Skocz do zawartości
Nabuchodonozor_84

Rozdzielenie Internetu (2 Przypadki)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow potrzebuje waszej pomocy w rozdzieleniu neta (2 przypadki)

1 przypadek - dom

posiadany sprzet: desktop & laptop + rouder Linksys WRT54G, internet kabelkiem od providera

cel: Chce rozdzielic internet tak zeby moc korzystac z niego takze na laptopie (najlepiej bezprzewodowo), chcialbym tez miec dobry transfer miedzy tymi 2 komputerami(wymiana plikow, granie w gry typu fifa, nba na 2)

2 przypadek - studiuje zaocznie i co 2 tyg wyjezdzam na zjazdy. Mieszkam u kolezanki ktora ma laptopa i net do niego z orange (ma jakis modem od nich i sciaga neta bezprzewodowo). Patrzylem na oferte simplusa ale net przez GPRS w telefonie za drogo mnie wyjdzie wiec czy da sie jakos rodzielic tego neta kolezanki zebym mial neta u siebie na lapku ?? A jesli tak to jak i co musze zakupic do tego.

Ps. W sprawach sieciowych jestem zupelnym laikiem wiec prosze o porady w miare prostym ;) jezyku

pozdrawiam Nabuchodonozor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 1 przypadku to chyba niepozostaje nic innego jak poprostu to wszystko połączyć i skonfigurować. Nie będę pisał jak połączyć bo jest to raczej łatwe. Co do konfiguracji to mogę pomóc via GG (kontakt na PM).

Co do 2 przypadku to można to zrobić na dwojaki sposób. Przedewszystkim laska musi włączyć udostępnienie połączenia internetowego i zrobić mostek sieciowy z kartą sieciową LAN (w tym przypadku łaczysz oba lapki kablem skrosowanym) albo z kartą WLAN (i wtedy udostępnia Ci neta bezprzewodowo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi