Skocz do zawartości
nuras_en

Piszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przedstawię całą sytuację:

Wracam wczoraj po szkole do domu i próbuję włączyć komputer. Patrze a tam ku mojemu zdziwieniu ukazuję się logo płyty g. które wyłączyłem od razu po nabyciu kompa (jakieś 1,5 roku temu) Dziwne pomyślałem. Patrzę dalej a tak zamiast znaczakładującegosię Windowsa znajduję się wyliczenia jakiegoś błędu: "Realtek..." coś tam coś tam. Pomyślałem, że chodzi o zintegrowaną karte dzw.ale nic z tych rzeczy.

Twardy reset jedziemy jescze raz... zauważyłem, że przyliczeniu RAM występuję błąd CMOS. wchodzę do biosa a tam jak byk, że nie widzi dysku :blink: Włożyłem dysk do innego kompa i chodził. Wsadziłem go z powrotem wszystko tak jak wcześniej...

Pomyślałem, aby zresetować bios poprzez zmiane miejsca zworki co też uczyniłem jak komputer się uruchomił wsadziłem ją z powrotem na to samo miejsce. Włączam kompa a tu nic! Wsystko się włącza (wentylatory, dysk, napęd) ale ani piknięcia ani żadnej reakcji na monitorze.

Postanowiłem wyjąć baterię.Wkładam z powrotem włączam kompa dalej pusto na ekranie tyle, że komputer zaczął piszcześć z 6 razy potem 2 szybko i koniec...

Nie mam pojęcia co się stało gdyby ktoś miał jakąś radę bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie jak i w instrukcji znalazłem takie coś:

BIOS

• The mainboard BIOS provides "Plug & Play" BIOS which detects the peripheral devices and expansion cards of the board automatically.

• The mainboard provides a Desktop Management Interface(DMI) function which records your mainboard specifications.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o producenta, Award, AMI, Phoenix. Pomoże to rozszyfrować, co dolega komputerowi... W żadnej z list sygnałów nie ma jednak "6 razy i dwa krótkie", także musiałeś coś pomylić...

Pozatym nie włącza się komputera z zworką na innej pozycji. Robi się to przy wyłączonym komputerze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o producenta, Award, AMI, Phoenix. Pomoże to rozszyfrować, co dolega komputerowi... W żadnej z list sygnałów nie ma jednak "6 razy i dwa krótkie", także musiałeś coś pomylić...

Pozatym nie włącza się komputera z zworką na innej pozycji. Robi się to przy wyłączonym komputerze...

Zworke zmieniałem przy wyłączonym. Teraz zrobiłem to ponownie i sytuacja taka jak przed wyjęciem baterii... Wszystko chodzi diody palą się ciągle. Nigdzie nie mogę znaleść jaki to bios:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magiczna strona, jaką jest google, powiedziała mi, że w Twojej płycie jest bios AMI. Teraz powiedz z łaski swojej ile DOKŁADNIE tych piknięć jest. ;)

Dzięki Ci Panie ;)

Piknięcia:

2 szybkie - 8 piknięć - 2 szybkie - 1 piknięcie

- to są przerwy raz dłuższe raz krótsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny ekran, a komp chodzi, to objaw typowy dla spindolenia biosu plyty, albo spindolenia plyty wogole. Zobacz, czy wszystkie kondensatory na plycie sa cale i zaden nie wylal. Jak ok, to mozesz sprobowac wymienic kostke z biosem na taki sam, mozna je dostac na allegro. Chyba, ze plyta wogole padla, to juz wtedy koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi