Skocz do zawartości
przemo3642

Pomocy! Komputer Sam Mi Się Włącza!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem jak w temacie- komputer sam się włącza, średnio co parę dni, o nieregularnych porach. (Nie mówie tu oczywiście o jakiś powrotach ze stanu uśpienia tylko uruchamianiu się wyłączonego komputera, rzecz jasna podłączonego do prądu.)

Opcje w biosie: WAKE-UP BY PCI CARD , RTS ALARM RESUME na disabled. POWER ON FUNCTION na power button only. Nic innego jeśli chodzi o "biosowe sprawy" mi nie przychodzi do głowy.

Komputer skanowałem róznymi programami w poszukiwaniu jakiś wirusów/trojanów i innego robactwa- bezskutecznie. Sformatowałem partycje na której miałem system i zainstalowałem go na nowo (przy odłączonej wtyczce od LANu ofkors)- wciąż to samo.

Procesor jest podkręcony, system superstabilny (wiele godzin PRIME S&M, 3dmarka), nie ma żadnych "koldbotów" itp...- poza tymi przypadkowymi uruchomieniami praca systemu jest wzorowa.

KONFIG: DFI Infinity rs482, San Diego @2.9ghz, 2x512 Twinmoss w dualu, Grafa- integra, Neotec Maximus 440W.

Wydaje się, że to nie jest problem tego konkretnego modelu płyty (jeżeli wogóle to problem mobo), a raczej sprawa bardziej ogólna- dlatego nie zamieściłem jej w temacie o płycie. Trudno mi powiedzieć czy od samego początku tego konfigu takie rzeczy się dzieją (czyli od miesiąca z kawałkiem) czy od krótszego czasu. Na pewno na starej konfiguracji (różniącej się prockiem i płytą -barton&mobo do niego) takich rzeczy nie było.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze odwrócić kable od włącznika do mobo :), ja miałem taki problem, że no te styki w środku "latały luzem" :D i nie chciał się załączać, albo się włączał sam :]

Ze mnie jest elektronik od siedmiu boleści więc chciałbym się jeszcze upewnić: wpięcie wtyczki (ATX-SW) odwrotne ma wogóle jakieś znaczenie i ewentualnie czy to może spowodować uszkodzenie kompa (to ostatnie brzmi absurdalnie, ale co tam- lepiej się upewnić)? Ja zawsze to robiłem zgodnie z obrazkami/oznaczeniami, wszystko działało więc nie próbowałem inaczej.

U mnie jak taka tania lampka halogenowa stoji bliżej niż 1,5m od komputera i ją właczam lub wyłączam to mi sie komputer odpala jeżeli jest wyłaczony :lol:

Moja dziewczyna kiedyś tak miała, że komp się włączał jak dzwonił telefon a stacja stała blisko kompa. Problem w tym, że ja nie potrafię zidentyfikować źródła zakłóceń- komp włącza się nieregularnie, np nad ranem, gdy wszyscy śpią i większość sprzętów domowych jest wyłączona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi