Nessay Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Cześć. Ucze sie podkręcać :) Podkręcam w biosie mojego athlonka 1.6 ale mam problem. Standoardowo FSB mam na 133 ustawilem na 145 i mialem athlona 1.8 ale komp sie nie chciał włączyć. Obniżyłem na 141 i mialem Athlona 1.7 i chodził spoko. ale po 10 minutach grania był pisk z głośnikow i zawiecha. Temperatura procka 55 stopni podczas ostrej gry. w bioseie ustawione ze procek ma sie wyłączyć jak osiągnie temperature 75 stopni. Co radzicie zrobić żeby Procek wytrzymał te 1.7 a najlepiej 1.8 ;) Vcore mam na 1,85V Podajcie swoja konfiguracje moze źle coś ustawiam?? Bo dlaczego jest ta zawiecha??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Podstawowa rada: lepsze chłodzenie. Twój procesor się przegrzewa. Poza tym nie wiem dlaczego tak od razu pogoniłeś napięcie na 1,85V (to jest główna przyczyna tego że się przegrzewa). Na 1,7GHz to powinien pojść z napięciem podniesionym góra o 0,05V. 1,85 to już ostatecznosć, jak będziesz chciał z niego zrobić rakietę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody_maniak Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 1600+ kreca nawet na 1900+ , ale musisz chłodzenie poprawić , napięcie 1,85V jest spox, wyzszego FSB moze ci grafika albo pamiatki nie wytzymuja ewentualnie inna karta rozszezen, sproboj mnoznikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Moj chodzi spokojnie nawet na xp 1900+ ale pamieci za slabe i to wlasnie moze byc problemem u Ciebie. Jakiej masz firmy te DDR-y? bo temp jaka masz podczas "ostrej gry" powinno spokojnie wytrzymac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Mam 512 ddr ale to Noname :) Tz żade firmowki. Czyli co robić? Jedni mowia ze za wysoka temp. Inni ze spoko to co jest nie tak? Już mam mętlik w głowie :) Pamięci zmienic na Major albo Kingstone? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 i trzeba najlepiej usunac blokade mnoznika... wtedy bedziesz mial wieksze mozliwosci regulacji .... poprzez naprzyklad zmniejszenie mnoznika a zwiekszenie fsb i na odwrot :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Sprobuj jeszcze puscic pamiec asynchronicznie czyli na 100 Mhz proc na 133 Mhz i krec magistrala. Wtedy zobaczysz na ile stabilnie pojdzie twoj proc i czy sie oplaca wymianiac pamieci lub bawic sie w odblokowanie mnoznika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Cytat Cześć. Ucze sie podkręcać :) Podkręcam w biosie mojego athlonka 1.6 ale mam problem. Standoardowo FSB mam na 133 ustawilem na 145 i mialem athlona 1.8 ale komp sie nie chciał włączyć. Obniżyłem na 141 i mialem Athlona 1.7 i chodził spoko. ale po 10 minutach grania był pisk z głośnikow i zawiecha. Temperatura procka 55 stopni podczas ostrej gry. w bioseie ustawione ze procek ma sie wyłączyć jak osiągnie temperature 75 stopni. Co radzicie zrobić żeby Procek wytrzymał te 1.7 a najlepiej 1.8 ;) Vcore mam na 1,85V Podajcie swoja konfiguracje moze źle coś ustawiam?? Bo dlaczego jest ta zawiecha??? Mowa oa Athlonie 1600+ czy 1600Mhz ??? Bo jak 1600 Mhz to jest to poprostu Athlon 1900+ (zawsze mi sie to myli i moglem walnac gafe :P ) i on sie cienko podkreca, szczegolnie jak trafiles na slaba wersje. Ale powinno pomoc chlodzenie lepsze (sciagnij chociaz obudowe aby uzyskac lepsza cyrkulacje powietrza) i powinno pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...