazdym razem trzeba go zdjac i zalozyc od nowa, tylko wtedy uniknie sie przeklaman zwiazanych ze zlym mocowanie (kazdy popelnia bledy) 

2. Nalezy przeprowadzic testy przy kilku roznych przeplywach, stalych dla wszystkich blokow. Najrozsadniej zrobic 200l/h, 350l/h, 500l/h, 650l/h i ostatni test w ukladzie "rzeczywistym", tzn jakas pompka 1000l/h, ta sama chlodnica i te same weze (mierzac takze przeplyw). 

3. Nalezy zmierzyc opor jaki stawia kazdy z blokow przy kazdym z przeplywow 

4. Temperatura poczatkowa wody musi byc stala dla kazdego z blokow przy kazdym tescie, nalezy takze znac temp wody przed procesorem w kazdej chwili czasu 

5. Temp w idle mierzona z poziomu biosu/albo z golego Windowsa+MBM po uplywie godziny 

6. Temp w stressie mierzona po uplywie przynajmniej 2h wygrzewania Prime-em/Toastem/Cpu Stability 

7. Temp przy uzyciu np. Waterfalla tez powinna zostac uwzgledniona i zmierzona rowniez po uplywie godziny 

8. Temp procesora powinno mierzyc sie w trojaki sposob: dioda, insocket i zewnetrzym czujnikiem przylozonym do jadra procesora, odizolowanym termicznie od bloku i do tego czujnikiem o tej samej dokladnosci i czulosci co czujnik mierzacy temp. wody 

9. Nalezy testowac procesory o roznym wydzielaniu ciepla i roznym rdzeniu, np. mocno podkrecony/niepodkrecony <> AXP(0.18u)/PIV 

10. Nalezy mierzyc temp wody przed i za procesorem uzywajac tych samych przyrzadow 

11. W miare mozliwosci test powinien uwzglednic takze uzycie TECa 156W+, przy tej samej grubosc coldplatu, tej samej sily ktora przykrecony jest on do wb 

12. Temperatura powietrza na wlocie i wylocie chlodnicy powinna byc ciagle mierzona, a temp na wlocie mozliwie stala (inaczej wprowadzic poprawki) 

13. Wyniki nalezy przedstawic w postaci temperaturowej z uwzglednieniem temp pokojowej, temp wody przed<>po, temp ze wszystkich 3 czujnikow 

14. Wyniki nalezy przedstawic takze w postaci wykresu wspolczynnika C/W od przeplywu, tak dla calego ukladu jak i dla samego WB 

15. Reszta jest raczej oczywista. 

Kazdy przedsiewziecie, ktore nie bedzie do pewnego (znacznego) stopnia spelnialo chociaz tych powyzszych zalozen bedzie niczym innym jak smiesznym porownaniem kilku kawalkow miedzi zwanych przez wielu blokami i aby uniknac smiesznosci, nie radzilbym czegos takiego tytulowac Testem albo Porownaniem wydajnosci. Jak widac po powyzszym, zeby przetestowac 1 blok w pelni, nalezy zrobic 30 testow... 

Oczywiscie powyzsze jest tylko czescia zagadnienia, nie bede teraz tracil czasu na wymyslanie kolejnych punktow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jest pierwsza odpowiedz a propos wykonania powyższego bloku:

"Firma nasza jest wstanie wkonanc elektrode na frezarce CNC. Prosimy o przeslanie rysunku technicznego na wykonanie w/w elertody oraz okreslenie z jakiego gatunku miedzi ma byc wykonana. Bez tych danych nie jestesmy wstanie okreslic kosztow wykonania elektrody."

Podejmie się ktoś wykonania rysunku technicznego takiego bloku (same kanały, proponuję o przekroju o równym przekrojowi wlotów 12mm.

P.S - co im się ubzdurało że to jakaś elektroda? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dostalem z dasty (www.dasta.pl) podobna odpowiedz- tzn aby podac koszt calkowity i wogole moc zrealizowac usluge wymagaja rysunku technicznego.

Roboczo godzina u nich to 50 zl.

Nastawienie maszyny nawet 30min (licznik juz bije :P)

no i teraz kwestia ile bloczkow... czym wiecej tym koszt na glowe bylby mniejszy...

tak wiec problem 1: rysunek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn co powiesz na temat nowego bloku od MIKO..? Podoba mi sie bardzo,ale jak narazie nic o nim nie wiem. Jak wyglada zapinka/mocowanie do tego bloczku?

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn co powiesz na temat nowego bloku od MIKO..? Podoba mi sie bardzo,ale jak narazie nic o nim nie wiem. Jak wyglada zapinka/mocowanie do tego bloczku? 

Dołączona grafika

Pozdrawiam

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

tego sie nie spodziewalem.........

wyglada niezle , hmmm wydajnosc to niezla tez bedzie miec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko ze Miko (bo widze ze ma zaplecze do robienia swietnych blokow) nie wymysli czegos hmmm bardziej "niestandartowego/innowacyjnego" vide atlantis (czy jak on sie tam zwal) badz taki jez (ten bloczek zrobiony z radiatorka z palikami)... Mate kombinuje chyba w dobra strone- mowie o Nukleonie, Miko tez by mogl chyba sprobowac zrobic cos nowatorskiego... jest na sieci pare projektow blokow, ktorych osiagi bija na glowe takie spirale czy labirynty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko ze Miko (bo widze ze ma zaplecze do robienia swietnych blokow) nie wymysli czegos hmmm bardziej "niestandartowego/innowacyjnego" vide atlantis (czy jak on sie tam zwal) badz taki jez (ten bloczek zrobiony z radiatorka z palikami)... Mate kombinuje chyba w dobra strone- mowie o Nukleonie, Miko tez by mogl chyba sprobowac zrobic cos nowatorskiego... jest na sieci pare projektow blokow, ktorych osiagi bija na glowe takie spirale czy labirynty...

No i troszke te kanty niedopracowane, moze sie myle, ale chyba lepiej jak nie ma takich ostrych winkli ? 8O

BTW , dlaczego okragly, troszke dziwnie sie moze mocowac taki bez schodka ? jaka zapinka do tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie żeby forum mi wczoraj chodziło to by był juz opisany ten blok ale za cholere nie chciało chodzić :( .

Mocowanie na plexi bedzie plexi ładnie wykonane na 4 śruby do płyty. Silikonowa uszczelka +3 imbusowe śrubki do bloku. A wynonany jest inaczej by ktoś nie powiedział że Miko odgapia od Mate to po pierwsze a po drugie to Miko ten blok kombinował jeszcze przed premierą Orbitala ale frezarki dobrej szukał by ten blok był lepszy niż BlackBox ale to się zobaczy czy bedzie lepszy ale znając jego wymiary mogę stwierdzić że raczej na 100% będzie lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi