Babboon Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Witam, mam następujące pytanie. Czym musi charakteryzować się router, aby możliwe było włączenie w jego sieci "Udostępniania plików i drukarek" w Windows? W tej chwili mam dostęp do routera D-Link Dl-604, i po skonfigurowaniu LANu, komputery nie widzą się w "otoczeniu sieciowym". Co więcej, komputery nie mogą się skomunikować nawet poprzez bezpośrednie wpisanie \\[ip_kompa] w pasek adresu. Ping działa wzorowo. Kiedyś miałem w domu router Linksysa i "udostępnianie plików" dziłało dobrze, stąd więc moje pytanie, co miał tamten router takiego, czego D-link nie ma ;) Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Edytowane 24 Listopada 2006 przez Babboon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babboon Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) [EDIT: Straszne głupoty w tym poście powypisywałem - patrz post niżej] Problem udało mi się rozwiazać samemu, więc dla potomności napiszę jak. Okazało się, że ten D-Link DI-604 jest całkowicie w porządku, tylko skonfigurowanie LANu za przy jego użyciu jest nieco bardziej skomplikowane. A więc, jeśli chcemy, aby na tym sprzęcie jednocześnie działał podzielony internet i "Udostępnianie plików i drukarek MS Windows", musimy: 1) Wyłączyć DHCP na routerze 2) namualnie ustawić adresy IP komputerom 3) jako domyślną bramę wpisać oczywiście router 4) i najważniejsze - router musi mieć w LANie inną maskę podsieci niż komputery, za to wszystkie komputery muszą mieć wspólną. 5) jeśli nadal nie działa, wchodzimy we właściwości połączenia na komputerze, zaznaczamy "TCP/IP", -> [właściwości] -> [zaawansowane] -> WINS -> zaznaczamy "włącz Netbios przez TCP/IP", klikamy OK. //restart windows wskazany Albo można kupić inny router, na którym wszystko działa od razu :P Oczywiście jeśli zależy nam tylko na podzieleniu łącza, a nie na dzieleniu plików, całe to kombinowanie nie jest potrzebne. Edytowane 25 Listopada 2006 przez Babboon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaas Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Problem udało mi się rozwiazać samemu, więc dla potomności napiszę jak. Okazało się, że ten D-Link DI-604 jest całkowicie w porządku, tylko skonfigurowanie LANu za przy jego użyciu jest nieco bardziej skomplikowane. A więc, jeśli chcemy, aby na tym sprzęcie jednocześnie działał podzielony internet i "Udostępnianie plików i drukarek MS Windows", musimy: 1) Wyłączyć DHCP na routerze 2) namualnie ustawić adresy IP komputerom 3) jako domyślną bramę wpisać oczywiście router 4) i najważniejsze - router musi mieć w LANie inną maskę podsieci niż komputery, za to wszystkie komputery muszą mieć wspólną. 5) jeśli nadal nie działa, wchodzimy we właściwości połączenia na komputerze, zaznaczamy "TCP/IP", -> [właściwości] -> [zaawansowane] -> WINS -> zaznaczamy "włącz Netbios przez TCP/IP", klikamy OK. //restart windows wskazany Albo można kupić inny router, na którym wszystko działa od razu :P Oczywiście jeśli zależy nam tylko na podzieleniu łącza, a nie na dzieleniu plików, całe to kombinowanie nie jest potrzebne. Bez obrazy ale CO ZA BZDURY PISZESZ!!! Mam włączone DHCP Mam taką samą maskę podsieci dla Routera i komputerów w LANie Trzeba tylko mieć w zakładce Home > LAN ustawioną tą samą Maskę Sieci(Subnet Mask) i Grupę roboczą(Domain Name) co na każdym komputerze w sieci. Trzeba zobaczyć czy w firewallach są reguły do udostępniania plików i drukarek Sprawdzić czy we właściwościach połączenia LAN zaznaczona jest opcja Udostępnianie plików i drukarek Kilka sieci już postawiłem na tym routerku i żadnych problemów nie było. W jakim systemie masz takie problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babboon Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) Ok, niestety masz całkowitą rację... Tak to jest jak laik zabiera się za coś o na czym się nie zna. Po prostu w konfiguracji routera nie uzupełniłem pola "domain name". Zmylił mnie router linksysa, o którym pisałem w pierwszym poście, w którego to przypadku wystarczyło, aby tylko komputery miały tę samą nazwę grupy roboczej. Dzięki za wyprowadzienie z błędu :) Edytowane 25 Listopada 2006 przez Babboon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...