Skocz do zawartości
tuchorsky

Mały, Tani, Czarny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję rady w sprawie monitora LCD dla kolegi. Kolega jest fajny, więc wolałbym go nie zawieść. Dotychczas byłem CRT fanboyem, ale teraz już to nie ma sensu z racji cenowych i zajmowanego miejsca. Dotychczas myślał o NEC 20WGX Pro i podłączeniu do niego PC oraz Xboxa 360, ale woli jednak osobny wyświetlacz do kompa i osobny do konsoli. Za bardzo na LCD się nie znam. Wiem, że jasność i kontrast mają być jak największe, a czas reakcji jak najniższy. I wiem, że matryce TN nie wyświetlają realnych 32 bitów, tylko 16. Wiem jak wygląda taka 16-bitowa szarość w oknie przeglądania folderu i nie podoba mi się to. Proszę o radę przy wyborze monitora:

*matryca najlepiej nie TN (choć nie koniecznie)

*17" - nie większy

*czas matrycy może być dość wysoki - do filmów i gier posłuży TV

*czarny, najlepiej błyszczący

Z góry dzięki za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję rady w sprawie monitora LCD dla kolegi. Kolega jest fajny, więc wolałbym go nie zawieść. Dotychczas byłem CRT fanboyem, ale teraz już to nie ma sensu z racji cenowych i zajmowanego miejsca. Dotychczas myślał o NEC 20WGX Pro i podłączeniu do niego PC oraz Xboxa 360, ale woli jednak osobny wyświetlacz do kompa i osobny do konsoli. Za bardzo na LCD się nie znam. Wiem, że jasność i kontrast mają być jak największe, a czas reakcji jak najniższy. I wiem, że matryce TN nie wyświetlają realnych 32 bitów, tylko 16. Wiem jak wygląda taka 16-bitowa szarość w oknie przeglądania folderu i nie podoba mi się to. Proszę o radę przy wyborze monitora:

małe sprostowanie: matryce TN wyswietlają w naaaaaajgorszym wypadku 18bitów + dodatkowe 6 bity symulowane (do pełnych 24 bitów), nie ma kolorów 32bitowych !

Zdecydowanie tez odrazdam tez czarny monitor zwłaszcza do slęczenia i pracy z tekstem/www.

z 17" LCD w 98% to monitory na TN, jedynie fujitsu P17-2, samsung 770P 771P i kilka ezio jest na PVA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie TN też pasuje (nie wiedziałem o tym, ponieważ, jak już napisałem, w LCD się nie specjalizuję). Może to i lepiej, bo koszty też chyba mniejsze. Czas 8 ms będzie odpowiedbu, bo ważna jest minimalizacja kosztów. Monitor powinien być czarny, ze względu na wystrój mieszkania i kolor reszty sprzętu. Srebrne wstawki też mogą być, byle nie był cały srebrny. Najlepiej, żeby miał kolor taki jak Samsung LE26R32B, czyli srebrny pokryty przeźroczystym błyszczącym.

Edit: I tak przez całą dobę kolega ma szczelnie zaciągnięte rolety, więc kolor ramki nie będzie mu przeszkadzał. Z racji na swój wampiryzm (świadczą o tym zaciągnięte) on kocha czarny.

Edit2: Mile widziany pivot, acz niekonieczny.

Edit3: Może to.

Edytowane przez tuchorsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dopiero co udało mi się kupić Samsung 940B.

I jestem bardzo zadowolony, design powala (cienka ramka, przyciski). Wszystkie sąsiadnie monitory w sklepach (na TN w tych przyziemnych cenach) powala jakościowo i przechodzi pozytywnie wszystkie testy monitorów, które mam na drivi'e i nosze do sklepów :)

Dodatkowo DVI, Pivot....

Troche sie chybocze ale co tam ;)

Polecam, lecz uważać na martwe piksele, dużo tych samsungów ma przynajmniej 1 na starcie.

Mi udało się kupić go w promocji w sieci Sferis za 999zł !!!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi