Evil One Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Pomóżcie mi z tym problemem, bo już nie mogę ... Postanowiłem dokupić do lapka dodatkową pamiątkę SODIMM 128MB SDRAM PC100 Micro Technology CL2. Wybrałem takie pamiątki z tego względu, że mam już jedną kostkę Transcend na kościach Micro Technology właśnie PC100 128MB CL2. Włożyłem pamiątki do lapka, zadowolony, a tu wielka qpa ... system nie chce wstać, krzyżują się pliki na dysku, komunikat biosu na starcie ma kilka znaków zakrzaczonych. Wniosek zwalone pamiątki kupiłem! Ale jadę dalej ... zapuściłem MemTest86 tylko na starej kości i po godzinie wszystko OK. Przełożyłem do drugiego slotu, znów zapuściłem - przechodzi bez błędów! Więc sloty są chyba OK. Dołożyłem nowe kości (łącznie 256MB) - zapuszczam MemTesta i przechodzi, po godzinie 0błędów!! Odpaliłem teraz Windows'a i uruchomił się (nieco dłużej niż na 128MB!!), ale wskaźnik myszy się chaczy, dysk ciągle coś czyta, po czym po chwili wszystko wisi. Nie mam już siły. Najgorsze jest to, że ten denny notebook nie ma w biosie opcji zmiany parametrów CL dla pamięci, więc nie mogę zmienić na np.3 / Wg. Everesta te pamiątki pracują jako PC100 i PC124?, przy czym na PC100 pracują z opóźnieniami 2-2-2-5! A moje stare chyba 2-2-2-6. Co jest grane. Pamięci przechodzą test [może memTest się nie nadaje do testowania pamięci?], sloty dobre ... Czy po dołożeniu pamięci trzeba przeinstalować Windows? W desktopie nie trzeba, może o czymś nie wiem? Please help! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...