Skocz do zawartości
wodziowodzio

Projekt Sieci Bezprzewodowej Dla 3 Budynków...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam za zadanie opracować projekt bezprzewodowej sieci komputerowej gwarantującej dostęp do internetu mieszkańcom 3 budynków 5-cio kondygnacyjnych odległych od siebie o 30m (położone na wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku 30m). Na każdej kondygnacji o pow. 500m2 znajduje się 10 mieszkań (każde powinno mieć internet). Musze dobrać urządzenia sieci bezprzewodowej (koncentratory, karty sieciowe i wszystkie inne potrzebne urządzenia) W jednym z budynków powinna mieścić się kawiarenka internetowa. Nie ogranicza cena. Każda możliwość jest dobra.

Projekt jest czysto teoretyczny - mam takie zadanie na jednym z przedmiotów.

Nie mam zabardzo o sieciach bezprzewodowych pojecia, więc każda wskazówka będzie baaardzo cenna.

Może ma ktoś pomysł na optymalne rozwiązanie tego tematu ? Będe bardzo wdzięczny za pomoc!

Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak w telegraficznym skrocie to :

Na kazdym budynku AP w trybie Client, na jednym z nich AP w trybie infrastructure na 5Ghz, w dół kablami do switchy, na kazdym pietrze switch nastepny, juz koncowy, do mieszkań. Do kafejki tez kabel, i tam kolejny ruter na osobną podsieć.

W budynku z "normalnym" AP jakiś konkretniejszy serwer z podziałem pasma dla uzytkownikow i QoS.

Jako AP mozesz sobie wziac np Mikrotiki, anteny panelowe na jakimś tam drobnym maszciku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey!

Dzięki za odpowiedź,ale napisałeś bardzo ogólnie,a ja nie jestem w temacie i nie zabardzo zakumałem...

Rozumiem, że jak mam w 1 budynku internet w kabelku,to łącze go z AP w trybie infrastructure i dodatkowo z serwerem który będzie zarządzał całą siecią. Podłanczam go (bezprzewodowo ??) w tym budynku z AP client który znajduje się w każdym mieszkaniu ??? Następnie AP łącze z anteną panelową, która wyśle mi sygnał do budynku 2 i 3 do AP w trybie client i tutaj łącze bezprzewodowo z AP w trybie client w każdym mieszkaniu ??

Chyba źle torozumiem... Możesz mi to troche dokładniej wyjaśnić ???a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi