Skocz do zawartości
sergio

Asus P5b-vm & Core 2 Duo E6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zmodernizowałem swój PC (mobo i procesor Box jak w tytule, pamięci DDR2 2x512MB 667 cl5 dual Kingston).

Przy uruchamianiu PC komputer na chwilę włącza się, następnie wyłącza się na 1-2 sek, później startuje i po wczytaniu systemu resetuje się i tak jest 2 razy. Później już działa normalnie. Sprawdzałem to na 2 różnych dyskach (Maxtor 120 GB i Samsung 200 GB), zmieniałem zasilacze (Modecom 350 W i Modecom Feel II 400 W) i problem ten występuje zawsze przy 1-szym uruchomieniu systemu. Bios płyty zaktualizowany. Temperatura procesora na rdzeniach 45-47 stopni. Próbowałem OC, to przy 285 Mhz PC nie startuje. Nie mam możliwości sprawdzenia na innych pamięciach. Czy może to być objaw niesprawnej (uszkodzonej) płyty? Nie wiem, który podzespół reklamować. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do twojego problemu - wygląda że chyba brakuje pamiecią napiecia - gdy się rozgrzeją to działają

napisz więcej informacji o płycie bo sam przymierzam się do tej płyty - napisz jak sie sprawuje - jak możesz wrzuć mi wyniki testu pamieci z everesta bo mam asrocka i nie wiem czy warto się go pozbywać - bootuje na 355 bez peoblemu :| ale jest singlechannel :(

a z oc FSB trzeba podnosić PCIE żeby bootowała - przy 120 dla PCIE można dojść do 320-325MHz dla FSB z tego co czytałem - wiec gorzej niż mój asrock :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakupiłem taki zestaw w piątek (Asus p5b-vm +D2C 1.86 + 512kingmax) i podobny problem na początku nie przejąłem się tym bo nie mogłem zainstalować dźwięku (do tej pory go nie mam ale dziś zainstaluje win xp+sp2 i zobaczymy). Wczoraj trochę pomęczyłem i przestawiłem w biosie szybkość pamięci z opcji auto na 667 i uruchamia się normalnie bez przerwy. Mam pytanie zainstalowałeś może sobie probeII dołączonego do płyty, jaką temperaturę wykazują twoje pamięci. Moje rozgrzewają się do 50°C a to wg. tego programu jest jakiś "malfunkszyn" i nie wiem czy się przejąć, czy to norma.

Rozczarowała mnie za to grafika, myślałem że spoko pociągnie bez kupowania zew. karty grafiki starocie a tu kupa, Medal of honor II chodzi paskudnie. Dziś zainstaluje świeże sterowniki które właśnie ściągnąłem i zrobię upgrade biosu. Zobaczymy bo jak na razie jestem bardziej zniechęcony niż zadowolony. Nie mogłem go nawet dobrze przetestować przez te problemy.

mój zestaw:

HDD SEAGATE 160GB

KINGMAX DDR2 512MB PC667

Asus P5B-VM I G965 Socket775

PROCESOR CORE 2 DUO E6300 1.86GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Właśnie myślę nad zakupem płyty głównej ze zintegrowaną grafiką (głównie z powodów ekonomicznych, inną grafę chce zakupić później). Chciałem się dowiedzieć czy obecność zintegrowanej grafiki powoduje że płyta w jakiś sposób jest gorsza? Np. gorzej się podkręca procka czy występują jakieś problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się dowiedzieć czy obecność zintegrowanej grafiki powoduje że płyta w jakiś sposób jest gorsza? Np. gorzej się podkręca procka czy występują jakieś problemy?

Dokładnie tak jest w przypadku 945g i 965g. W tych układach nie dokońca działa pcie lock wiec jest ciezko przekrocztc 300fsb bez podnoszenia szyny pcie. :mur:

Miałem, brac asusa co w temacie ale wstrzymam się jeszcze . Zobacze co pokaze nowy Foxconn 965g i niedługo Abit.

Jezeli z nowymi bedzie ten sam problem to biore Abita NF-M2 nView pod AM2. Ma wszystko zintegrowane, łącznie z niezłym dźwiękiem i grafiką. A dodatkowo ludzie na niej dochodzą do 360fsb. A i cena prawie 180 zeta mniejsza od innych. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi