Skocz do zawartości
bbc20000

Karta dzwiekow Hercules w porownaniu do SoundBlaster Live!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Herculesa Fortissimo III 7.1 przeszlo prawie miesiac. Pomyslalem ze nie potrzebuje wersji 7.1 bo mam tylko 5.1 zestaw glosnikow i moge zaoszczedzic pare groszy. Wymienilem Herculesa na SoundBlaster Live! 5.1 ktory byl tanszy. Przyszlem do domu, zainstalowalem karte dzwiekowa i sterowniki. Zaczalem grac w pare gierek, sluchac muzyki etc. Nie moglem uwiezyc jaki slaby dzwiek wytwarzal SB Live!. Moje odczucie jest takie ze SB Live! to nie wiele sie rozni od zintegrowanego dzwieku na plycie glownej. Hercules wytwarza bardziej czysty dzwiek i surround dzwiek jest bardziej przestrzenny. Nawet dla tak nie wprawionego ucha jak moje roznica jest poprostu kolosalna. Nie mowie juz o problemach SB Live z moga MOBO z VIA KT333. Od samego poczatku jak sluchalem MP3 to slyszalem trzaski. Zainstalowalem patch ktory byl dostepny na ABITa stronie aby zkorygowac ten problem ale nadal wydawalo mi sie ze dzwiek nadal nie jest taki jak powinnien byc. Takze oprogramowanie HERCULESA wydaje mi sie byc bardziej proste w obsludze i ktore daje wiecej opcji w porownaniu do SB LIVE! Takze odrazu poszlem oddac SB i wzialem z powrotem HERCULESa. Mysle ze jesli masz zamiar kupowac karte dzwiekowa to powinnienes dobrze sie przypatrzyc produktom HERCULESa. Jesli chodzi o ich karty dzwiekowe to moge tylko powiedziec ze sa super!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku ty sam chyba nei wiesz co mowisz. Jak moze porownywac SB live z dzwiekim na plycie. I jak dla ciebie obsluga Sb live jest skomplikowana to nie dziwie sie ze nie udalo ci sie skonfigurawac karty tak aby dziala poprawnie. Widocznie twoja plyta zle obsluguje sb bo u mnie dzwiek jest bardz dobry i nie mialem z nia zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zgadzam z mezi ja mam sb live 5.1 i nawet super chodizl na pentium 133 i 64 ramu bez problemu a dzwiek jest super !!!

wedlug mnie niema zadnej dzwiekowej zintegrowanej n aplycie lepszej od sb live i tak bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zgadzam z mezi ja mam sb live 5.1 i nawet super chodizl na pentium 133 i 64 ramu bez problemu a dzwiek jest super !!!

wedlug mnie niema zadnej dzwiekowej zintegrowanej n aplycie lepszej od sb live i tak bedzie :)

Jak według Ciebie Soundstorm jest słabszy od SBlive to widać że sie znasz na dzwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisas :)

Mezi, Dopalacz - wam chyba slon na ucho nadepnal :wink:

Jesli chodzi o jakosc dzwieku to Hercules przewyzsza SBLive o DWIE glowy. I nie tylko Hercules, najprostsza Yamaha ma duzo klarowniejszy dzwiek o wiekszej dynamice i mniejszym odstepie sygnal-szum.

Nie mowiac juz o Soundstormie zintegrowanym na plytach EPoX-a, to jest dla serii SB poziom nie do osiagniecia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o jakosc dzwieku to Hercules przewyzsza SBLive o DWIE glowy. I nie tylko Hercules, najprostsza Yamaha ma duzo klarowniejszy dzwiek o wiekszej dynamice i mniejszym odstepie sygnal-szum.

Nie mowiac juz o Soundstormie zintegrowanym na plytach EPoX-a, to jest dla serii SB poziom nie do osiagniecia :P

nie przesdaj sb live nie jest znowu taki zly. Poprostu na niektorych plytach nie chce poprwanie chodzic ale jak sie uda ominac ten problem to dzwiek jest naprwde bardzo dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzam, nie jestem ogrodnikiem :)

Mam w domu SBLive. Do niedawna (zanim nie zmienilem plyty na 8RDA+) jechalem na nim wiec wiem jak gra.

Jest niezly... ale np. w porownaniu z SB128 PCI, ktorego u mnie zastapil :wink: Od razu zauwazylem czystszy dzwiek i lepsza separacje kanalow.

Ale po zmianie mobo, jak uslyszalem dzwiek SoundStorma, to o swoim starym SBLive zapomnialem w ciagu sekundy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam na mysli Soud Blastera LIve 5.1 !

a najprostrza yamaha niejest lepsza od sb wiem cos o tym bo mialem przed

livem forte media yamahy dobra byla to fakt ale napewno nie lepsze !!!!

a do takiej karty to przydalyby sie dobre glosniczki a nie jakies tam za 40,-

!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku ty sam chyba nei wiesz co mowisz. Jak moze porownywac SB live z dzwiekim na plycie. I jak dla ciebie obsluga Sb live jest skomplikowana to nie dziwie sie ze nie udalo ci sie skonfigurawac karty tak aby dziala poprawnie. Widocznie twoja plyta zle obsluguje sb bo u mnie dzwiek jest bardz dobry  i nie mialem z nia zadnych problemow.

Mysle ze sie zle wyrazilem. :oops: Nie ma porownania pomiedzy SB LIVE! a zintegrowanym dzwiekiem. Ja tylko chcialem powiedziec ze wedlog mnie jest spora roznica w jakosci dzwieku pomiedzy SB LIVE! a HERCULESem. Szczegolnie w zestawieniu 5.1 glosnikow HERCULES wytwarza bardziej przestrzenny dzwiek niz SB LIVE!. Mysle ze teraz nie bardzo sie oplaca kupowac SB LIVE! poniewaz HERCULES jest w prawie tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...