Skocz do zawartości
Jarogniew

X2l - Mini Recenzja...

Rekomendowane odpowiedzi

2XL
low end z MCS

Zaraz po ukazaniu się pierwszych i informacji o planowanym wypuszczeniu serii low endowych bloków przez MCS. Postanowiłem zakupić bloczek na CPU. Po dłuższym oczekiwaniu w końcu dostałem paczkę z nowym blokiem. Muszę powiedzieć, że opakowanie, a raczej jego brak jest dla mnie sporym minusem. Blok został zapakowany w torebkę z folii bombelkową i torebkę z folii antystatycznej. Trochę to za mało jak dla mnie, przydałoby się, nawet szare tekturowe pudełko i lepsze zabezpieczenie samego bloku, gdyż może się trochę poobijać w transporcie.

Dołączona grafika

Razem z blokiem dostajemy zestaw montażowy:

Dołączona grafika

Sam spód bloku został wykonany z chromowanej miedzi. Rozkręcając bloczek ujrzymy popularną konstrukcję - piny. Zostały one ułożone w kole o średnicy 22mm. Piny mają ~3mm wysokości i 1mm bok, kanały pomiędzy nimi również mają 1mm. Całość prezentuje się tak:

Spód

Dołączona grafika

Piny

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Top bloku został wykonany z anodyzowanego na czarno aluminium. Bardzo ciekawie zostało to wykonane, trochę przypomina mi top bloku Apogee. Prezentuje się to tak:

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika

Multizapinka przykrywa praktycznia cały top, została pomalowana proszkowo na czarno przez co idealnie zlewa się z topem.

Ogólny rzut na blok:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Bloczek zamontowany na MOBO za dnia:

Dołączona grafika

i nocą:

Dołączona grafika

TEST

Jako, że test i wyniki są takie same jak w mojej recenzji F2S rev3, daję je jako spoiler :wink: kto chcę niech ogląda, reszta czyta dalej...

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Role grzałki pełnił x2 3800+ .

WC – Laing DCC, CPU, GPU, NB, Mosfety, chłodnica COOLTEK DUAL + 2Fandery @12V

Pasta CLP,

Temperatura CPU spisana ze SpeedFan'a.
Temperatura wody i otoczenia – cyfrowy termometr - dokładnosć (ponoć) 0,01*C.

IDLE – 30minut pracy w systemie (Firefox, Foobar i pare innych).
STRESS – 30minut obciążenia ORTHOS'em + Firefox, Foobar i pare innych.

Żeby nie pokazywać samych temperatur, które tak naprawdę nie pokażą jak się spisuje bloczek względem konkurencji, zamieszczam również wyniki moich testów X2L i Storma.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wrażenia

Jak pokazały testy jest również wydajny. Jak na bloczek low endowy został bardzo fajnie wykonany, jego konstrukcja - talarek miedzi + aluminiowy top czynią go bardzo lekkim. Design X2L trafia do mnie idealnie, może dlatego, że lubię bloczki z nieprzezroczystym topem tak samo jak czarny kolor. Niestety nie jest tak różowo, mam też kilka negatywnych wrażeń. Lekko rozczarowało mnie opakowanie, czyli jak wspomniałem wcześniej jego brak. Kolejną rzeczą do której można się przyczepić są rysy, które jak informuje producent - powstały podczas usuwania wiórów. Trochę nieestetycznie to wygląda, jednak pamiętać trzeba, że jest to low endowa produkcja. Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi