Skocz do zawartości
FAZI202

Asus A8ne-fm Problem Z Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupiłem płyte ASUS A8NE-FM i procesor Athlon 64 3000+.W zestawiem mam również dwa dyski SATA Seagate Baracuda 7200.7 80 GB SATA ST380817AS. Ustawiam w biosie nvraid na enabled i zaznaczam kanały sata na których mam podpięte dyski tez na enabled, po restarcie przed bootowaniem systemu operacyjnego pojawia mi się komunikat aby nacisnać F10 w celu skonfigurowania RAID'a, tak tez robie ustawiam rodzaj stripping dodaje dwa dyski do tablicy i zapisuje konfiguracje ustawiam równiez bootowanie. Nastepnie przechodzę do instalacji systemu WIN XP. Na początku instalacji instalator prosi o podanie na dyskietce sterowników do RAID (instalowałem już wielokrotnie system i sprawdzałem już kilka różnych sterowników) następnie następuje restart komputera po ponownym uruchomieniu instalator(!!! wraca poprawnie do stworzonej tablicy raid !!!) oraz prosi o podanie partycji na której ma być zainstalowany WIN i co jest istotne widzi dwa dyski jako jeden czyli prawidłowo tak jak ma być później następuje instalacja, kopiowanie plików i drugi restart. I tu następuje problem po ostatnim restarcie przed uruchomieniem zainstalowanego świeżo WIN pojawia się na pół sekundy blue screen i w tym samym momencie restartuje sie komputer tak się dzieje ciągle( próbowałem również w trybie awaryjnym i dzieje sie to samo). Jeżeli zainstaluje na jednym dysku system oparacyjny to wszystko chodzi okej ( próbowałem osobno raz na jednym raz na drugim). I tu moja prośba czy juz kiedyś ktoś się spotkał z takim przypadkiem ? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi