Skocz do zawartości
Gość MaRuH

Monitor Lcd 17' Do 800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić sobie monitor LCD 17' do 800zł jak będzie potrzeba to mogę jeszcze te 50zł wytargać :) Monitor ma być do wszystkiego, net, filmy, nie jestem maniakiem gier komputerowych ale lubię sobie popykać w nowości więc dobrze by było jakby gierki jakoś wyglądały, wiem że za 800zł to nie kupie super monitora, ale chce kupić najlepszy monitor do 800/850zł :) , a i słyszałem że matryce TN są złe czy coś wiec z jaką brać monitor???.

Aha w szkole u nas mają w pracowni inf. samsungi 710N dobre one są??? na komputroniku stoją po 739zł :)

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://skapiec.pl/

Benq FP91G+

BenQ FP91GX

BenQ FP93G

popatrz na te monitory moze Ci ktorys przypadnie do gustu, ktos sie jeszcze wypowie ktory z nich jest najlepszy, bo wiem ze kilak osob z forum bralo te benqi tylko nie wiem dokladnie ktore, poszukaj moze :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad tym monitorkiem http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29727 kosztuje 739zł, jestem w stanie już go zamówić, tylko niech ktoś mi napisze czy jest on dobry???.

I mam jeszcze takie pytanie czy obraz bedzie lepszy jak podłończe monitorek przez cyfrowe złącze DVI czy na analogowym jest lepszy?.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten monitor jest dobry tylko, że to 17. naprawde warto dopłacić te 50zł na 19, bardzo źle się pracuje na 17 w rozdzielczości 1280x1024, czcionki są ewidentnie za małe, niby mozesz zwiekszyc ale to znowu dziwnie wyglada, a nienatywne rozdzielczosci na lcd = porażka.

pamietaj ze komputronik ma ceny zawyzone ceny, wiec nizszych cen poszukuj na skapiec.pl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem ze komputronik ma drogo, nie zamierzam w nim kupić monitora to był tylko taki przykładowy link, ale czy kupie dobrą 19'' za te 800/850zł ??? nastawiałem się głównie na 17' bo 19' za tą kase to chyba cienkie są nie wiem nie znam sie :)

EDIT:

OK zamówiłem sobie BENQ 19" LCD FP91G+ myślę że to dobra decyzja, dzieki za odp mlodass. :)

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietaj ze komputronik ma ceny zawyzone ceny, wiec nizszych cen poszukuj na skapiec.pl ;)

Skapiec.pl jedynie klasyfikuje dany produkt od najniższej ceny... wybór najniższej ceny często bywa zgubny. To od zaufania do sklepu zależy czy kupimy dany produkt. Radzę poszukać opinii o internetowych sklepach zanim zdecydujemy się na zakup.

850zł -- BenQ FP93G 19"

Edytowane przez Galago

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum :-P

Sory, że się podepne pod temat ale chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku.

Więc ja mam na monitorek LCD koło 700zł. Myśle, że będzie to 17" bo lepiej kupić dobrą 17" niż słabą 19". Myśle, że najlepszym wyborem jest BenQ FP73G za 730zł

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=3689

Co o tym sądzicie?

Tylko nie piszcie mi "lepiej dozbieraj 200zł do monitora 19"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś już pewny, że ten monitor kupujesz? A wiesz jak wygląda serwis i gwaracja Benq? Dają jakąś gware na zero martwych pikseli czy jest standardowo tak zgodnie z normą ISO? Ten monitor jest drugiej klasy chyba, nie?

Ja się jeszcze zastanawiam. Czekam na jakieś wypowiedzi jeszcze czy to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym?

Może ktoś na forum ma ten monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj ten temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216651 jest on wprawdzie o wersji 19' calowej ale od 17' praktycznie poza wielkością niczym się nie różni tu masz jeszcze test 17' http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1859-9

Od siebie dodam że posiadam tego benq'a 19' i dla mnie jak na monitor lcd za 800zł to wypas.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wezmę tego benka 17". Zastanawiałem się czy może warto dopłacić do 19" ale z testu na egieldzie wynika, że FP93G 19" jest gorszy od FP73G 17".

Myśle, że FP73G to chyba najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Chyba, że ktoś ma jakąś inną propozycję?

