Skocz do zawartości
Mr.Martin

Wyciszanie Hdd - Wasze Opinie O Pewnym Drobiazgach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przegladajac ostatnio allegro zauwazylem dwa nowe drobiazgi ktore niby wyciszaja dyski a oto one :

http://www.allegro.pl/item134147057_scythe..._swoj_dysk.html

http://www.allegro.pl/item134899293__revol...licytacja_.html

Czy ktos z Was moze uzywa lub uzywal owe cudenka ? jakie sa wsze opinie o tym - czy naprawde wygluszaja dysk , czy dobrze tlumia wibracje i uciszaja dysk ? warte kupienia ?

Mam dwa dyski w swoim kompie - jak chodzi tylko jeden 160GB to jest cicho jak dolozylem drugi 80GB to okropnie obudowa zaczela buczec niskim tonem itp. Probowalem roznych metod ale jakos nic nie pomaga. (jak wezme dysk 80GB w reke to wyraznie czuc jak wibruje , jakby talerze zle wywazone byly). Dltego tez chce jedyn dysk (80Gb) zamontowac w takie cacka tylko nie wiem czy warto wywalac kase jezeli to nie pomoze

PS Ostatnio zle umiescilem temat pewnego postu i dostalem 10% - powiedcie mi czy te 10 % znika po jakims czasie itp ?

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196296

Caly topic o wyciszaniu i chlodzeniu HDD na naszym forum. Po polsku.

dzieki za linka - przegapilem go - ale po tym buczeiu obudowy moja glowa slabiej pracuje ( w pokoju cisza a tu burczenie nawet skupic sie nie da :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196296

Caly topic o wyciszaniu i chlodzeniu HDD na naszym forum. Po polsku.

ale takiego sposobu nie ma w tym temacie w faq nie znalazłem a to nawet po chińsku mozna skumac na zdięciach

wystarczy jeden kawałek gumy długości około metra i NIC więcej :] no może dodatkowy wentyl na 3-5V ale to trzeba zrobić właściwie zawsze jeżeli się odkręca dysk od obudowy i jakoś tam mocuje - potrzebne są albo radiatory albo blok od WC albo delikatny nawiew

jeszcze raz 1 2 3 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki , dzieki - moze dzieki Wam moje uszy odpocza, zastosuje gumki od majtek bo innych nie ma i na nich powiesze HDD.

Ale troche sie dziwie obudowa za 300zl ( chiftec z poprzecznie montowanymi dyskami na szynach) a wystarczy wsadzic drugi dysk i obuwa burczy :( ( i nie tylko u mnie )

Jakiej najlepiej gumki uzyc ?

A warcajac do mego pyania - czy ktos moze slyszal jak te cudenka co podalem sprawuja sie w pracy ? czy sa dobre ?

EDIT

Wlasnie dzisiaj kupilem "gumke do majtek" szerokosci 2cm i zamontowalem na niej oba dyski twarde ( zamiast szyn plastikowych). Efekt zaskakujacy - buczenia brak , wibracji brak ( jak reka dotknie sie gory lub boku obudowy to nic sie nie wyczuwa) i cisza. Nawet chrobotowanie glowic jest o wiele cichrze i bardziej przyjemne dla ucha. 1zl za metr gumy i probem rozwiazany :)

Dziekuje wszystkim za rade i pomoc.

Jeszcze male pytanko - czy takie zamontowanie dyskow, gdzie nie sa sztywno przykrecone do obudowy nie bedzie powdowac wiekszego prawdopodobienstwa ich awarii spowodowanego mniej stabilnym przytwierdzeniem ?

Tak obserwujac to CHIEFTEC moglby troche pomyslec i zamiast tych fieletowych szyn plastikowych zastosowalby jakies szyny wykonane z gumy - koszt nieiwlki a pozytek byl by dobry.

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi