m40 Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 (edytowane) Zakupiłem kilka dni temu na Allegro Patrioty 2x1BG PC4000 i mam problem ze zweryfikowaniem czy są sprawne. Pamięć testuję na standardowych ustawieniach 245MHz 3-4-4-8-2T. Gdy testowałem Programem Mem test (uruchomoine dwie kopie programu... tak Mem test kazał) po pewnym czasie pojawiły mi się następujące komunikaty: Przy wpisanych takich samych wartościach MB do testowania po pewnym czasie też dawał takie komunikaty. Natomiast w programie S&M 1.81 zawsze wywalało mi błąd na trzecim cyklu testu RAMu. Co ciekawe Super PI test 32M przechodzi poprawnie kilka razy pod rząd, Stress Prime w teście LARGRE... stress RAM po 4 godzinach wszystko było ok, tak samo Gold Memory pod Dosem po 2 godzinach testów nie pokazywał błędów. Dumając co może być nie tak doszedłem do tego że tylko jedna z dwóch kości daje ten błąd w S&M w Mem teście jeszcze tego nie sprawdziłem za to Gold Memory chodziłe przez prawie 6 godzin na tej jednej kości i znowu nic nie wskazał. Dodam iż na 200MHz i timingach 2,5-4-4-7 wszystko jest OK nawet w S&M. Co mam robić z tym RAMem? NAPRAWIONE !!! Udało mi się dojść co jest nie tak. Obniżyłem prędkość procesora do standardowej i ustawiłem pamięć na 200MHz. Zwiększając HTT co 10MHz sprawdzałem w programie S&M wspomniany wyżej test. Okazało się że doszedłem do 250MHz 3-4-4-8 i wszystko było ok, tylko procesor pracował z obniżonym taktowniem. Porównałem tylko alphy z tymi gdy wywalało test i po chwili znalazł się winowajca. Był to parametr "WRITE TO READ DELAY TIME" wystarczyło go przestawić na "2" i wszystko chodzi rock stabilnie... no w 3DMarku 05 jest strata 25 punktów, ale to się da odrobić ;) Edytowane 23 Października 2006 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...