Skocz do zawartości
DziubekR1

Jak Zamienic Kierunek Obrotu Wentylatora ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys, dawno temu zrobilem w budzie 3 dziury na wentyle 92mm. Z tylu pod zasilka, na gorze i z przodu (wciagajacy). Kupilem tez odrazu jakies Sunony 92mm, ale okazaly sie za glosne i chyba z rok dziury byly puste :) Ostatnio znalazlem nareszcie swietny wentyl 92mm, wydajny i cichy ( http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+9 ). Zamontowalem go z tylu i na gorze jako wyciagajace. Spisaly sie swietnie, naraszcie cisza i nie ma drgan (gumowe "zawieszenie"). Tylko ich specyficzna konstrukcja nie pozwala mi na zamontowanie go z przodu jako wciagajacego powietrze do budy.

W takiej sytuacji chyba jedynym rozwiazaniem byla by zamiana kierunku obrotu wentyla. I tu sie pojawia moje pytanie, czy da sie to zrobic oraz jesli sie da, to czy da to taki efekt jaki oczekuje, czyli ze bedzie normalnie wiac, tylko ze w druga strone.

Z gory dzieki za pomoc.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys, dawno temu zrobilem w budzie 3 dziury na wentyle 92mm. Z tylu pod zasilka, na gorze i z przodu (wciagajacy). Kupilem tez odrazu jakies Sunony 92mm, ale okazaly sie za glosne i chyba z rok dziury byly puste :) Ostatnio znalazlem nareszcie swietny wentyl 92mm, wydajny i cichy ( http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+9 ). Zamontowalem go z tylu i na gorze jako wyciagajace. Spisaly sie swietnie, naraszcie cisza i nie ma drgan (gumowe "zawieszenie"). Tylko ich specyficzna konstrukcja nie pozwala mi na zamontowanie go z przodu jako wciagajacego powietrze do budy.

W takiej sytuacji chyba jedynym rozwiazaniem byla by zamiana kierunku obrotu wentyla. I tu sie pojawia moje pytanie, czy da sie to zrobic oraz jesli sie da, to czy da to taki efekt jaki oczekuje, czyli ze bedzie normalnie wiac, tylko ze w druga strone.

Z gory dzieki za pomoc.

głupie pytanie, oczywiścieże się nie da, wentylatory komputerowe mają silniki na prąd stały

daj jakieś zdjęcia tego wiatraka, może się wymyśli coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupie pytanie, oczywiścieże się nie da, wentylatory komputerowe mają silniki na prąd stały

daj jakieś zdjęcia tego wiatraka, może się wymyśli coś innego

Widzisz, nie kazdy jest takim specem. Co do zjecia, to przeciez jest w linku, ktory podalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory, nie zauważyłem

wobec tego można zrobić cos takiego:

kratkę z wirnikem można uczepić od obudowy i w miejscu, gdzie jest gumowy kołeczek dać kolek dystansujący np. taki jak do płyt głównych, czy chłodnic:

http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1315

kołeczek przykrecamy nakrętką do wiatraczka, a potem śróbką do otworów w obudowie. Proste.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msn : to, że to jest silnik na prąd stały nie znaczy że po zamianie biegunów nie zacznie się kręcić w drugą stronę, gdyby to był silnik komutatorowy to zacznie się kręcić w drugą stronę, niestety to silnik na komutator elektroniczny więc różnie może się zachować, ale raczej nie powinien się zepsuć jak zamienisz bieguny, poza tym Dzidaziom ma rację, od nie będzie prawie w ogóle wiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSN

Hmm, chyba kumam o co tu come on. Czyli ta plastikowa podstawke wogole wywalam, obracam wentyl z ta kratka ochronna na druga strone i przykrecam do obudowy na tych dystansach ?? Tylko wlasnie jest tak mam zrobic, to pojawia sie problem taki, ze wtedy ten wentyl przestaje byc na gumowych nozkach, a wiec pojawia sie znowu problem drgan, a wlasnie dlatego ten wentyl mi sie spodobal, ze prawie ich nie ma dzieki tym nozkom :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSN

Hmm, chyba kumam o co tu come on. Czyli ta plastikowa podstawke wogole wywalam, obracam wentyl z ta kratka ochronna na druga strone i przykrecam do obudowy na tych dystansach ?? Tylko wlasnie jest tak mam zrobic, to pojawia sie problem taki, ze wtedy ten wentyl przestaje byc na gumowych nozkach, a wiec pojawia sie znowu problem drgan, a wlasnie dlatego ten wentyl mi sie spodobal, ze prawie ich nie ma dzieki tym nozkom :/

Możesz dać na gwint między budą, a dystansem filcowe albo gumowe podkładki, powinny pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi