Skocz do zawartości
Arqshjr

Problem Z Użyciem Procesora Przez Explorer.exe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Opisze nietypowy problem, z którym niestety po 2 dniach poszukiwań w necie nie znalazłem.

Po wystartowaniu systemu po około 5 minutach wykorzystanie procesora wzrasta do 20% z czego prawie całość zabiera proces explorer.exe Po 3 minutach wykorzystanie to jest już około 60% i chcąc nie chcąc musi nastąpić restart. Nie jest to wygodne i chciałbym to jakoś rozwiązać. Skanowałem antywirusem, adaware, spybootem, a-squaredfree, podmieniłem z płyty windowsa plik explorer.exe, po sprawdzeniu programem process Explorer odkryłem iż procesożernym plikiem jest ntddll.dll podmiana z płyty również nie pomogła. Usunołem wpis w rejestrze, który mogł powodować odtworzenie uszkodzonego pliku z filmem, przełączyłem podgląd folderów na klasyczny i niestety dobre rady sie wyczerpały. Ps. Proszę nie pisać, że najlepiej przeinstalować system. Dodatkowo zamieszczam log z hijackthis:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 11:36:18, on 2006-11-18

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.EXE

C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe

C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexStoreSvr.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe

C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\Opera\Opera.exe

C:\Documents and Settings\User\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [soundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLIStart.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033

O4 - HKLM\..\Run: [{0228e555-4f9c-4e35-a3ec-b109a192b4c2}] C:\Program Files\Google\Gmail Notifier\gnotify.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Picasa Media Detector] C:\Program Files\Picasa2\PicasaMediaDetector.exe

O4 - HKCU\..\Run: [AtiTrayTools] "C:\Program Files\Ray Adams\ATI Tray Tools\atitray.exe"

O4 - HKCU\..\Run: [bgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe"

O4 - Startup: OpenOffice.org 2.0.3.lnk = C:\Program Files\OpenOffice.org 2.0.3\program\quickstart.exe

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

O23 - Service: NBService - Nero AG - C:\Program Files\Nero\Nero 7\Nero BackItUp\NBService.exe

Prosze o rady i wskazówki do których chętnie się zastosuje :) Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje, że w dobrym miejscu zamieściłem Problem. Kończąc tego posta mam już wykorzystanie procesora rzędu 70% więc restart :D Acha jeszcze wykorzystanie pamięci przez explorer.exe jest 22.8 K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za zamieszanie ale nikt sie tego nie spodziewal problem jak sie niespodziewanie pojawil tak rownie niespodziewanie zniknol a jak? Nie mam pojecia ale wszystkiemu był chyba winien port USB na płycie głównej . Nagle pojawił mi się komunikat o bezpiecznym usuwaniu sprzętu i informacja, że to urządzenie może działać szybciej itd chodziło tu o USB :mur: Na 99% była to tego wina bo po tym komunikacie już od godzinki system działa jak nowy :blink: :D Cieszy mnie obecność duchów bo problemy się same pojawiaja i same naprawiają :lol:

Ps. pod port USB miałem podpięty przedłużacz USB i huba pod którego nic nie miałem podpiętego. Czary mary :D A poważnie to chyba winy płytki głównej, która już raz była naprawiana (Wymiana 1 kondensatora)

Edytowane przez Arqshjr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi