koleszka Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Łączyłem w sieć kuzynowi, kompletnemu laikowi (ja nie lepszy ;) ) w sieć dwa komputery. Na jednym internet działa bez problemu, na drugim nie. Sytuacja wygląda tak: Jest sobie router Pentagram Cerberus ADSL Lite i 2 PC: 1 stojący obok routera podłączony oryginalnym kablem 2 stojący 20 m dalej, połączony robionym niekrosowanym kablem. I ten drugi nie działa :mur: Dlaczego? Konkretnie jest komunikat w systemie "kabel jest odłączony" a na routerze miga dioda. W sklepie coś sprzedawca wspomniał o zmianie parametrów, czy częstotliwości, bo to jest długi kabel (tak mi kuzyn przekazał). W instrukcji ani panelu nie znalazłem nic co by na to wskazywało. Pamiętam że kilka switchów w życiu uruchomiłem nawet na 80m kablach i długość nie stanowiła problemu. A tu? Gdzie leży błąd? Zauważyłem jeszcze, że kabel kupiony w sklepie ma zamienioną kolejność przewodów niebieskiego i zielonego, a oryginalny jest w stadardzie 568B (od lewej: b. pomar, pomar - b. ziel, nieb - b.nieb, ziel - b. brąz, brąz) a w tym kupionym zielony i niebieski jest zamieniony. Nie spotkałem się z takim łączeniem jak tym ze sklepu, więc czy jest ono prawidłowe? Mam nadzieję że nie zamotałem i ktoś rozwiąże tą zagadkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Jeżeli chodzi i odługość kabla to dla sieci ethernet za granicę uważa się 100m. Nie oznacza to, że w korzystnych warunkach nie przeslesz sygnalu na 110m na przyklad, ale 100 w normalnym srodowisku da sie spokojnie i nie trzeba nic zmieniac. Częstotliwość sygnału nie zależy od długości kabla tylko od prędkości transmisji. IMO kwestia jest tego kabla. Jak masz możliwość utnij to co zarobili i sam zaciśnij sobie końcówki według tia/eia 568b po obu stronach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...