Skocz do zawartości
bzykofm

Wymiana Wentyli W Mikro Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poproszono mnie o wyciszenie kompa. Klasyczny mikro atx - z jedną, pionowo ustawioną zatoką 5,25

Ma 2 wentyle, 80mm na cpu (asrock k7s41 gx + sempron 2200+ ) i 60mm w obudowie. Oba podpięte na molexy, więc kontrolery obrotów odpadają.Komp służy wyłącznie do pisania, słuchania muzy ,oglądania filmów i netu. Jeśli chodzi o procka to myślałem o Acticu TC, natomiast nie mam pojęcia jaki dać ( w miarę tani) wentyl do obudowy. Od razu zapytam, czy ktoś może polecić jakiś niedrogi a dobry i w miarę cichy zasilacz do mikro. Obecnie to jakis i-box (również suszarka).

Dzięki!!

Edytowane przez bzykofm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mikro i z doświadczenia wiem że .. potencjał wyciszania zależy od 1. sprzętu 2. środków które chcesz przeznaczyć ;) co się idealnie przekłada na normalne kompy :P

1. zasilacz

- wywal/wytnij grill od wentylatora

- zdejmij z niego połówkę obudowy

- podmień wentylator na coś cichego i podpiętego pod 5v z molexa

u mnie działa jak złoto, jako wentylator 80mm arctic fan pro, powietrze wylatuje chłodne idle/load

2. procek

- tu zależnie od obecnych temperatur, jak się uda, arctic fan3 @ 5v i powinno być wystarczająco cicho

3. obudowa - zasilacz powinien sobie poradzić z wentylacją,, 60mm leci do szuflady

4. zostaje dysk i grafika

o grafie nie piszesz więc pewnie pasywka

dysk połóż na folii bąblowanej na dole obudowy

Moja buda dodatkowo jest powyciszana gąbką akustyczną. W środku siedzi celeron 300, swap na PIII500 jak tylko poskładam mojego kompa. Działa jak złoto. Komputer jest BARDZO cichy. W nocy z metra ciężko go usłyszeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi