vojt Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Elixir Ddr2 512mb Pc800 Co to są za pamięci ? Proszę o wszystkie informacje na temat tych kości posiadaczy tych modułów. (lub linki do opisów) Dzięki. EDIT: Znalazłem specyfikację na stronce elixira. Jeśli ktoś posiada już te pamięci prosze o opinie i testy - najlepiej. EDIT: Widzę że jak na razie to jeszcze nikt nie ma tej pamięci, jutro odbieram tą pamięć więc napiszę co to za wynalazek. Edytowane 1 Listopada 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Z tego co wiem Elixiry sa popularne w USA, jednak w Polsce sie niezbyt przyjely...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) ELIXIR 2 x 512MB PC800 Wyglądają tak: Poszły na 920 MHz stabilnie,(bez podnoszenia napięcia) z timingami: 5-5-5-17 Specyfikacja w/g ELIXIR: DDR2-800 2.5ns @ CL-5 Power: 1.8V Kupiłem dwie takie (nieparowane - w hurtowniach mają, jak na razie, tylko single) w odstępie jednego dnia i co ciekawe za pierwszą zapłaciłem 235 zł. a za drugą: 207 zł. Trafiłem na pamięci z tej samej dostawy (54 i 56 tydzień) Edytowane 5 Listopada 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 spi1m = stabilne? taaaa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Wynik na miare Elixira - ledwo co 900MHz i 5-5-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) spi1m = stabilne? taaaa.... Dopiero na 930MHz wywala błąd. (bez podnoszenia napięcia) Prime ponad 2 godzinki - bez błędów.Nie miałem czasu jeszcze powalczyć z timingami więc do końca nie wiem jakie są możliwości. Stabilne także SPI 16M z timingami: 5-5-5-15 Edytowane 5 Listopada 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 vojt - zapuść im 32M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Daj im ok. 2.2V, puść SPI32M i wtedy pokaż co są w stanie osiągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 SPI 32M: Ciekawa sprawa z napięciami wystąpiła, w biosie mam napięcie pamięci ustawione na auto i gdy ustawiłem na 1,8V komp nie pokazał nawet posta - choć monitor był aktywny. Jak wróciłem na auto - wszystko wróciło do normy. Z timingami jeszcze lepiej - po akcji z napięciami zaczęła sypać błędami (memtest/spi) - nawet na 870 MHz przy timingach default (5-5-5-18). Jak przestawiłem na auto - idą na 920 MHz bez problemu na tych samych timingach (5-5-5-18 w/g cpu-z). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Ciekawa sprawa z napięciami wystąpiła, w biosie mam napięcie pamięci ustawione na auto i gdy ustawiłem na 1,8V komp nie pokazał nawet posta - choć monitor był aktywny. Jak wróciłem na auto - wszystko wróciło do normy. Z timingami jeszcze lepiej - po akcji z napięciami zaczęła sypać błędami (memtest/spi) - nawet na 870 MHz przy timingach default (5-5-5-18). Jak przestawiłem na auto - idą na 920 MHz bez problemu na tych samych timingach (5-5-5-18 w/g cpu-z). A jaka płyta? Bo w niektórych modelach AUTO wcale nie oznacza 1.8V. Dla przykładu w gigabyte Auto to 2.1V. A co do timingów, to zapewne wszystkie trzeba ustawić ręcznie a nie tylko pierwsze cztery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Jaka mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 W sygnaturce jest przecież: Asus P5B Deluxe. No właśnie - wiem że te napięcia na tej płycie są niejednokrotnie przekłamane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 A jakie dawales z biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 1,8V - i kupa, tylko nie wiem jakie sama płyta ustawiła jako AUTO - na stonie elixira nie widzę nic o timingach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 daj 2,5v :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Człowieku, daj im te 2.2V. Nic im się nie powinno stać. Z 2.5V bym nie ryzykował :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Ile te Elixiry mogą wytrzymać ? Jakie timingi można zastosować - jeśli już takie przerabiałeś to podpowiedz. Możliwości jest dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 daj im minimum 2,3v... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Daj im 2.2/2.3V, ustaw 4 pierwsze timingi na 4-4-4-12 i wtedy sprawdź ile zrobią. Wydajność na CL5 nie jest za wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) Sprawdzę, sprawdzę. Jakie napięcie jest podawane na pamięci jak jest ustawione AUTO dla pamięci na płycie P5B Deluxe ? Wnioskuję że jak ustawiłem 1,8V w biosie to było za małe napięcie i dlatego nawet post nie wystartował ? Edytowane 7 Listopada 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Bo tak było prawdopobnie. Daj im spokojnie 2,2 albo 2,3V i ustaw CL4 4-4-12 i jedz od 800MHz po kawałku do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Niestety 2,2V to samo, tzn. nie odpala nawet post. Nie wiem ile faktycznie mogą voltó wytrzymać te pamięci i dlatego mam obawy dawać więcej. Z ustawieniami: 2,2V - 4-4-4-12 - nie działają. Wyjmę chyba jedną i na jednej sprawdzę, w razie jakby poległa to zostanie zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPeder Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Witam Zwalczyles cos jeszcze z tymi pamieciami? Mam zamiar sobie takie kupic http://www.allegro.pl/item142211491_elixir...12mb_pc800.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Nie mam na razie czasu, cały czas chodzą na 900MHz (5-5-5-15) bez podnoszenia napięcia.Będzie czas w niedzielę (może) to na jednej kości sprawdzę na wyższym napięciu czy pójdą z niższymi timingami. Ostatni test na 2,15V nawet nie wstały. Ustawiam w bios-ie na 2,15V to nawet post nie pójdzie - i do końca nie wiem jakie jest faktycznie napięcie podawane na pamięci, coś mi nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Na nowym biosie do P5B Dlx (v804) pamięci jakby odżyły. Na dzień dobry ustawiłem pamięci jako 533 i timingi na 4-4-4-12 - o dziwo system się ładnie odpalił, SPI 16M: 9,15sec. CINEBENCH: 32,4sec. Stabilnie doszły do 750MHz bez podnoszenia napięcia. Podniosłem napięcie pamięci do 2 voltów i dalej pojechałem fsb na 380 (pamięci - 760MHz 4-4-4-12) Procek: 2,67GHz (1:1) EDIT: I stwierdzam że niższe timingi tym pamięciom nie służą, w tym wypadku, jakoś tak dziwnie system działa, nie umiem sprecyzować - dłużej foldery się otwierają np. Więc postanowiłem zluzować timingi (5-5-5-15), zszedłem trochę z napięcia z 2 V na 1,95 V i poleciałem fsb na 2,8 GHz. (800MHz dla pamięci) Porównywalnie: Pamięci: 750MHz (4-4-4-12) 2 volty SPI 1M: 21 sekund SPI 16M: 9 minut 01 sekund Pamięci: 800MHz (5-5-5-15) 1,95 volta. SPI 1M: 20 sekund SPI 16M: 8 minut 41 sekund Każde info na temat maksymalnych napięć dla tych elixirów mile widziane. Edytowane 20 Listopada 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...