Skocz do zawartości
vojt

Elixir Ddr2 512mb Pc800

Rekomendowane odpowiedzi

Elixir Ddr2 512mb Pc800

Co to są za pamięci ? Proszę o wszystkie informacje na temat tych kości posiadaczy tych modułów. (lub linki do opisów)

Dzięki.

EDIT:

Znalazłem specyfikację na stronce elixira.

Jeśli ktoś posiada już te pamięci prosze o opinie i testy - najlepiej.

EDIT:

Widzę że jak na razie to jeszcze nikt nie ma tej pamięci, jutro odbieram tą pamięć więc napiszę co to za wynalazek.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ELIXIR 2 x 512MB PC800

Wyglądają tak:

Dołączona grafika

Poszły na 920 MHz stabilnie,(bez podnoszenia napięcia) z timingami: 5-5-5-17

Dołączona grafika

Specyfikacja w/g ELIXIR: DDR2-800 2.5ns @ CL-5 Power: 1.8V

Dołączona grafika

Kupiłem dwie takie (nieparowane - w hurtowniach mają, jak na razie, tylko single) w odstępie jednego dnia i co ciekawe za pierwszą zapłaciłem 235 zł. a za drugą: 207 zł.

Trafiłem na pamięci z tej samej dostawy (54 i 56 tydzień)

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spi1m = stabilne? taaaa....

Dopiero na 930MHz wywala błąd. (bez podnoszenia napięcia) Prime ponad 2 godzinki - bez błędów.Nie miałem czasu jeszcze powalczyć z timingami więc do końca nie wiem jakie są możliwości.

Stabilne także SPI 16M z timingami: 5-5-5-15

Dołączona grafika

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPI 32M:

Dołączona grafika

Ciekawa sprawa z napięciami wystąpiła, w biosie mam napięcie pamięci ustawione na auto i gdy ustawiłem na 1,8V komp nie pokazał nawet posta - choć monitor był aktywny. Jak wróciłem na auto - wszystko wróciło do normy.

Z timingami jeszcze lepiej - po akcji z napięciami zaczęła sypać błędami (memtest/spi) - nawet na 870 MHz przy timingach default (5-5-5-18). Jak przestawiłem na auto - idą na 920 MHz bez problemu na tych samych timingach (5-5-5-18 w/g cpu-z).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa z napięciami wystąpiła, w biosie mam napięcie pamięci ustawione na auto i gdy ustawiłem na 1,8V komp nie pokazał nawet posta - choć monitor był aktywny. Jak wróciłem na auto - wszystko wróciło do normy.

Z timingami jeszcze lepiej - po akcji z napięciami zaczęła sypać błędami (memtest/spi) - nawet na 870 MHz przy timingach default (5-5-5-18). Jak przestawiłem na auto - idą na 920 MHz bez problemu na tych samych timingach (5-5-5-18 w/g cpu-z).

A jaka płyta? Bo w niektórych modelach AUTO wcale nie oznacza 1.8V. Dla przykładu w gigabyte Auto to 2.1V. A co do timingów, to zapewne wszystkie trzeba ustawić ręcznie a nie tylko pierwsze cztery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę, sprawdzę. Jakie napięcie jest podawane na pamięci jak jest ustawione AUTO dla pamięci na płycie P5B Deluxe ?

Wnioskuję że jak ustawiłem 1,8V w biosie to było za małe napięcie i dlatego nawet post nie wystartował ?

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety 2,2V to samo, tzn. nie odpala nawet post. Nie wiem ile faktycznie mogą voltó wytrzymać te pamięci i dlatego mam obawy dawać więcej.

Z ustawieniami: 2,2V - 4-4-4-12 - nie działają. Wyjmę chyba jedną i na jednej sprawdzę, w razie jakby poległa to zostanie zapas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam na razie czasu, cały czas chodzą na 900MHz (5-5-5-15) bez podnoszenia napięcia.Będzie czas w niedzielę (może) to na jednej kości sprawdzę na wyższym napięciu czy pójdą z niższymi timingami. Ostatni test na 2,15V nawet nie wstały. Ustawiam w bios-ie na 2,15V to nawet post nie pójdzie - i do końca nie wiem jakie jest faktycznie napięcie podawane na pamięci, coś mi nie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nowym biosie do P5B Dlx (v804) pamięci jakby odżyły. Na dzień dobry ustawiłem pamięci jako 533 i timingi na 4-4-4-12 - o dziwo system się ładnie odpalił, SPI 16M: 9,15sec. CINEBENCH: 32,4sec.

Stabilnie doszły do 750MHz bez podnoszenia napięcia.

Podniosłem napięcie pamięci do 2 voltów i dalej pojechałem fsb na 380 (pamięci - 760MHz 4-4-4-12) Procek: 2,67GHz (1:1)

EDIT:

I stwierdzam że niższe timingi tym pamięciom nie służą, w tym wypadku, jakoś tak dziwnie system działa, nie umiem sprecyzować - dłużej foldery się otwierają np. Więc postanowiłem zluzować timingi (5-5-5-15), zszedłem trochę z napięcia z 2 V na 1,95 V i poleciałem fsb na 2,8 GHz. (800MHz dla pamięci)

Porównywalnie:

Pamięci: 750MHz (4-4-4-12) 2 volty

SPI 1M: 21 sekund

SPI 16M: 9 minut 01 sekund

Pamięci: 800MHz (5-5-5-15) 1,95 volta.

SPI 1M: 20 sekund

SPI 16M: 8 minut 41 sekund

Każde info na temat maksymalnych napięć dla tych elixirów mile widziane.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi