tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Witam! Potrzebuję rady w sprawie monitora LCD dla kolegi. Kolega jest fajny, więc wolałbym go nie zawieść. Dotychczas byłem CRT fanboyem, ale teraz już to nie ma sensu z racji cenowych i zajmowanego miejsca. Dotychczas myślał o NEC 20WGX Pro i podłączeniu do niego PC oraz Xboxa 360, ale woli jednak osobny wyświetlacz do kompa i osobny do konsoli. Za bardzo na LCD się nie znam. Wiem, że jasność i kontrast mają być jak największe, a czas reakcji jak najniższy. I wiem, że matryce TN nie wyświetlają realnych 32 bitów, tylko 16. Wiem jak wygląda taka 16-bitowa szarość w oknie przeglądania folderu i nie podoba mi się to. Proszę o radę przy wyborze monitora: *matryca najlepiej nie TN (choć nie koniecznie) *17" - nie większy *czas matrycy może być dość wysoki - do filmów i gier posłuży TV *czarny, najlepiej błyszczący Z góry dzięki za propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Witam! Potrzebuję rady w sprawie monitora LCD dla kolegi. Kolega jest fajny, więc wolałbym go nie zawieść. Dotychczas byłem CRT fanboyem, ale teraz już to nie ma sensu z racji cenowych i zajmowanego miejsca. Dotychczas myślał o NEC 20WGX Pro i podłączeniu do niego PC oraz Xboxa 360, ale woli jednak osobny wyświetlacz do kompa i osobny do konsoli. Za bardzo na LCD się nie znam. Wiem, że jasność i kontrast mają być jak największe, a czas reakcji jak najniższy. I wiem, że matryce TN nie wyświetlają realnych 32 bitów, tylko 16. Wiem jak wygląda taka 16-bitowa szarość w oknie przeglądania folderu i nie podoba mi się to. Proszę o radę przy wyborze monitora: małe sprostowanie: matryce TN wyswietlają w naaaaaajgorszym wypadku 18bitów + dodatkowe 6 bity symulowane (do pełnych 24 bitów), nie ma kolorów 32bitowych ! Zdecydowanie tez odrazdam tez czarny monitor zwłaszcza do slęczenia i pracy z tekstem/www. z 17" LCD w 98% to monitory na TN, jedynie fujitsu P17-2, samsung 770P 771P i kilka ezio jest na PVA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) W takim razie TN też pasuje (nie wiedziałem o tym, ponieważ, jak już napisałem, w LCD się nie specjalizuję). Może to i lepiej, bo koszty też chyba mniejsze. Czas 8 ms będzie odpowiedbu, bo ważna jest minimalizacja kosztów. Monitor powinien być czarny, ze względu na wystrój mieszkania i kolor reszty sprzętu. Srebrne wstawki też mogą być, byle nie był cały srebrny. Najlepiej, żeby miał kolor taki jak Samsung LE26R32B, czyli srebrny pokryty przeźroczystym błyszczącym. Edit: I tak przez całą dobę kolega ma szczelnie zaciągnięte rolety, więc kolor ramki nie będzie mu przeszkadzał. Z racji na swój wampiryzm (świadczą o tym zaciągnięte) on kocha czarny. Edit2: Mile widziany pivot, acz niekonieczny. Edit3: Może to. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro120 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam Dopiero co udało mi się kupić Samsung 940B. I jestem bardzo zadowolony, design powala (cienka ramka, przyciski). Wszystkie sąsiadnie monitory w sklepach (na TN w tych przyziemnych cenach) powala jakościowo i przechodzi pozytywnie wszystkie testy monitorów, które mam na drivi'e i nosze do sklepów :) Dodatkowo DVI, Pivot.... Troche sie chybocze ale co tam ;) Polecam, lecz uważać na martwe piksele, dużo tych samsungów ma przynajmniej 1 na starcie. Mi udało się kupić go w promocji w sieci Sferis za 999zł !!!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...