przemo3642 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) Witam. Problem jak w temacie- komputer sam się włącza, średnio co parę dni, o nieregularnych porach. (Nie mówie tu oczywiście o jakiś powrotach ze stanu uśpienia tylko uruchamianiu się wyłączonego komputera, rzecz jasna podłączonego do prądu.) Opcje w biosie: WAKE-UP BY PCI CARD , RTS ALARM RESUME na disabled. POWER ON FUNCTION na power button only. Nic innego jeśli chodzi o "biosowe sprawy" mi nie przychodzi do głowy. Komputer skanowałem róznymi programami w poszukiwaniu jakiś wirusów/trojanów i innego robactwa- bezskutecznie. Sformatowałem partycje na której miałem system i zainstalowałem go na nowo (przy odłączonej wtyczce od LANu ofkors)- wciąż to samo. Procesor jest podkręcony, system superstabilny (wiele godzin PRIME S&M, 3dmarka), nie ma żadnych "koldbotów" itp...- poza tymi przypadkowymi uruchomieniami praca systemu jest wzorowa. KONFIG: DFI Infinity rs482, San Diego @2.9ghz, 2x512 Twinmoss w dualu, Grafa- integra, Neotec Maximus 440W. Wydaje się, że to nie jest problem tego konkretnego modelu płyty (jeżeli wogóle to problem mobo), a raczej sprawa bardziej ogólna- dlatego nie zamieściłem jej w temacie o płycie. Trudno mi powiedzieć czy od samego początku tego konfigu takie rzeczy się dzieją (czyli od miesiąca z kawałkiem) czy od krótszego czasu. Na pewno na starej konfiguracji (różniącej się prockiem i płytą -barton&mobo do niego) takich rzeczy nie było. Edytowane 10 Grudnia 2006 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Spróbuj jeszcze odwrócić kable od włącznika do mobo :), ja miałem taki problem, że no te styki w środku "latały luzem" :D i nie chciał się załączać, albo się włączał sam :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 U mnie jak taka tania lampka halogenowa stoji bliżej niż 1,5m od komputera i ją właczam lub wyłączam to mi sie komputer odpala jeżeli jest wyłaczony :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Spróbuj jeszcze odwrócić kable od włącznika do mobo :), ja miałem taki problem, że no te styki w środku "latały luzem" :D i nie chciał się załączać, albo się włączał sam :] Ze mnie jest elektronik od siedmiu boleści więc chciałbym się jeszcze upewnić: wpięcie wtyczki (ATX-SW) odwrotne ma wogóle jakieś znaczenie i ewentualnie czy to może spowodować uszkodzenie kompa (to ostatnie brzmi absurdalnie, ale co tam- lepiej się upewnić)? Ja zawsze to robiłem zgodnie z obrazkami/oznaczeniami, wszystko działało więc nie próbowałem inaczej. U mnie jak taka tania lampka halogenowa stoji bliżej niż 1,5m od komputera i ją właczam lub wyłączam to mi sie komputer odpala jeżeli jest wyłaczony :lol: Moja dziewczyna kiedyś tak miała, że komp się włączał jak dzwonił telefon a stacja stała blisko kompa. Problem w tym, że ja nie potrafię zidentyfikować źródła zakłóceń- komp włącza się nieregularnie, np nad ranem, gdy wszyscy śpią i większość sprzętów domowych jest wyłączona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...