FSC Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Hmm... Zmierz średnicę, wysokość, dokładnie otwory montażowe - potem w pierwszej kolejności allegro, może zenfist.pl, jakiś inny sklep i spróbuj coś dopasować, ale tak jak napisał TeQuila SunRise to są małe, wysokoobrotowe kręciołki, więc znacznie ciszej raczej nie będzie. Zapewne wiatrak się trochę zużył, ale nie wiem czy uda Ci się znaleźć nowy i czy da to jakiś efekt - koszty nie powinny byc zbyt duże więc spróbować można. pozdrawiam sansaba zawsze mozna wmontowac wiatraczek ktory bedzie nie szybko obrotowy.....po prostu bedzie siszej....a przyspieszal bedzie czesciej....ale i tak nic mi po tym..jak akcesoriow do lapkow jest jak grzybow po deszczu....nigdzie nie mozna dostac nowego wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 zawsze mozna wmontowac wiatraczek ktory bedzie nie szybko obrotowy.....po prostu bedzie siszej....a przyspieszal bedzie czesciej....ale i tak nic mi po tym..jak akcesoriow do lapkow jest jak grzybow po deszczu....nigdzie nie mozna dostac nowego wiatraka.Nie szukaj części do lapków, bo z tym wiadomo że będzie problem - pomierz tak jak pisałem i wrzuć tu wymiary - jak nie znajdziesz Ty, to może ktoś z forumowiczów się natknie na coś co będzie pasowało - oprócz wymiarów zapodać możesz jak najdokładniejszą fotkę wiatraka/jego montażu. pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Nie szukaj części do lapków, bo z tym wiadomo że będzie problem - pomierz tak jak pisałem i wrzuć tu wymiary - jak nie znajdziesz Ty, to może ktoś z forumowiczów się natknie na coś co będzie pasowało - oprócz wymiarów zapodać możesz jak najdokładniejszą fotkę wiatraka/jego montażu. pozdrawiam sansaba jak narazie udalo mi sie znalesc chlodziwo :D do mojego konkretnego modelu lapka http://allegro.pl/item149826631_fujitsu_am..._chlodziwo.html ale to mam :) wiec nie potrzebuje....dzis postaram sie zrobic wymiary wiatraczka...a propo...moze ktos mi powie z jakiego tworzywa jest to chlodziwo....(radiator)....zebym wiedziala jaka paste kupic....czy aluminimum czy moze inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 jak narazie udalo mi sie znalesc chlodziwo :D do mojego konkretnego modelu lapka http://allegro.pl/item149826631_fujitsu_am..._chlodziwo.html ale to mam :) wiec nie potrzebuje....dzis postaram sie zrobic wymiary wiatraczka...a propo...moze ktos mi powie z jakiego tworzywa jest to chlodziwo....(radiator)....zebym wiedziala jaka paste kupic....czy aluminimum czy moze inne? Jak widać na fotce z allegro - miejsce styku z procem jest miedziane, reszta dookoła aluminiowa :) Jeśli jednak po głowie chodzi Ci CLP to odradzam ;) Weź tak jak mówiłem AS5, Zalman STG-1, ew. Arctic Ceramique pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jak widać na fotce z allegro - miejsce styku z procem jest miedziane, reszta dookoła aluminiowa :) Jeśli jednak po głowie chodzi Ci CLP to odradzam ;) Weź tak jak mówiłem AS5, Zalman STG-1, ew. Arctic Ceramique pozdrawiam sansaba nie chcialo mi sie narazie odkrecac znow obudowe od lapka..wiec narazie nie podam wymiarow procka.. ale swoja droga zastanawiam sie nad jednym faktem. Moj sempron 3300+ - nie wiem czy to jest Albany czy Roma....cpu-z pokazuje ze albany a RMClock ze Roma....wiem ze roma sa 25 Watowe...tak zwane low power dla notebookow thin a albany dla zwyklych laptopow...62 W....zawsze wydawalo mi sie ze mam wlasnie tego 62 W....ale teraz juz nie wiem ktory mam....ktorym programem oprocz tych dwoch mozna jeszcze dokladnie to sprawdzic...everest nie pokazuje...a AMD CPU Info tez nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Najlepiej zdejmij chłodzenie i sprawdź oznaczenia na procku, poszczególne modele są różnie oznaczone i będziesz na 100% wiedział co masz. Z progsami nigdy do końca nie wiadomo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) no i juz sciagnalem radiator....zrobilem wymiary wiatraczka....wiem, ze na procku mam biala paste nalozona i to porzadnie duzo....zapewne silikon....trzeba bedzie to zmienic :) pozniej umieszcze fotki co i jak...i wymiary....narazie jeszcze chcialbym sie dowiedziec jaki mam dokladnie procek....o to co udalo mi sie odczytac. SMS3300BQX2IE 127695F50714 CBBWE 0525WPMW czyli 25 Wat to mnie cieszy...bo jakbym mial 62 wat to bym juz nie zdzierzyl:) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_S...microprocessors wiatraczek sam w sobie nie jest taki glosny..odpalilem go