Arqshjr Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam! Opisze nietypowy problem, z którym niestety po 2 dniach poszukiwań w necie nie znalazłem. Po wystartowaniu systemu po około 5 minutach wykorzystanie procesora wzrasta do 20% z czego prawie całość zabiera proces explorer.exe Po 3 minutach wykorzystanie to jest już około 60% i chcąc nie chcąc musi nastąpić restart. Nie jest to wygodne i chciałbym to jakoś rozwiązać. Skanowałem antywirusem, adaware, spybootem, a-squaredfree, podmieniłem z płyty windowsa plik explorer.exe, po sprawdzeniu programem process Explorer odkryłem iż procesożernym plikiem jest ntddll.dll podmiana z płyty również nie pomogła. Usunołem wpis w rejestrze, który mogł powodować odtworzenie uszkodzonego pliku z filmem, przełączyłem podgląd folderów na klasyczny i niestety dobre rady sie wyczerpały. Ps. Proszę nie pisać, że najlepiej przeinstalować system. Dodatkowo zamieszczam log z hijackthis: Logfile of HijackThis v1.99.1 Scan saved at 11:36:18, on 2006-11-18 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180) Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.EXE C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexStoreSvr.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe C:\Program Files\Opera\Opera.exe C:\Documents and Settings\User\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O4 - HKLM\..\Run: [soundMan] SOUNDMAN.EXE O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLIStart.exe" O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033 O4 - HKLM\..\Run: [{0228e555-4f9c-4e35-a3ec-b109a192b4c2}] C:\Program Files\Google\Gmail Notifier\gnotify.exe O4 - HKLM\..\Run: [Picasa Media Detector] C:\Program Files\Picasa2\PicasaMediaDetector.exe O4 - HKCU\..\Run: [AtiTrayTools] "C:\Program Files\Ray Adams\ATI Tray Tools\atitray.exe" O4 - HKCU\..\Run: [bgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe" O4 - Startup: OpenOffice.org 2.0.3.lnk = C:\Program Files\OpenOffice.org 2.0.3\program\quickstart.exe O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe O23 - Service: NBService - Nero AG - C:\Program Files\Nero\Nero 7\Nero BackItUp\NBService.exe Prosze o rady i wskazówki do których chętnie się zastosuje :) Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje, że w dobrym miejscu zamieściłem Problem. Kończąc tego posta mam już wykorzystanie procesora rzędu 70% więc restart :D Acha jeszcze wykorzystanie pamięci przez explorer.exe jest 22.8 K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Przerobiles juz jak rozumiem ->Start->Uruchom->REGSVR32 /U SHMEDIA.DLL Zamknij porty przy pomocy wwdc.exe Wklej tez moze log z silent runners + log z gmera z zakladki rootkit. Edytowane 18 Listopada 2006 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arqshjr Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Przepraszam za zamieszanie ale nikt sie tego nie spodziewal problem jak sie niespodziewanie pojawil tak rownie niespodziewanie zniknol a jak? Nie mam pojecia ale wszystkiemu był chyba winien port USB na płycie głównej . Nagle pojawił mi się komunikat o bezpiecznym usuwaniu sprzętu i informacja, że to urządzenie może działać szybciej itd chodziło tu o USB :mur: Na 99% była to tego wina bo po tym komunikacie już od godzinki system działa jak nowy :blink: :D Cieszy mnie obecność duchów bo problemy się same pojawiaja i same naprawiają :lol: Ps. pod port USB miałem podpięty przedłużacz USB i huba pod którego nic nie miałem podpiętego. Czary mary :D A poważnie to chyba winy płytki głównej, która już raz była naprawiana (Wymiana 1 kondensatora) Edytowane 18 Listopada 2006 przez Arqshjr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...