Skocz do zawartości
ScottStevens

Problemy Z Eizo S1701

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj kupiłem wreszcie LCD - 17" Eizo S1701. Niestety, jestem zawiedziony, bowiem matryca nie jest zbyt dobrze podświetlona: im bliżej dolnej granicy monitora, tym mniej nasycone stają się kolory, w związku z czym np. jak siedzę w Winie, górny pasek [tytułu, np. w Firefoksie albo dowolnym okienku] mam takiego koloru, jakiego powinien być, ale pasek zadań i menu start jest zbyt jaskrawe, ale i... jakby wyblakłe. :/ Żeby upewnić się co do tego, włączyłem sobie w Photoshopie ten sam obrazek i jeden ustawiłem w górnej części ekranu, drugi w dolnej - różnica jest widoczna gołym okiem.

Poza tym kolorki są dość OK, czas reakcji wynosi 5 ms, więc i w grach smużenie jest minimalne (w UT zero smug, w NHLu gdy krążek szybko leci po lodowisku, można jakieś tam smugi zauważyć, ale da się z tym żyć). Tak więc byłbym dość zadowolony, gdyby nie ta nierównomierność.

Teraz jestem w kropce. Mam możliwość wymiany tego Eizo na:

-ten sam model, ale inny egzemplarz [być może to kwestia właśnie egzemplarza, a nie modelu jako takiego]

-inny monitor w tej samej lub wyższej cenie

Czy istnieje w ogóle szansa, by ten efekt zniknął i po pewnym czasie kolory wyświetlane były poprawnie? Najwygodniej dla mnie byłoby, gdyby tak się stało, bo jeśli nie, to co proponujecie? Poproszę gościa w sklepie, by pokazał mi na innym egzemplarzu pulpit, okienka itd., żeby zobaczyć, czy będzie lepiej. Ale jeżeli nie, muszę wybrać coś innego. Wśród innych 17" myślałem o Samsungu 770P, ale po lekturze jego tematu mi przeszło (ponoć widoczne smużenie, jak również występowanie tego problemu, co w moim LCD ["efekt ufo"?]). Co w takim razie? Myślę może jeszcze o 19" panoramie, ale czy dużo w ogóle jest takich monitorów i czy w ogóle się opłacają?

Na Eizo wydałem 1200 zł. (krakowski Saturn, tam ceny monitorów są o ~150 zł. niższe niż np. w Komputroniku) - czy za cenę podobną lub nieco wyższą (1400 to zdecydowane maximum) dostanę panoramiczny LCD 19" z DVI, niskim czasem reakcji, dobrymi parametrami, z dobrym podświetleniem i od solidnego producenta (a więc z jak najmniejszym ryzykiem wypalonych pikseli)? Mam niestety problem... (może coś takiego: LG Flatron L194WT-SF?)

Sorki, że taką litanię walnąłem, ale jest to dla mnie ważne i wolałem napisać wszystko, by była jasność i nie było potem wątpliwości. Z góry dzięki za wszelką pomoc! :)

PS. Informacje o tym Eizo znajdziecie np. tu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31903

EDIT:

Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy - za cholerę nie mogę się dokopać do opcji kontrastu. W menu ekranowym mam możliwość zmiany jasności, osobnego nasycenia czerwień, niebieskiego i zieleni, temperatury no i w zasadzie tyle, jak chodzi o ustawienia wyświetlania. Wiecie może, czy da się jakoś ustawić kontrast?

Edytowane przez ScottStevens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi