en0x Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Mam pytanie odnosnie tego jak powinny byc podlaczone kable od zasilacza. Na moim mobo mam 8pin i 24pin wtyki ktore jak to wiadomo odpowiadaja za 12V. I teraz pytanie na 8pin wtyku mam zaslepke ktora mi zaslania 4 wtyki i 4 sa tylko dostepne. Powinienem sciagnac ta zaslepke i w jej miesce dac 8pin czy dalej trzymac sie 4pinowego wtyku. Tak samo pytanie doczyczy 24pinowego wtyku. Narazie uzywam 24pin ale niektorzy mnowia ze maja wpiete tylko 20pin w 24pinowy wtyk. Tak ze sie sam juz zakrecilem i nie wiem o co biega. Jedni mowia zeby uzywac 8pin i 24pin drudzy 4pin i 20pin.... Moze ktos mi powie o co tu tak naprawde chodzi? Specyfikacja komputera w mojej sygnaturce. Edytowane 22 Listopada 2006 przez en0x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 najlepiej uzywac 24 pin atx + 8 pin 1tx 12v, pod warunkiem oczywiscie, ze zasilacz posiada takie wtyki. zeby komputer normalnie poszedl potrzebujesz minimum atx 20 pin + atx 12v 4 pin, ale dodatkowe wtyki daja stabilniejsze napiecia na podzespolach i nie obciazaja tak bardzo pojedynczych przewodow, sciezek i elementow na plycie. jesli twoj zasilacz ma 8 pin atx 12v, to podlaczaj, ale jesli ma 4 pin, i dla kolejnych 4 trzeba by kupic nowy zasilacz to sie nie oplaca. (oczywiscie zakladam, ze masz porzadny markowy zasilacz, bo badziew typu tracer/codegen itp. to trzeba wymieniac jak najszybciej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...