Skocz do zawartości
pablo163

Pompka Z centralnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pompke z centralnego taka od pieca CO i chce wpakowac ja do wc czy to dobry pomysl???

Raczej tak, zwlaszcza jezeli jest kilkubiegowa.

Z tego co pamietam Zibi ma w swoim WC pompke z CO i sobie ja chwali.

Wszystko zalezy jaka to pompka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, to sie wypowiem , bo mam takowa pompe u siebie w kompie. Jesli masz dosc duzo miejsca by ja wpakowac to jest to super pomysl. Mi juz chodzi taka pompa (kurcze nie pamietam jak dlugo) dlugo, chyba juz z pol roku i ma same zalety. Jest super cicha (zadne tam burczenia, brzeczenia), jest zaj*** wydajna i mozna ja zastosowac w ukladzie zamknietym. Musisz tylko kupic odpowiednie przelotki (redukcje) na wyjscie z pompy. U mnie jest zredukowane na 1/2 " i taka tez mam instalacje w calym kompie. Chlodze tym CPU, GPU i HDD. Naprawde warto.

ps. tylko trzeba solidnie pozakladac opaski bo pompka ma spore cisnienie i moze byc fontanna :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pompke z centralnego taka od pieca CO i chce wpakowac ja do wc czy to dobry pomysl???

Jest toi grundosfor i jak sie nie myle to chyba nie ma regulacji .Regulacje mam na drugim niestety zamatowany :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest toi grundosfor i jak sie nie myle to chyba nie ma regulacji .Regulacje mam na drugim niestety zamatowany :(
GRUNDFOS :D

Jezeli pompa ma miec 3 biegi to seria UPS

jezeli 1 bieg to seria UP

sa jeszcze z plynna regulacja obrotow (UPE) ale sa chol.. drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRUNDFOS :D

Jezeli pompa ma miec 3 biegi to seria UPS

jezeli 1 bieg to seria UP

sa jeszcze z plynna regulacja obrotow (UPE) ale sa chol.. drogie

Jak zwala tak zwal o tyle ze mam ja za darmo :)To pewno ta jest up Moze wiesz jakie ma cisnienie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykle metalowe zaciski na weze

Nie sadze, jezeli ma GRUNDFOS-a to ma przylacze do pompy 1" gwint zewnetrzny, nie zalozy na to weza, no chyba ze strazacki :D :D :D
nie czytales chyba mojego 1 posta. napisalem tam ze na pompe przychodzi u wyjscia reduktor z 1" na 1/2", a do pompy to sa 2 mozliwosci 1. na srubunek, 2. na hmmm 2 sruby (nie wiem jak to nazwac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze, jezeli ma GRUNDFOS-a to ma przylacze do pompy 1" gwint zewnetrzny, nie zalozy na to weza, no chyba ze strazacki :D :D :D
nie czytales chyba mojego 1 posta. napisalem tam ze na pompe przychodzi u wyjscia reduktor z 1" na 1/2", a do pompy to sa 2 mozliwosci 1. na srubunek, 2. na hmmm 2 sruby (nie wiem jak to nazwac).
ok te przejsciowki kupilem w brico ale co do zaciskow to napewno starcza???Bawilem sie takimi skrtecalem je na szlalchu i gwint sie zrywal nie ma innej opcji????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej mocy macie te pompy? Jeżeli wstawicie to do budy to nie ma obawy o chłodzenie samej pompy? Ja też mam pompe do CO, ale to moje to Prawdziwe Bydle i nie jest bynajmniej bezgłośne. Tak pytam z ciekawości, bo ja bym miał ciągle w portkach jak bym to podłączył do swojego kompa. Może wasze są dużo słabsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa cyrkulacyjna -Wydajność spoko 5-15 l/min i cicha cena 395 zł

pompa obiegowa CO 30 -75 l/min cena 290 IMHO głośna i duża

cennifk w markach bez WAT-y BTW ostatnia aktualizacja strony ponad rok temu :(

duza - zgodze sie, ale czy glosna? raczej cos Ci sie pomylilo, albo miales pompe bez biegow i to wychulana. U mnie jak puszcze na 1 bieg to KOMPLETNIE NIC nie slychac.a taka cena to juz w sklepie u hydraulikow, w hurtowni kupilem swoja za 230 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wilo star RS 25/4 , wydajnosc na poszczegolnych biegach:

1. 1600 l/h

2.ok.2400 l/h

3.3600 l/h

glosnosc na 3 biegu ponizej 35dB, IMHO na 1 biegu jest cichsza niz barakuda 4.

cena w hurtowni: 230 zl z VAT

jest jeszcze wilo star RS 25/2 jest troszke mniej wydajna bo max chyba ok. 3200 l/h i kosztuje ok. 200 zl. 8)

ps. Amoniaku czy sprawdzales glosnosc tej pompy w obiegu czy na sucho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok te przejsciowki kupilem w brico ale co do zaciskow to napewno starcza???Bawilem sie takimi skrtecalem je na szlalchu i gwint sie zrywal nie ma innej opcji????
bo nie skreca sie na maxa, tylko do wyczucia silnego oporu, zeby wezyk sie nie zssunal to trzeba rurke lekko ponacinac pilnikiem w poprzek, jak scisniesz to opaska to zadna pompa tego nie zssunie 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie skreca sie na maxa, tylko do wyczucia silnego oporu, zeby wezyk sie nie zssunal to trzeba rurke lekko ponacinac pilnikiem w poprzek, jak scisniesz to opaska to zadna pompa tego nie zssunie 8) .

A na koniec mozna jeszcze sliconem to obtegowac na wszeli wypadek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wreszcie zacząłem kombinowac z pompką jest to ups 32-60 3 biegi ok 8000L/h na 3 biegu .Pompka ma z.ajebista redukcje z wylotu i tu jest problem bo strasznie sie grzeje sama z siebie wydaje bardzo duzo ciepla nie wiem jak sobie z tym poradzic.Testy robilem na obiegu bez blok bo niestety jeszcze takowego nie mam .Problem byl z zalaniem bo to samo wody nie pociagnie trza blo zamątowac shut 600l/h i popchnac H2O.Blok pewno bedzie to zobacze jak sie sprawuje , jesli bedzie mi grzala wode to ja sprzedam .i kupie co innego , a propo ile moge za nia ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka pompa to bogactwo. Mialem Grundfosa jak dzialalem na oleju transformatorowym na celku 300. Bezglosna praca i duza wydajnosc. Moim zdaniem lepszy stosunek cena/wydajnosc w poruwnaniu np do Eheim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi