Skocz do zawartości
Babboon

Router D-link Di-604 I Windows Network

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujące pytanie.

Czym musi charakteryzować się router, aby możliwe było włączenie w jego sieci "Udostępniania plików i drukarek" w Windows? W tej chwili mam dostęp do routera D-Link Dl-604, i po skonfigurowaniu LANu, komputery nie widzą się w "otoczeniu sieciowym". Co więcej, komputery nie mogą się skomunikować nawet poprzez bezpośrednie wpisanie \\[ip_kompa] w pasek adresu. Ping działa wzorowo. Kiedyś miałem w domu router Linksysa i "udostępnianie plików" dziłało dobrze, stąd więc moje pytanie, co miał tamten router takiego, czego D-link nie ma ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Edytowane przez Babboon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[EDIT: Straszne głupoty w tym poście powypisywałem - patrz post niżej]

Problem udało mi się rozwiazać samemu, więc dla potomności napiszę jak. Okazało się, że ten D-Link DI-604 jest całkowicie w porządku, tylko skonfigurowanie LANu za przy jego użyciu jest nieco bardziej skomplikowane. A więc, jeśli chcemy, aby na tym sprzęcie jednocześnie działał podzielony internet i "Udostępnianie plików i drukarek MS Windows", musimy:

1) Wyłączyć DHCP na routerze

2) namualnie ustawić adresy IP komputerom

3) jako domyślną bramę wpisać oczywiście router

4) i najważniejsze - router musi mieć w LANie inną maskę podsieci niż komputery, za to wszystkie komputery muszą mieć wspólną.

5) jeśli nadal nie działa, wchodzimy we właściwości połączenia na komputerze, zaznaczamy "TCP/IP", -> [właściwości] -> [zaawansowane] -> WINS -> zaznaczamy "włącz Netbios przez TCP/IP", klikamy OK.

//restart windows wskazany

Albo można kupić inny router, na którym wszystko działa od razu :P

Oczywiście jeśli zależy nam tylko na podzieleniu łącza, a nie na dzieleniu plików, całe to kombinowanie nie jest potrzebne.

Edytowane przez Babboon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem udało mi się rozwiazać samemu, więc dla potomności napiszę jak. Okazało się, że ten D-Link DI-604 jest całkowicie w porządku, tylko skonfigurowanie LANu za przy jego użyciu jest nieco bardziej skomplikowane. A więc, jeśli chcemy, aby na tym sprzęcie jednocześnie działał podzielony internet i "Udostępnianie plików i drukarek MS Windows", musimy:

1) Wyłączyć DHCP na routerze

2) namualnie ustawić adresy IP komputerom

3) jako domyślną bramę wpisać oczywiście router

4) i najważniejsze - router musi mieć w LANie inną maskę podsieci niż komputery, za to wszystkie komputery muszą mieć wspólną.

5) jeśli nadal nie działa, wchodzimy we właściwości połączenia na komputerze, zaznaczamy "TCP/IP", -> [właściwości] -> [zaawansowane] -> WINS -> zaznaczamy "włącz Netbios przez TCP/IP", klikamy OK.

//restart windows wskazany

Albo można kupić inny router, na którym wszystko działa od razu :P

Oczywiście jeśli zależy nam tylko na podzieleniu łącza, a nie na dzieleniu plików, całe to kombinowanie nie jest potrzebne.

Bez obrazy ale CO ZA BZDURY PISZESZ!!!

Mam włączone DHCP

Mam taką samą maskę podsieci dla Routera i komputerów w LANie

Trzeba tylko mieć w zakładce Home > LAN ustawioną tą samą Maskę Sieci(Subnet Mask) i Grupę roboczą(Domain Name) co na każdym komputerze w sieci.

Trzeba zobaczyć czy w firewallach są reguły do udostępniania plików i drukarek

Sprawdzić czy we właściwościach połączenia LAN zaznaczona jest opcja Udostępnianie plików i drukarek

Kilka sieci już postawiłem na tym routerku i żadnych problemów nie było.

W jakim systemie masz takie problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, niestety masz całkowitą rację... Tak to jest jak laik zabiera się za coś o na czym się nie zna. Po prostu w konfiguracji routera nie uzupełniłem pola "domain name". Zmylił mnie router linksysa, o którym pisałem w pierwszym poście, w którego to przypadku wystarczyło, aby tylko komputery miały tę samą nazwę grupy roboczej. Dzięki za wyprowadzienie z błędu :)

Edytowane przez Babboon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi