Skocz do zawartości
Gru

Znowu Problemz Lanem...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z siecią. Ilekroć podłączę sie do sieci w gmachy Ekonomi i Zarządzania Politechniki Gdańskiej to potem mogę zapomnieć ze zobaczę lapka domowym lanie.

Znika udostepnianie plikówi drukarek pomiedzy laptopem i komputerem stacjonarnym nie moge przeglądać otocznia sieciowego. Miedzy kompem a laptopem wuja wszystko jest ok. miedzy laptopem moim i wujka nie widać otoczenia sieciowego.

Najdziwniejsze jest to ze na wszystkich kompach internet dziala bez zarzutu. Co więcej połączenia pulpitów zdalnych trz miedzy wszystkimi komputerami moge wykonywać

Jestem prawie 100% pewny ze to wina tego ze podłaczylem tam laptopa bo 2 tygodnie temu laptop wrócił z serwisu i mail nowiutki dysk twardy i oczywiści nowy system.

Wcześniej przed spotkaniem z serwisem sytuacja wyglądała identycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomogło...

Jakieś inne pomysły? Czym to może być spowodowane, norton antyvirus wyłączony, firewall systemowy wyłączony...

Na razie postawiłem sobie server FTP, ale to mnie strasznie irytuje, bo to tylko tandetny sposób ominęcia problemu a nie jego rozwiązanie.

Dodam trochę info może sie przyda

Mój laptop - Acer TM4102 win home

Komp z plyta główna ASUS P5LD2 - System Proffesionana Winda (win xp prof)

2 Laptop (wuja) - Acer jakiś tam... - system win xp home.

Router Dlink 604

We wszystkich komputerach w otoczeniach sieciowych widać wszystkie 3 komputery

Moge sie połączyć i przegadać pliki w każdym poza mim laptopem.

Jak próbuje dostać sie do laptopa przez otoczenie lub z laptopa do innych pojawia się błąd o braku uprawnień...

PS. Formata nie robie bo zniszczyłem (przez przypadek) oryginalne płyty z laptopowym windowsem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Wszystko po formacie śmigało jak ta lala. Jak podłączyłem lapa do sieci w PG to juz otoczenie sieciowe na laptopie przestało działać. Dwa formaty 2 razy ta sama historia... Wszystkie aplikacje sieciowe działają jak pisałem wcześniej FTP'a postawiłem. No i z firewallem też próbowałem na wszystkie sposoby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi