Skocz do zawartości
en0x

24pin Vs 20pin I 4pin Vs 8pin Atx12v

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie tego jak powinny byc podlaczone kable od zasilacza. Na moim mobo mam 8pin i 24pin wtyki ktore jak to wiadomo odpowiadaja za 12V. I teraz pytanie na 8pin wtyku mam zaslepke ktora mi zaslania 4 wtyki i 4 sa tylko dostepne. Powinienem sciagnac ta zaslepke i w jej miesce dac 8pin czy dalej trzymac sie 4pinowego wtyku. Tak samo pytanie doczyczy 24pinowego wtyku. Narazie uzywam 24pin ale niektorzy mnowia ze maja wpiete tylko 20pin w 24pinowy wtyk. Tak ze sie sam juz zakrecilem i nie wiem o co biega. Jedni mowia zeby uzywac 8pin i 24pin drudzy 4pin i 20pin.... Moze ktos mi powie o co tu tak naprawde chodzi?

Specyfikacja komputera w mojej sygnaturce.

Edytowane przez en0x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej uzywac 24 pin atx + 8 pin 1tx 12v, pod warunkiem oczywiscie, ze zasilacz posiada takie wtyki.

zeby komputer normalnie poszedl potrzebujesz minimum atx 20 pin + atx 12v 4 pin,

ale dodatkowe wtyki daja stabilniejsze napiecia na podzespolach i nie obciazaja tak bardzo pojedynczych przewodow, sciezek i elementow na plycie.

jesli twoj zasilacz ma 8 pin atx 12v, to podlaczaj, ale jesli ma 4 pin, i dla kolejnych 4 trzeba by kupic nowy zasilacz to sie nie oplaca.

(oczywiscie zakladam, ze masz porzadny markowy zasilacz, bo badziew typu tracer/codegen itp. to trzeba wymieniac jak najszybciej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi