DeathNoise Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam, mam pare pytan przede wszystkim do posiadaczy TT Armora, a przy okazji prosze o pomoc w doborze zasilacza. Najpierw buda: Chodzi mi o dokladne wymiary - a konkretnie wysokosc. Wg. strony TT jest to 530mm - czy jest to jej wysokosc liczona z nozkami, w najwyzszym punkcie, czy samo pudlo mierzone po boku? Bo problem jest taki, ze w miejscu gdzie chcialem ja postawic mam jakies 534 mm wysokosci, tak wiec jesli ta podawana w necie jest liczona bez nozek, to bede mial drobny problem ;) Zdaje sobie sprawe, ze to zle wplywa na wentylacje, ale polka ktora bedzie nad obudowa to 10-15 cm glebokosci, wiec nie bedzie blokowac calej gory. (Chociaz wylot powietrza jest bardziej z tylu - tutaj znowu pytanie do osob, ktore maja te obudowe i moglyby to zmierzyc - ile cm od tylu obudowy zaczynaja sie te otwory wentylacyjne?). I drugie pytanie dotyczace srodka - rozumiem, ze w obudowie tej wielkosci nie powinno byc problemow z wlozeniem Scythe Infinity? Plyta, to Asus P5W DH Deluxe Intel 975X. Chcialem kupic Armora z tym wentylatorem 250mm z boku - Infinity zmiesci sie wtedy bez problemow? Wentylatorek na nim umieszoczony bylby zapewno z boku, zeby nie wial przeciwnie do tego z obudowy. I jeszcze pytanie o dobor psu. Plyta jak pisalem Asus P5W DH, E6600, 2x 1GB DDR2 800 MHz 1 dysk i nagrywarka. Lekki OC. Jesli chodzi o grafike, to chce zeby zasilacz pociagnal mi te najbardziej wymagajace, nawet jesli na poczatku nie bede ich kupowal. Myslalem o Taganie U35 600W. Bo wg wyliczen na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyszlo mi prawie 500W, przy OC, a nie chce brac na styk, wole zeby byl zapas. Ten Tagan bylby ok, czy lepiej wziac cos innego (zgaduje, ze pojawia sie propozycje Seasonicow :P)? I jesli tak, to prosilbym o podanie dlaczego akurat taki zasilacz wybrac :) (nie dlatego, ze sie uparlem na Tagana i nie dowierzam, ale zawsze dobrze sie czegos nauczyc :P) Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam! Co do obudowy - to może niech posiadacze się wypowiedzą. Wydaje mi się ,że armor jest tak szeroki,że bez problemu infinity wejdzie. Ludzie pakują to do standardowych obudów 205mm i wchodzi. A armor z tego co widze jest szerszy. Natomiast co do zasilacza to ten tagan U35 jest wyśmienitym wyborem. Zwłaszcza,że chcesz pakować potem sprzętu ile fabryka dała :D Sam taki zamówiłem. Ten zasilacz nawet przy relanych 600 W się nie zagrzeje, a szczytowo osiąga 700W. Gdzieś w testach podobno pociągnął nawet 800 B-) Także tu bym się nie zastanawiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathNoise Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Natomiast co do zasilacza to ten tagan U35 jest wyśmienitym wyborem. Zwłaszcza,że chcesz pakować potem sprzętu ile fabryka dała :D Sam taki zamówiłem. Ten zasilacz nawet przy relanych 600 W się nie zagrzeje, a szczytowo osiąga 700W. Ostatnio wlasnie juz stracilem pewnosc i sam nie wiem co byloby lepsze - U35 czy Seasonic S-12 (w obu przypadkach chodzi mi o wersje 600W). Bo zdaje sie czesc osob mowilo, ze ten Tagan potrafi byc dosc glosny. No i wciaz pozostaje "najgorsza" kwestia, tzn czy obudowa zmiesci sie na wysokosc. Przyznam, ze nastawilem sie na nia juz tak mocno, ze nie bardzo chcialbym, zeby kilka milimetrow zmusilo mnie do szukania innej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Przede wszystkim napisz ile chcesz przeznaczyć na zasilacz. Przy cenie seasonica S-12-600 wynoszącej 560zł zakup jest absolutnie nieopłacalny. Seasonic nie umywa się nawet do TAGANA. TAGAN ma mocniejszą linię 12V (2 transformatory!) i cenowo oraz jakościowo TAGAN 600 U-35 wypada zdecydowanie lepiej. Oczywiście w odniesieniu do seasonica M-12 600 :) Nie wspominając o odpinanym okablowaniu, czego seasonic w wersji S-12 nie posiada. A M-12(odpinane kable) kosztuje więcej od U-35. Chyba ,że nie zależy ci na odpinanych kablach :) Zawsze to większy porządek w budzie ;) No i wciaz pozostaje "najgorsza" kwestia, tzn czy obudowa zmiesci sie na wysokosc. Przyznam, ze nastawilem sie na nia juz tak mocno, ze nie bardzo chcialbym, zeby kilka milimetrow zmusilo mnie do szukania innej :P W tej kwestii możesz być spokojny,że Scythe Infinity wejdzie. TT Armor ma szerokość 220mm czyli znacznie więcej niż CHIEFTEC DRAGON(205mm) a ludzie do Dragona pakują infinity - ledwie ,ale się zamyka ;) Edytowane 18 Grudnia 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathNoise Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Przede wszystkim napisz ile chcesz przeznaczyć na zasilacz. Nie nakladam sobie jakichs sztywnych limitow, chociaz oczywiscie bez szalenstw ;) Ale generalnie to chce zeby byl dobry i cichy, cena to drugorzedna sprawa. Nie upieram sie wlasciwie na wybor miedzy U35 a S-12. Chce zeby zasilacz byl mocny (te 600W, wziete teraz na wyrost, ale nie wykluczam SLI/Crossfire w przyszlosci, poza tym nie chce zeby chodzil na pelnych obrotach), dobrej jakosci i przede wszystkim cichy. Seasonic nie umywa się nawet do TAGANA. TAGAN ma mocniejszą linię 12V (2 transformatory!) i cenowo oraz jakościowo TAGAN 600 U-35 wypada zdecydowanie lepiej. Oczywiście w odniesieniu do seasonica M-12 600 :) Nie wspominając o odpinanym okablowaniu, czego seasonic w wersji S-12 nie posiada. A M-12(odpinane kable) kosztuje więcej od U-35. Chyba ,że nie zależy ci na odpinanych kablach :) Zawsze to większy porządek w budzie ;) A jak u Ciebie ten Tagan chodzi? (Czy jeszcze nie przyszedl?) Bo pierwotnie tez planowalem U35, ale troche odstraszyly mnie narzekania, ze potrafi byc dosyc glosny, a Seasonic pod tym wzgledem podobno wypada naprawde dobrze. Przyznam, ze wolalbym, zeby mi nie wyl, bo mam juz dosc komputera ktory buczy tak, ze nie ma mowy o zostawieniu go na noc (moj obecny niestety do cichych sie nie zalicza :P) Dlatego zaczalem myslec potem o tym Seasonicu - jesli chodzi o wydajnosc, to pewnie bym nie narzekal tak czy inaczej, bo 600W jest wziete raczej na zapas (przy czym przy okazji licze, ze zasilacz nie chodzac na pelnych obrotach bedzie mniej wymagal od chlodzenia, co tez go przyciszy). W tej kwestii możesz być spokojny,że Scythe Infinity wejdzie. TT Armor ma szerokość 220mm czyli znacznie więcej niż CHIEFTEC DRAGON(205mm) a ludzie do Dragona pakują infinity - ledwie ,ale się zamyka ;) No jest te 15mm, ale dochodzi niby jeszcze ten boczny wentylator, bo myslalem o wersji VA8003BWS. Ale to nie o to sie az tak obawiam (w sumie to zapytalem przy okazji), tylko o wysokosc - mam 3-4mm luzu w stosunku do danych podanych przez producenta, wiec jak te 530mm jest bez nozek, albo innych wystawajek, to bede mial problem z ustawieniem tego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Tagan jeszcze nie doszedł :) Ale i Tagan i Seasonic mają jeden wielki wentylator wolnoobrotowy więc nie wiem skąd te narzekania? Wersja Tagana U-25(bez odpinanych kabli) ma 2 wentylatory 80mm więc może na nią narzekają? W sumie chyba jeden i drugi są ciche. A niektórym to zacznie w końcu przeszkadzać tykanie zegarka ;) Więcej hałasu u mnie narazie robi 5 wentylatorów w budzie :D Edytowane 19 Grudnia 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 tagan u35 jest ciutke glosny, tylko ta glosnosc mozna roznie interpretowac, jednemu przeszkadza drugiemu nie , sam mam tego potwora 600Wat no i hmmm slychac go choc ma 135mm wiatrak ale jakos mi to nie przeszkadza , chcesz cisze i dobry psu to seasonic , chcesz pelen high-end i pewnosc ze zasilacz wytrzyma extremalne obciazenia to tagan , ja wybralem to drugie , a obudowe mozna wyciszyc matami i z tagana bedzie 0dBi w odlegosci ~0.5-1metra :P SAVER zapewne troche na taganie sie zawiedziesz jezeli chodzi o cisze ale to juz bedzie twoje nastawienie czy to Ci przeszkadza czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 SAVER zapewne troche na taganie sie zawiedziesz jezeli chodzi o cisze ale to juz bedzie twoje nastawienie czy to Ci przeszkadza czy nie Szczerze wątpię :P Oprócz wentylatorów w budzie 4x80mm i 1x92mm - na CPU siedzi 120mm na 2000 RPM :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 no ale z czego tu sie cieszyc ? tagan to beda kolejne dBi , chyba ze to lubisz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 no ale z czego tu sie cieszyc ? tagan to beda kolejne dBi , chyba ze to lubisz? :) Powiem tak: mój komp nie jest mega cichy ,ale nie jest też wichurą :wink: Nie mam kota na punkcie ciszy :D Mi tam lekki szum tych wentylatorów nie przeszkadza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...