Jak jest z tą rozdzielczością na LCD? Skalowana rozdzielczość jest dużo gorsza od natywnej? Jak wygląda skalowanie w tym konkretnym modelu, może ktoś napisać kto ma benq FP93G lub FP73G?

Ma ktoś na forum FP73G?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak 17" LCD benq (fp731) męczył mi wzrok, bo przy 1280x1024 musiałem siedziec blisko monitora, a że mam duze biurko to było ciężko.

teraz na fp93g jest dobrze pomimo minusów które wszyscy wymieniali typu nierównomierne rozswietlenie itp. przyzwyczaiłem się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slasher czyli mówisz, że nie ma żadnego smużenia na fp73g? Nawet w jakiś dynamicznych grach? A co do odwzorowania kolorów, podświetlania jak ten monitor wypada? Jak jest z czernią? I wogóle jak wypada fp73g w porównaniu do fp93g, bo miałeś obydwa to możesz coś napisać? Co do skalowania to chodzi mi o to jak wygląda obraz w rozdzielczości skalowanej (nie-natywnej)? Np. w 1024x768? Jest dużo gorszy obraz niż w natywnej?

@SlaY3R z tego co wiem to gwarancja jest zgodna z tą normą ISO cośtam... Czyli może być ileś tam pikseli uszkodzonych. Czyli tak jak w większości monitorów chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slasher czyli mówisz, że nie ma żadnego smużenia na fp73g? Nawet w jakiś dynamicznych grach? A co do odwzorowania kolorów, podświetlania jak ten monitor wypada? Jak jest z czernią? I wogóle jak wypada fp73g w porównaniu do fp93g, bo miałeś obydwa to możesz coś napisać? Co do skalowania to chodzi mi o to jak wygląda obraz w rozdzielczości skalowanej (nie-natywnej)? Np. w 1024x768? Jest dużo gorszy obraz niż w natywnej?

Troche źle mnie zrozumiałes nie miałem fp73g tylko fp731(generalcje albo 2 starszy). Pierwszym postem chciałem ci uswiadomić różnice miedzy 17 a 19. Niby 19 jest gorzej naswietlona, ale ogólnie lmi sie lepiej kozysta bo mi tak wzroku nie meczy. Jak nie siedzisz daleko od monitora to na 19 wszystko bedzie za duże(chociaz do wszystkiego sie mozna przyzwyczaić). Z 1024x768 nie korzystałem. A chwilowo nie chce przełączać bo mam ponad pół pulpitu poukładanych plików i katalogów i nie chce tego później układać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie, źle przeczytałem, myślalem że mialeś fp73g.

Ale mógłbyś sprawdzić tą rozdziałke 1024x768??

Proszeeeee... :P

Ok, sprawdziłem i wyglada źle... Nawet z odległości 3 metrów wygląda kiepsko.

Dodam że korzystam z DVI bo jest róznica pomiedzy jakoscią na d-sub i dvi.

Aha jesteś mi winny piwo za poświęcenie pulpitu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za poświęcenie. Kupił bym Ci piwo ale cały budżet idzie na monitor więc na piwo już nie starczy :P

Kurde martwi mnie, że to źle wyglada :( Bo moja karta za jakiś czas (albo nawet zaraz po kupieniu) nie da rady pociągnąć gier na rozdziałce natywnej i w miare dobrymi ustawieniami :( I będę musiał zmniejszyć rozdzielczość... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej skalowanie w lcd jest uciazliwe podczas pracy w windowsie (linuxie itp itd nie czepiac sie :P) niz w grach, np w carbonie W OGOLE nie widze jakis niedociagniec... gorzej w pesie ale pes to ma prze problemy z lcd wiec jest to usprawiedliwienie jakies...

slasher, sprawdzales w windowsie czy w grach?

Nie chce mowic ze wiem lepiej niz wlasciciele w/w modelu:P zeby przypadkiem nikt tak tego nie odebral ;) Ale w grach nienatywna rozdzielczosc nie jest tak straszna na ogol w lcdkach.. Chyba ze ten model stanowi jakis wyjatek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SlaY3r nie wiem. Jeśli się na niego zdecyduje to może w tym tygodniu. Ale jeśli ty jesteś już pewny że go bierzesz to radze Ci <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> go jak najszybciej bo na święta ceny pójdą w góre. Zresztą już się podniosły.

Może ktoś coś napisać o tej panoramie, bo mnie to zastanawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi