Skocz do zawartości
Yacho

Problem Z Konfigiem Na Core2 - Błędy Crc

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladny konfig:

E6300

Gigabyte DS4

PC800 geil CL5 nie ultra (5 5 15) @ 667 w tej chwili

Dyski 2x Samsung HD300LJ SATA w Raid0

grafa 7900 GT BFG

Problem polega na tym ze od czasu do czasu na zdrowych archiwach WinRARa pojawiaja mi sie bledy CRC (starczy wypakowac 2 raz i wszystko ok)

Dzialo sie to takze na dysku barracuda 500 gb

komp przechodzi 40h prime orthos i 1 pass memtesta std (pod dosem)

Smart dyskow jest w normie (tyle pokazuje mi intelowy tool do raidu - dokladnie odczytac nie moge niestety)...

i gemneralnie skonczyly mi sie pomysly co robic.... z kompem cos jest nie tak - a ja nie wiem co... nie wiem juz nawet czym testowac - opadam z sil... PLEASE HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy te rary itp to z netu sciagasz ? czy to jakies stare ktore kiedys dzialaly?

jesli z netu to przyczyna moze byc firewall lub antyvir lub np progs do sciagania plikow

ja tak mialem chyba wlasnie przy progsie do sciagania plikow sprobuj np normalnie bez wspomagaczy cos sciagnac lub wylaczyc firewalla albo antyvira i sprawdz czy wtedy takie bledy wystapia

ps. oczywsicie to przed sciagnieciem jakiegos archiwum trzeba zrobic ;p

pozdr

jeszcze dodam ze najlepiej jakbys mial winrara 3.6x jakiegos ;)

edit: ok teraz dokladnie przeczytalem ze 2 raz jak wypakujesz to dziala ok ;p ale w razie czego post zostawiam moze komus sie przyda

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pliki sciagane z netu - pluiki sa dobre - problem nie polega na tym ze CRC w pliku jest zle cal czas - pierwsza proba rozpakowania jest zle - druga proba na tych samych plikach - all ok ;)

ja mialem podobny problem rozwiazaniem okazalo sie lepsze chlodzenie chipisetu na plycie.

powodem byly bledy kontrolera dysku przy odczycie duzych plikow.

chlodzenie rozwiazalo wszystkie problemy.

pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przechodzily memtest/goldmem ? wywalaly sie ? jak diagnozowales ?

Sypały błędami w memteście i goldmem pod dosem. Dokładnie to były GeIL Dual 2 x 512MB UltraX PC-400 CL 2-2-2-5 zasilane 1.85V.

Po zmienie timingów na CL 2.5-3-3-6 pracowały poprawnie. Oddałem i kupiłem inne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź temperatury chipsetu - prawdopodobnie się przegrzewają i stąd problemy

nie sadze - DS4 ma heatpipe a buda jest otwarta - crc error zdaa sie raz na jakis czas i nie zalezy to od obciazenia.....

ja mialem podobny problem rozwiazaniem okazalo sie lepsze chlodzenie chipisetu na plycie.

powodem byly bledy kontrolera dysku przy odczycie duzych plikow.

chlodzenie rozwiazalo wszystkie problemy.

pzdr

Yacho nie sadz tylko zastosuj sie do rad kolegow. [; Daj jakis dodatkowy nawiew na chipset i zobacz czy to nie rozwiazuje Twojego problemu. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem problem z CRC przy duzych plikach.np. 700MB. I bylo to na niekeconym kompie... AMD Duron 1200 na Abit KT7. Pomagalo kilkukrotne rozpakowywanie tego samego archiwum. wg. mnie jest to blad WinRara a nie wina sofftu. Szczegolnie ze przy probie rozpakowania 7zipem zawsze bylo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem problem z CRC przy duzych plikach.np. 700MB. I bylo to na niekeconym kompie... AMD Duron 1200 na Abit KT7. Pomagalo kilkukrotne rozpakowywanie tego samego archiwum. wg. mnie jest to blad WinRara a nie wina sofftu. Szczegolnie ze przy probie rozpakowania 7zipem zawsze bylo OK.

no ja mam głownie przy plikach iso lub tego typu nagranych na plyte jako plik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi