bzykofm Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Witam. Poproszono mnie o wyciszenie kompa. Klasyczny mikro atx - z jedną, pionowo ustawioną zatoką 5,25 Ma 2 wentyle, 80mm na cpu (asrock k7s41 gx + sempron 2200+ ) i 60mm w obudowie. Oba podpięte na molexy, więc kontrolery obrotów odpadają.Komp służy wyłącznie do pisania, słuchania muzy ,oglądania filmów i netu. Jeśli chodzi o procka to myślałem o Acticu TC, natomiast nie mam pojęcia jaki dać ( w miarę tani) wentyl do obudowy. Od razu zapytam, czy ktoś może polecić jakiś niedrogi a dobry i w miarę cichy zasilacz do mikro. Obecnie to jakis i-box (również suszarka). Dzięki!! Edytowane 30 Października 2006 przez bzykofm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 mam mikro i z doświadczenia wiem że .. potencjał wyciszania zależy od 1. sprzętu 2. środków które chcesz przeznaczyć ;) co się idealnie przekłada na normalne kompy :P 1. zasilacz - wywal/wytnij grill od wentylatora - zdejmij z niego połówkę obudowy - podmień wentylator na coś cichego i podpiętego pod 5v z molexa u mnie działa jak złoto, jako wentylator 80mm arctic fan pro, powietrze wylatuje chłodne idle/load 2. procek - tu zależnie od obecnych temperatur, jak się uda, arctic fan3 @ 5v i powinno być wystarczająco cicho 3. obudowa - zasilacz powinien sobie poradzić z wentylacją,, 60mm leci do szuflady 4. zostaje dysk i grafika o grafie nie piszesz więc pewnie pasywka dysk połóż na folii bąblowanej na dole obudowy Moja buda dodatkowo jest powyciszana gąbką akustyczną. W środku siedzi celeron 300, swap na PIII500 jak tylko poskładam mojego kompa. Działa jak złoto. Komputer jest BARDZO cichy. W nocy z metra ciężko go usłyszeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...