jak go odkrecilem od riadiatora....i po prostu szumi...a jak sie go przyklada w miejsce gdzie jest przykrecony..to wtedy zaczyna sie wydobywac ten taki upierdily szum... :) po prostu mocno on wieje....i dlatego robi sie zamet i powstaje taki szum...trzeba by bylo poszukac innego wiatraka. Edytowane 15 Grudnia 2006 przez FSC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) no i juz sciagnalem radiator....zrobilem wymiary wiatraczka....wiem, ze na procku mam biala paste nalozona i to porzadnie duzo....zapewne silikon....trzeba bedzie to zmienic :) pozniej umieszcze fotki co i jak...i wymiary....narazie jeszcze chcialbym sie dowiedziec jaki mam dokladnie procek....o to co udalo mi sie odczytac. SMS3300BQX2IE 127695F50714 CBBWE 0525WPMW czyli 25 Wat to mnie cieszy...bo jakbym mial 62 wat to bym juz nie zdzierzyl:) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_S...microprocessors wiatraczek sam w sobie nie jest taki glosny..odpalilem go jak go odkrecilem od riadiatora....i po prostu szumi...a jak sie go przyklada w miejsce gdzie jest przykrecony..to wtedy zaczyna sie wydobywac ten taki upierdily szum... :) po prostu mocno on wieje....i dlatego robi sie zamet i powstaje taki szum...trzeba by bylo poszukac innego wiatraka. Hehe, masz powyżej podpowiedź i odpowiedź "inżynierze" ;) Skoro wiatrak sam w sobie nie jest głośny, a zaczyna hałasować w momencie umieszczenia go w "otoczeniu" radiatora to znaczy, że to nie jest wina wiatraka samego ;) Dopiero wymuszenie jego pracy w takim otoczeniu (czyli jego miejsce w lapie, obieg powietrza w chłodzeniu/lapie i hałas spowodowny tym i konstukcją/umiejscowieniem otworów wentylacyjnych, mocowanie wiatraka) powoduje hałas. Wiec w celu wyciszenia wiatraka (czyli jak już zapewne wiesz całej konstrukcji chłodzenia/lapa) musiałbyś ów radiator wraz z całym zespołem chłodzącym przekonstruować... Co w warunkach domowych może być troszkę trudne (nie samo opracowanie planów technicznych ile wykonanie i testy ;) ). No to mam nadzieję że jasno i przejrzyście wytłumaczyłm to, co zapewne sam juz wiedziałeś, ale rozwiewam twoje jakiekolwiek wątliwości co do wiatraka :) pozdrawiam sansaba Edytowane 15 Grudnia 2006 przez sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Hehe, masz powyżej podpowiedź i odpowiedź "inżynierze" ;) Skoro wiatrak sam w sobie nie jest głośny, a zaczyna hałasować w momencie umieszczenia go w "otoczeniu" radiatora to znaczy, że to nie jest wina wiatraka samego ;) Dopiero wymuszenie jego pracy w takim otoczeniu (czyli jego miejsce w lapie, obieg powietrza w chłodzeniu/lapie i hałas spowodowny tym i konstukcją/umiejscowieniem otworów wentylacyjnych, mocowanie wiatraka) powoduje hałas. Wiec w celu wyciszenia wiatraka (czyli jak już zapewne wiesz całej konstrukcji chłodzenia/lapa) musiałbyś ów radiator wraz z całym zespołem chłodzącym przekonstruować... Co w warunkach domowych może być troszkę trudne (nie samo opracowanie planów technicznych ile wykonanie i testy ;) ). No to mam nadzieję że jasno i przejrzyście wytłumaczyłm to, co zapewne sam juz wiedziałeś, ale rozwiewam twoje jakiekolwiek wątliwości co do wiatraka :) pozdrawiam sansaba nom chyba niestety tak :(...ale zawsze mozna zmienic paste na lepsza...bo wiatraczek lekko przyspiesza od 45 stopni..pozniej 50...i 60 to juz ryk :)....ale do 60 nie dochodzi po obniezeniu taktowania i napiec. a to fotki.. ta pasta jakas gowniana chyba jest...i nasmarkane ze hej...(lepiej zmienic jednak?) sam wiatraczek ma srednice..4,4cm natomiast wiatraczek razem z tym dookola ma szerokosc 5,4cm, dlugosc 6,2cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 a moze jak by go na jakichs gumkach umiescic? bo moze on wpada w wibracje? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 a moze jak by go na jakichs gumkach umiescic? bo moze on wpada w wibracje? ;)tzn wibracji raczej nie dostaje......jest przykrecany do radiatora 3 srobkami...i nie ma mowy zeby cos tam sie ruszalo.....wiem ze od zawsze on tak chodzil...i to juz jest raczej wada wrodzona. Jedyne co moge zrobic to zmienic paste i znalesc cichszy wiatrak...o innej konstrukcji.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 a z tym bedzie problem pewnie... tak wpadlem na pomysl zeby moze taka podstawke kupic z wentylkami. ja puscic na minimum, zeby cicho bylo i od razu puscic wentylek na procku tez na minimum. moze by ciszej bylo . ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...